2012. június 13., szerda

Cseresznyés-mandulás pite












A legkedvesebb nyári gyümölcseim egyike a friss, ropogós cseresznye. Egészen tavaly előttig a kert végében állt a hatalmas germersdorfi cseresznyefánk, de elmúlt 30 éves, elkorhadt, már csak sínylődött szegény és nagy bánatomra ki kellett vágni. Sok  emlékem fűződött hozzá. Gyerekként szerettünk a lombjai között hűsölni vagy csak megpihenni a vaskos ágain. Visszatérve a recepthez, sajnos azóta sem ettem olyan finom ízű, ropogós cseresznyét, mint amilyen a miénk volt. Egész más a frissen szüretelt vagy a piacokon félig érett, agyon nyomorgatott, megpuhult gyümölcs íze. Most viszont sikerült igazán finom cseresznyét vásárolnom a nemrég nyílt őstermelői piacon, felét azonnal eltüntettük, a másik feléből készült ez az isteni pite.            

Elkészítési idő: 60 perc 

Cseresznyés-mandulás pite

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 4 dl tejföl
  • 25 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • néhány csepp mandulaaroma
  • csipet só
  • 50 dkg cseresznye
  • 10 dkg mandula lapocska


Elkészítése:

  1. A tojásokat a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, ízesítjük néhány csepp mandulaaromával, a tésztát jól összedolgozzuk.
  2. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (az enyém 20x30 cm-es volt) öntjük, rárakosgatjuk a kimagozott cseresznyét, meghintjük a mandulával.
  3. Előmelegített sütőben 180°C-on kb 30 percig sütjük. 
  4. Kockára vágva, tetejét porcukorral meghintve tálaljuk. 




Recept forrása: Nagy süteménykönyv




6 megjegyzés:

  1. Ez egész egyszerűen csodásan néz ki! A recept is tetszik, fel is jegyzem magamnak, biztos ki fogom próbálni. :-))

    VálaszTörlés
  2. Szemi, biztosan nem fogsz csalódni benne, könnyű tésztájú sütemény. Köszönöm az észrevételt, javítottam. Ma egész nap csak jönnek-mennek a frontok a fejemben, mégegyszer köszi!

    VálaszTörlés
  3. Micsoda finomság! Csak érne már a cseresznye errefelé, mondjuk a kertben. De ahhoz abba kéne hagyni az esőnek. :-)

    VálaszTörlés
  4. Én is frontérzékeny vagyok (sajnos:(.
    A pitéd meg egyszerűen csodálatooos!!! :P Nagyon be tudnék belőle lakmározni, még akkor is, ha könnyű tésztájú sütiről van szó. :)

    A Mi cseresznyefánkat is ki kellett vágnunk tavasszal, öreg volt, kezdett kiborulni, évről-évre ferdébben állt, és nem akartuk, hogy esetleg a kisfiamra ráboruljon, amikor az udvaron játszik.
    Viszont Anyukáméknál van egy cseresznyefa, ami viszonylag még fiatal, mégis hatalmas, és soha nem csalódunk benne termés terén. :)

    VálaszTörlés
  5. Semmiféle zsiradék nem kell bele? Vaj, olaj? Nagyon guszta! De írtam már neked és nem jelent meg...lehet nem kaptad meg?

    VálaszTörlés
  6. Gionetta, egyszer csak beérik arrafelé is az fránya cseresznye.

    Gabriella, de jó, hogy nektek van utánpótlás, de ősszel nálunk is tervbe van véve a faültetés.

    Kriszti, nem kell bele zsiradék, elég az, ami a tejfölben van. Sajnos nem kaptam meg az előző írást, lehet elszállt az éterbe...

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!