2013. február 28., csütörtök

In memoriam CSOKI




Ma 8 éve, hogy az égi mezőkre távozott CSOKI, a foxi-tacskó keverék kiskutyánk. Szeretnék ma megemlékezni róla, mert egy rendkívüli kutyus volt számunkra.


2005. januárjában, egy rettenetesen hideg téli hajnalon dolgozni indultam. Egyedül ácsorogtam az elhagyatott és sötét buszmegállóban, vártam a buszra. Nagy volt a hó, az ember szinte az orráig nem látott a szitáló hóeséstől és a ködtől. Egyszer csak halk nyöszörgést hallottam, s abban a pillanatban már "valaki" meg is rángatta a kabátom alját. Lenéztem, s egy ici-pici kiskutyát láttam, aki próbálta magára felhívni a figyelmet. Rémült volt és nagyon fázott, gazdát nem láttam a környéken sehol. 

A kiskutya próbált átjutni a túloldalra, közben majdnem közlekedési balesetet okozott, dudáltak az autók, csikorogtak a fékek, ettől még rémültebb és zavarodottabb lett. Teljesen kiborultam, hogy mindjárt az orrom előtt fogják elütni szegénykét, mert ezt megismételte még párszor. Közben megérkezett a busz, látta, ahogy felszállok, velem akart jönni. Én voltam az utolsó reménye, hiszem, hogy akkor ő ott kiválasztott engem. Már szólt a csengő, mikor hirtelen leugrottam és az éppen indulni készülő busz kerekei alól szinte az utolsó pillanatban kaptam ki. Betettem a kabátom alá és elindultam vele haza. Gondoltam, most már így is, úgy is elkések, amit a munkahelyemen biztosan nem fognak megköszönni, de jó érzéssel töltött el, hogy legalább megmentettem egy kiskutya életét.

 Csoki 10 évet töltött velünk nagy szeretetben és boldogságban. Hihetetlenül energikus, jó házőrző és igaz barát volt, mellette nem igazán lehetett unatkozni. Rendkívüli módon igényelte a törődést, a szeretetet, a rá való figyelést a nap 24 órájában. Perceken belül képes volt mindenkit levenni a lábáról. Élete minden további napján hálás volt azért, hogy családba került. Mindig tudta, hogy ki mikor várható haza, és a hazaérkezőt ajándékkal fogadta. Mindegy volt neki, hogy seprűt, szemétlapátot, locsoló kannát vagy papucsot ajándékozott, a lényeg számára az volt, hogy adjon valamit, amivel a háláját kifejezheti. 

Sok szép emlék eszembe jut róla most is, és ennyi idő után sem telik el nap, hogy ne menjek ki a sírhantjához. Még ma is elmosolyodom rajta, amikor eszembe jut, hogy egyik télen felkapta a fél pár csizmámat, kiszaladt vele a kertbe, majd felrakta a legnagyobb hókupac tetejére, hiába könyörögtem neki, hogy hozza vissza, mert dolgoznom kell menni. Vagy amikor a fűtés-szerelő szerszámos ládájából  észrevétlenül kihordta a szerszámokat a kertbe, a gyantáját meg egyszerűen megette. 

Csak remélni tudom, hogy jó gazdái voltunk, hogy a lehető legszebbé tettük az életét és hogy most is boldogan szaladgál a szivárványhíd másik oldalán.    






2013. február 19., kedd

Joghurtos, narancsos minikuglóf













Ma reggel kuglófot sütöttem. A kuglóf számomra amolyan békebeli sütemény. A régi polgári otthonok konyháit és a múlt századi cukrászdák hangulatát idézi fel bennem, imádom, amikor az illata belengi a lakást. Van itt fenn a blogon egy nagyon finom, jól bevált narancsos kuglóf receptem, amit már évek óta készítek, azt nagyon szeretjük, intenzív narancs íze, gyönyörű nap sárga színe és igazán pihe-puha tésztája van. Nem szeretem a száraz tésztájú, nyögvenyelős kuglófokat, amiket az ember alig bír legyűrni,  brrrrr ....  Ez a recept is nagyon ígéretesnek tűnt, így kipróbáltam. A joghurttól ennek is nagyon puha, szaftos lett a tésztája, a pirított diódarabok, a citrusok aromái és a roppanós csokoládé pedig tökéletessé tette a végeredményt. Forró, cimettel meghintett tejszínhabos kakaóval valami mennyei volt.       

Elkészítési idő: 60 perc

Joghurtos, narancsos minikuglóf

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 narancs
  • 1 citrom
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • fél tk őrölt fahéj
  • 3 tojás
  • 2 dl joghurt
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 2-3 dkg apróra vágott étcsokoládé
  • csipet só


Elkészítése:

  1. A narancsok és a citrom héját lereszeljük, a narancsok levét kifacsarjuk.
  2. A margarint kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lereszelt citrushéjakat, a kifacsart narancslevet,  az egész tojásokat, fahéjat, csipet sót. 
  3. Robotgéppel összedolgozzuk.
  4. A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a lisztet és a joghurtot felváltva, több részletben a cukros-margarinos masszához keverjük.
  5. Belekeverjük a mazsolát, csokoládét, kandírozott narancsot, diót. (A diót én száraz serpenyőben kicsit megpirítottam)
  6. A kuglóf formát kivajazzuk, kilisztezzük, beleöntjük a masszát, 170°C-on 45-60 percig sütjük.
  7. Nekem elég volt 45 perc, mert mini sütőformában sütöttem, nagyobb formánál tovább tart a sütési idő. Tűpróbát végezzünk!
  8. Még melegen porcukorral meghintjük, narancs szeletekkel kínálhatjuk.







2013. február 12., kedd

Vaníliás rántott tejbegríz szívek, fűszeres-vörösboros meggymártással







A gyerek (és felnőtt) kori kedvencemet varázsoltam ünnepivé a közelgő Valentin-nap kedvéért. 
Ki ne emlékezne a menzás, jó folyós, olykor igencsak csomós tejbegrízre. Bár nekem kimondottan ízlettek benne a csomók, ma már inkább "betét" nélkül készítem. Hígan, fahéjjal és vajjal szeretem. Minden napszakban meg tudnám enni. Ez a rántott változat is nagyon finom, aki már kicsit unja a sima tejbegrízt, próbálja ki. Bármilyen lekvárral, gyümölccsel, csokiöntettel kínálható, de csak sima fahéjas porcukorral megszórva is biztosan ízleni fog. Én most, hogy kicsit ünnepibbé tegyem egy fűszeres meggymártást készítettem mellé. Nagyon szerettük.  

Elkészítés: 30 perc
Pihentetés: 1-2 óra

Vaníliás rántott tejbegríz szívek, fűszeres-vörösboros meggymártással 

Hozzávalók:

tejbegríz:

  • 1 l tej
  • kb 10 ek búzadara
  • 1 ek nádcukor
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • csipet só

panír:

  • 2 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • liszt
  • zsemlemorzsa

meggymártás:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 dl vörösbor
  • 1 ek nádcukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 szegfűszeg
  • pár csepp citromlé
  • csipet só
  • 1 tk keményítő


Elkészítése:

  1.  A tejet feltesszük  forrni a kétféle cukorral és a csipet sóval, folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát.
  2. Sűrűre  főzzük, majd folpack fóliával kibélelt formába öntjük kb 1 cm vastagon, hagyjuk kihűlni.
  3. A mártáshoz a meggyet levével és a vörösborral együtt feltesszük főni, hozzáadjuk a nádcukrot, szegfűszeget, fahéjat, csipet sót.
  4. Közben a keményítőt kevés vízzel elkeverjük és a felforrt meggymártáshoz adjuk, addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. 
  5. Kevés citromlével pikánsabbá tehetjük az ízét.
  6. A kihűlt tejbegrízt kiborítjuk, szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk.
  7. A tojást felverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. 
  8. A tejbegríz szíveket lisztbe, felvert édes tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk.
  9. Bő, forró olajban pirosra sütjük, melegen tálaljuk a forró meggymártással.   






2013. február 11., hétfő

Szűzérmék tejszínes-citromos mártásban



A szűzpecsenye egy igen nemes húsrész, a sertés bélszínje. Nagy előnye, hogy sovány, zsírtalan, gyorsan elkészülő húsféle, egyetlen nagy hátránya az ára. Ezért ritkán, inkább csak ünnepekkor szoktam méltó rangjára emelni. Tegnap hűtő ürítést tartottam, már el is felejtkeztem róla, hogy valamikor én ezt oda tettem, így aztán volt meglepetés, hogy mit is találtam a hűtő mélyén. Mivel tél van, túlnyomó részt tartalmasabb, nehezebb ételek kerülnek most terítékre, ennek ellensúlyozása képen készítettem ezt az üde, könnyű, ízekben gazdag ételt, mindösszesen fél óra alatt.      

Elkészítési idő: 30 perc

Szűzérmék tejszínes-citromos mártásban

Hozzávalók:

  • 60-80 dkg sertésszűz
  • 1 tyúkhúsleves kocka
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 2,5 dl víz
  • kevés liszt
  • csipetnyi cukor
  • kis darabka vaj
  • sertéssült fűszerkeverék
  • 1 citrom
  • őrölt bors
  • majoránna
  • friss kakukkfű

Elkészítése:

  1. A sertésszűzet lehártyázzuk, kb 3 cm vastag szeletekre vágjuk, kissé lenyomkodjuk őket 1 cm vastagságúra, de nem klopfoljuk ki.
  2. A hús mindkét oldalát meghintjük a fűszerkeverékkel, borsozzuk.
  3. Kevés lisztbe forgatjuk, forró olaj mindkét oldalát színesre sütjük, nem szárítjuk ki.
  4. Felöntjük vízzel, beledobjuk a húsleveskockát, ízlés szerinti frissen facsart citromlevet, majoránnát, csipetnyi cukrot is adunk hozzá, fedő alatt kissé erősebb lángon kb. negyed órát pároljuk, míg a hús megpuhul.
  5. Hozzáadunk egy darabka vajat, felöntjük a tejszínnel, további 5 perc alatt a tejszínes keveréket mártássá sűrítjük. 
  6. Frissen vágott kakukkfüvet szórunk bele, a mártás ízét még kevés sóval, borssal, cukorral korrigálhatjuk.
  7. Hasábburgonyával kínáljuk.    











2013. február 8., péntek

Rezgős szegedi lepény




A lepény szó hallatán az édes gyümölcsökkel jócskán megrakott sütiféle jut az eszünkbe. Ez azonban nem egy hagyományos lepény, hanem egy táj-jellegű sütemény, amit Szeged nevéhez kapcsolódik. A receptet a Vidék Íze magazinban találtam. Mindenképpen ki szerettem volna próbálni, kíváncsi voltam tényleg rezeg-e? Egy rendkívül könnyű textúrájú, nem túl édes sütemény, szerintem az is szeretni fogja, aki amúgy nem nagyon rajong az édességekért. Első ránézésre a krémesre hasonlít, de ez csak optikai csalódás, kóstolásra a piskótához tudnám hasonlítani az ízét. Mikor kivettem a sütőből még tényleg rezgett benne a töltelék. Mivel a süti eléggé semleges ízhatású én még áfonya és málnalekvárt kínáltam mellé.           

Elkészítési idő: 90 perc

Rezgős szegedi lepény

Hozzávalók:

tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • csipet só

töltelék:

  • 12 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • 5 dl tejföl

szóráshoz:
  • porcukor

Elkészítése:

  1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztből, tojássárgájából a puha vajjal, csipet sóval és a felfuttatott élesztővel tésztát gyúrunk, amit egy vajazott, lisztezett 20 x 30 cm-es tepsibe helyezünk.
  3. A tésztát 200°C-os, előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük.
  4. A tejfölt összekeverjük a porcukorral, a tojás sárgákkal, a liszttel, majd a keményre felvert tojásfehérjét is óvatosan hozzáforgatjuk.
  5. Rásimítjuk az elősütött tésztára és 140°C-os sütőben további 55-60 percig sütjük.
  6. A süteményt kockára vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.