2013. július 6., szombat

Paradicsomos káposzta













A paradicsomos káposzta is a megosztó ételek egyike. Én mindig szerettem, így nem tudok nyilatkozni arról, hogy más vajon miért nem szeret(het)i. Az biztos, hogy ha nincs jól elkészítve, vagy szétfő a káposzta, akkor valóban élvezhetetlen. Kell némi főzési gyakorlat és érzék ahhoz, hogy megfelelő ízű és állagú legyen. Én is kóstoltam már förmedvényeket mindenféle üzemi konyhákon, de azért alapvetően az iránta való rajongásomon még ez sem tudott változtatni. Az év minden szakában szoktuk enni, de ilyenkor, mikor megjelenik a zsenge új káposzta erős vágyódás kerít hatalmába az azonnali megkóstolására. A nyarat amúgy zömében a főzelékek bűvöletében töltöm, mert a nagy melegben csak könnyű ételeket kívánok. Napok óta sóvárogtam utána, így ma elkészítettem egy jó kis fokhagymás sült oldalas kíséretében. És akkor következzen a recept, ahogy én készítem.

Elkészítési idő: 30 perc

Paradicsomos káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg fejes káposzta
  • 3/4-1 liter (házi) paradicsomlé
  • 2-3 ek sűrített paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 ek olaj
  • 3 ek liszt
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 kk vegeta
  • őrölt kömény
  • cukor


Elkészítése:

  1. A  káposzta külső, sérült leveleit eltávolítjuk, megmossuk, felnegyedeljük, torzsákat kivesszük, a káposztát laskára vágjuk.
  2. Feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sózzuk, őrölt köménnyel, vegetával fűszerezzük, hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát, puhára, de még roppanósra főzzük.
  3. Amíg a káposzta fő, elkészítjük a paradicsomos rántást: az olajon világosra pirítjuk a lisztet, tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük a paradicsomlé felével.
  4. Amikor a káposzta megpuhult az egész hagymát kidobjuk belőle, - ha túl sok a víz alatta, mert a káposzta is enged levet, jócskán leöntünk róla - majd hozzáadjuk a paradicsomos rántást. Közben a maradék paradicsomléből fokozatosan adagolunk még a főzelékhez, így beállítva a sűrűségét. Ízlés szerinti cukorral ízesítjük, néhány perc alatt kiforraljuk.
  5. Sült hússal, fasírttal fogyasztjuk, de csak önmagában, puha kenyérrel is finom.







16 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos! Én nagyon szeretem, készítek is az biztos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köménymag helyett babérlevéllel készítem!

      Törlés
    2. A köménymag a káposzta puffasztó hatásának enyhítésére kell bele, és persze az ízének sem árt. Én babérlevelet inkább csak savanyúságokhoz teszek vagy a krumplifőzelékbe, de biztosan azzal is finom.

      Törlés
  2. Nekem mindig a kedvencem volt, most is az:) Nyári káposztából tényleg isteni finom, pár hete magyar káposztával voltak tele itt a boltok:) A fejléced is gyönyörű:)

    VálaszTörlés
  3. Olyan guszta a képeken, nagyon szépek a fotóid, mint mindig! :) Én is nagyon szeretem, leginkább fasírttal! :)

    VálaszTörlés
  4. Én még sosem ettem így, de ízlene szerintem:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen a hozzászólásokat, megállapítható, hogy sokan szeretjük. Kati, egy próbát megér, de szerintem is ízlene neked.

    VálaszTörlés
  6. Jaj de nagyon szeretem!Eszembe is jutott már egyik nap, de most már tényleg megfőzöm! :-) Én is oldalassal szeretem!
    Nagyon szépek a képeid Nea!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nellike,köszönöm szépen. Nálunk is a sült oldalas a favorit hozzá.

      Törlés
  7. Olyan guszta a kép, hogy meg is kívántam! Én is pont így szoktam csinálni.

    VálaszTörlés
  8. Ma ez lett az ebed ,koszonom a receptet nagyon finom lett a fozelek !ajanlom mindenkinek! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilona, örülök, hogy elkészítetted és ízlett.

      Törlés
  9. Elkészítettem a recept alapján a paradicsomos káposztát, mivel én a kicsit erőteljesebb ízeket kedvelem, ezért 6 kk vegetát ill. 2 ek köményt tettem bele. A sóból 2 kk került az ételbe. A rántás elkészítéséhez azt az olajat használtam fel amiben előzőleg a grillfűszeres natúr szeletet sütöttem ki. Nagyon köszönöm a receptet Nea , finom lett. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett a családnak. Köszönöm a visszajelzést!

    VálaszTörlés
  11. sokadik alkalommal csinálom az utolsó éppen most történik. hétfőtől hétfőig tudnám enni.hidegen,melegen feltét nélkül is.egyszerűen szuper.HIBÁTLAN!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök hogy ennyire ízlik a főzelék. Már megérte közzé tenni a receptjét. További jó főzőcskézést kívánok!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!