2013. november 23., szombat

Zellerkrémleves sült fokhagymával és petrezselyem olajjal













Gyerekként nem szerettem a leveseket. Talán a borzalmas "valamit visz a víz" zöldséges levesek miatt, amit az iskolai menzán adtak. Aztán sok év múlva jött a "kattanás" és ma már elképzelhetetlen, hogy ne legyen hetente többször leves a terítéken. A krémleveseket sajnos egyedül én szeretem a családban, de ha megkívánom azért el szoktam készíteni. Egyik nagy, megunhatatlan kedvencem a markáns ízű, aromás zellerkrémleves. Egy nagyobbacska gumóból több napra való adag lesz és a feltétek váltogatásával minden nap más ízvilágot kóstolhatok. Van amikor bacon,- vagy kolbász chipsszel bolondítom meg, van hogy pirított magvakat vagy pirított zsemlekockát és snidlinget szórok rá, de csak egy kis füstölt sajt is nagyon fel tudja dobni. Dúsíthatjuk a levest gyümölcsökkel is, például körtével, almával. Szóval sokféle módon szoktam elkészíteni, de most úgy érzem sikerült felülmúlni az eddigieket. A recept ötletet - némi változtatással - erről az oldalról vettem. A sült fokhagyma, pisztácia, petrezselyem olaj tökéletes ízharmóniát teremtett az amúgy nagyon egyszerű levesben. A zeller rendkívül sok szerves anyagot és sót tartalmaz, segít a szervezet lúgosításában, hatóanyagai erősítik az immunrendszert, amire a téli időszakban nagy szükségünk van.        


Elkészítési idő:  90 perc


Zellerkrémleves sült fokhagymával és petrezselyem olajjal 

Hozzávalók:

  • 50 dkg zeller
  • 1 egész fej fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 cs petrezselyem
  • 2,5 dkg vaj
  • olívaolaj
  • frissen őrölt bors


díszítéshez:

  • natúr pisztácia


Elkészítése:

  1. A fokhagymát megolajozott alufóliába csomagoljuk, 180°C-on kb 1 óra alatt megsütjük.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a megpucolt, apróra felkockázott zellert, pár percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a zöldségalaplével.
  3. A sült fokhagyma gerezdjeiből óvatosan kinyomkodjuk a pépes fokhagymakrémet, hozzáadjuk a zellerhez, puhára főzzük.
  4. Összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a tejszínt, tűzre visszatéve összeforraljuk. Ha túl sűrű lenne a leves még tejszínt adhatunk hozzá. 
  5. A petrezselyem olajhoz a petrezselymet olívaolajjal pépesítjük (aprító vagy mozsár segítségével), majd finom szűrőn átszűrjük.
  6. A  forró levest tányérokba merjük, megcsöpögtetjük a petrezselyem olajjal, megszórjuk a felaprított pisztáciával és kevés petrezselyemzölddel. (én még egy kevés rózsaborssal is megszórtam)






8 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a zellerlevest..és a fotóid :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi, kedves vagy, köszönöm! Én meg mindig nálad tátom a számat.

      Törlés
  2. Isteni lehet, én is imádom a krémleveseket :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam a blogon, hogy gyakran készül nálatok is. Én nem tudom megunni.

      Törlés
  3. Olyan csábító a fotón is! Gyönyörűek a képeid! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagyon finom volt. Köszönöm, hogy benéztél hozzám!

      Törlés
  4. Milyen tavasziasra vetted a képet.. Ebben a hidegben jó nézegetni. Nagyon szeretjük mi is a krémleveseket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, még tél sem volt, de én már várom a tavaszt, legalább lélekben. Talán ez tükröződik a képeken.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!