Szomorkás, esős, hideg időben nincs jobb elfoglaltság, mint begyújtani a sütőt és alma szezonban sütni egy bódítóan illatozó fahéjas, almás süteményt. Az almás pite szerintem mindenki kedvence, mert a legfinomabb klasszikus sütemények egyike, és mindenkinek van rá jól bevált, nagyitól, déditől örökölt receptje. Ez a pite annyiban különbözik a hagyományostól, hogy mazsola és mogyoró is került a töltelékébe, valamint házi baracklekvár a töltelék alá, ettől még gazdagabb ízvilágú és tartalmasabb lett a sütemény. Nagyon laktató, de még kihűlni sem volt igazán ideje, mert a tepsinyi mennyiségből alig maradt valami.
Elkészítési idő: 120 perc
Stájer almás pite
Hozzávalók:
tészta:
- 60 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 20 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1/2 kk só
- kb 2,5 dl tej
töltelék:
- 2 kg alma
- 1 citrom
- 12 dkg cukor
- 10 dkg darált mogyoró
- 10 dkg mazsola
- 1 kk őrölt fahéj
tészta megkenéséhez:
- 20 dkg baracklekvár
- 1 tojássárgája
Elkészítése:
A tésztát folpackba csomagoljuk, 1 órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A meghámozott, kimagozott almákat lereszeljük, a citrom lereszelt héjával, kifacsart levével, cukorral, durvára vágott mogyoróval, mazsolával és a fahéjjal összekeverjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, tepsi méretű darabot vágunk belőle, amit a kivajazott, kilisztezett tepsibe teszünk. (tepsi mérete: kb 20 x 30 cm)
Megkenjük lekvárral, rásimítjuk a levétől kifacsart almás tölteléket.
A maradék tésztából csíkokat vágunk, összesodorjuk, berácsozzuk vele a töltelék tetejét.
Felvert tojás sárgájával megkenjük.
Előmelegített sütőben, 200°C-on kb 30 perc alatt megsütjük.
Forrás: Príma Konyha magazin 2008/07
Nagyon, de nagyon szép:))
VálaszTörlésKöszönöm, Juditka!
TörlésIsteni lehet:) Én is kérek:)
VálaszTörlésFénypostán továbbítva.
TörlésMicsoda gazdag töltelék, nagyon fincsi lehet! :) Gyönyörű szeletek! :)
VálaszTörlésA sok tölteléktől jó szaftos volt, de az én szeletelésem nyomába sem érhet a tiédnek. Mindig megcsodálom a mértani pontosságot.
TörlésHmm, de szép!
VálaszTörlésCsodás! Nagyon finom lehet! :) A képek pedig... ♥
VálaszTörlésTényleg az volt, talán visszaadják az ízélményt a képek. Köszönöm!
Törlés