Visszavonhatatlanul itt az ősz, már hidegek a reggelek és az éjszakák is. Én ilyenkor már tartalmas, fűszeres, levesekre vágyom. Lencséből levest évente talán kétszer szoktam készíteni, főzeléket gyakrabban. A vöröslencsével csak most ismerkedem, a felhasználásához kerestem receptet, amit meg is találtam Trollanyunál. Egész biztos voltam benne, hogy a megfelelő receptre bukkantam, mert a keleties fűszerezés és a chili nagyon hamar át tudja melegíteni a szervezetet. Mivel a vöröslencsét nem kell előre beáztatni, így azonnal el is készítettem a levest. Már főzéskor fantasztikus illatok szálltak a fazékból, a kész leves pedig olyan ízes, aromás lett, hogy muszáj volt repetázni belőle. Köszönöm Trollanyunak a receptet, a vöröslencsével való első tapasztalatom nagyon pozitívnak bizonyult, és mivel nagyon ízlett gyakran fog készülni még nálunk a tél folyamán.
Elkészítési idő: 70 perc
Marokkói vöröslencse leves
Marokkói vöröslencse leves
Hozzávalók:
- 50 dkg vöröslencse
- 2 ek olaj
- 4 g zúzott fokhagyma
- 2 tk őrölt koriander (mozsárban törtem össze)
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk kurkuma
- 1/2 tk őrölt bors
- 1 tk pirospaprika (nálam spanyol füstös)
- 1/4 tk őrölt fahéj
- 1,5 tk só
- 20 dkg friss paradicsom vagy 1 aprított paradicsom konzerv
- 1,5 liter víz vagy zöldségalaplé
tálaláshoz:
- citromlé
- tejföl
- chili pehely
Elkészítése:
- Az olajon megpirítjuk a fokhagymát és a fűszereket, hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett vöröslencsét.
- Felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével.
- Lefedve, alacsony lángon, kb fél órát főzzük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott héj nélküli paradicsomot vagy paradicsomkonzervet, további fél órát főzzük, a folyadékot folyamatosan pótoljuk, ha szükséges.
- Tálaláskor ízlés szerint citromlevet adunk hozzá, tetejét chili pehellyel megszórjuk, tejföllel kínáljuk.
De örülök, hogy elkészítetted ezt a levest, nekünk is kedvencünk és a blog legnépszerűbb receptje:) Ma én is sütöttem tőled valamit, holnap fogom posztolni:)
VálaszTörlésMéltán a legnépszerűbb, mert nagyon finom. Kíváncsian várom posztot.
TörlésMicsoda étvágyhozó képek! Van is itt hon vörös lencsém... Hát tuti megfőzöm! Nagyon tetszik!
VálaszTörlés