Almás sütiből sosem elég! No meg aztán nem lehet vele nagyot tévedni sem, általában mindenki szereti. Ebben a hidegben ki sem dugtam ma az orromat a házból, inkább begyújtottam a sütőt és megsütöttem ezt a nagymamás süteményt. Vékony ropogós tészta az alja és rajta a jóóó sok zamatos töltelék. Sőt az egész torta majdnem csak töltelékből áll, nehezen lehetne ráfogni, hogy nem elég szaftos. Még a tetejét sem tészta borítja, hanem almaszeletek, melyeket megkentem leheletnyi rumos sárgabaracklekvárral. Közeleg a hétvége, akinek nincs ötlete, hogy mit süssön, annak ajánlom ezt a könnyű, gyümölcsös desszertet.
Elkészítései idő: 60 perc
Pihentetés: 60 perc
Csudajó almatorta
Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
tészta:
- 12 dkg liszt
- 8 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 1 kk porcukor
- csipet só
- 2 ek zsemlemorzsa
töltelék:
- 1,2 kg alma
- 10 dkg cukor (az alma édességétől függően lehet több vagy kevesebb is)
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg durvára vágott dió
- 1/2 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve
- 1 mk őrölt fahéj
tetejére:
- sárgabaracklekvár
- rum
- barnacukor
Elkészítése:
- A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojással könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
- Folpackba csomagolva legalább 1 órát hűtőben pihentetjük.
- Az almából 2 darabot félreteszünk, a többit meghámozzuk, lereszeljük, elkeverjük a mazsolával, dióval, reszelt citromhéjjal, citromlével, fahéjjal és a cukorral.
- A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja és a kivajazott, kilisztezett formába fektetjük.
- Meghintjük a zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a levétől kinyomkodott reszelt almát. (kicsit nyomkodjuk le, hogy ne legyen hézagos)
- A félretett 2 almát meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, vékony cikkekre vágjuk, szépen elrendezzük a torta tetején.
- Az almaszeleteket kevés rummal (vagy vízzel) hígított sárgabaracklekvárral megkenjük, barnacukorral megszórjuk.
- Előmelegített sütőben 180-200°C-on kb 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Melegen vagy hidegen is adhatjuk, de langymelegen a legfinomabb.