A receptet ezen az oldalon találtam, amely egyébként Borbás Marcsi receptje a Gasztroangyal c. tévéműsorból. Nagyon finom, könnyű, puha tésztájú batyu, ami még másnapra is ugyanolyan marad, semmit sem veszít az élvezeti értékéből. Az eredeti receptben a töltelékben mazsola szerepel, de mivel most érik a meggy én felcseréltem erre, és szerintem nagyon jól tettem, mert így még ízesebb és szaftosabb lett, a túró-gyümölcs párosítás meg amúgy is istenkirály. Túrós batyura ezentúl ez lesz a jól bevált recept nálam.
Elkészítési idő: 90 perc
Meggyes túrós batyu
Hozzávalók:
tészta:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
- 3 ek cukor
- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- csipet só
töltelék:
- 25 dkg túró
- 1 tojás (szétválasztani a sárgáját és a fehérjét)
- 3 ek cukor
- 1 vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
- 1 citrom reszelt héja
- kb 30 dkg meggy
teteje megkenéséhez:
- 1 felvert egész tojás
Elkészítése:
- A meggyet kimagozzuk, jól lecsepegtetjük.
- Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tej felével és egy kis kanál cukorral.
- A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, puha vajat, a tojás sárgáját, - a fehérjét egy külön edénybe tesszük, mert még szükségünk lesz rá - cukrot és a felfuttatott élesztőt. Könnyű tésztát gyúrunk belőle, letakarva duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a túrót, a tojás sárgáját, a cukrokat és a reszelt citromhéjat összekeverjük. A tojásfehérjét hozzáadjuk a másik, félretett fehérjéhez, de csak akkor verjük fel, és adjuk a töltelékhez, amikor a tészta már megkelt.
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kb 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
- Mindegyik közepébe kanálnyi tölteléket és néhány szem meggyet teszünk, a tészta sarkait összefogjuk, középen összecsípjük.
- Sütőpapíros tepsire téve a tetejüket megkenjük a felvert tojással, kb 10-15 percet még kelni hagyjuk.
- Közepesen előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük kb 1/2 - 3/4 óra alatt.