Ezek a diós tallérok már a karácsonyi apró sütik próba darabjai. Egy régi Tina magazin karácsonyi számában láttam meg a receptet és ami diós, az ugye nálam előbb-utóbb kipróbálásra kerül. A tallérok - fém dobozba zárva - másnapra lesznek omlósak és puhák, a citrusos cukormáz és a karamellbe forgatott dió találkozása pedig megérne egy külön fejezetet, annyira finom. Azonnal mindenki kedvence lett, így biztos résztvevő lesz a megszokott finomságaink között. Az elkészítését jó szívvel tudom ajánlani.
Elkészítési idő: 90 perc
Pihentetés: 2 óra
Diós tallér
Hozzávalók:
kb 40 db-hoz
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 30 dkg porcukor
- 20 dkg dió
- 1 tojás
- 30 dkg liszt
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1/2 citrom reszelt héja
- 5 dkg cukor
- 6 ek citromlé
- sárgabaracklekvár
- csipet só
díszítés:
- szórócukor
Elkészítése:
- 15 dkg diót finomra darálunk, felhevített, száraz serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
- A vajat krémesre keverjük 10 dkg porcukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, majd gyorsan beledolgozzuk a darált dióval, fűszerkeverékkel, reszelt citromhéjjal elkevert lisztet.
- A tésztát fóliába csomagoljuk, 1 óra hosszára a hűtőbe rakjuk.
- Lisztezett felületen 4 mm vastagságúra kinyújtjuk, 5 cm-es pogácsaszaggatóval kb 80 darab korongot szaggatunk ki belőle.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, előmelegített sütőben 180°C-on kb 10 perc alatt megsütjük.
- Serpenyőben 5 dkg kristálycukrot karamellizálunk, 5 evőkanál meleg vízzel felöntve felfőzünk, a félretett diódarabokat a karamellbe forgatjuk, majd egyenként olajjal vékonyan megkent alufóliára tesszük, hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt tésztakorongokat párosával összeragasztjuk a lekvárral.
- A maradék 20 dkg porcukorból és a citromléből sűrű mázt keverünk, a tallérok tetejét megkenjük vele, majd azonnal 1-1 karamellizált dióval és cukorszórással díszítjük.
- Hagyjuk egy kicsit száradni.