HÚSVÉT

2014. július 20., vasárnap

Görög gyümölcsleves










Nagyon meleg van, de enni azért kell. Nekünk ilyenkor a hideg kovászos uborka magában, a jeges nyalánkságok és a pincehideg gyümölcslevesek esnek a legjobban. Nem tudom Görögországban létezik-e ez a leves vagy csak az egyik alkotóeleméről, a görögdinnyéről kapta a nevét, de mindenesetre irtó hamar elkészíthető és még a tűzhelyet sem kell igénybe venni hozzá. Itt a nyári gyümölcsözön, épp időszerű az elkészítése, és még az is jó benne, hogy aszerint válogathatjuk össze a gyümölcsöket, hogy mit szeretünk. Ha csak csupa édes gyümölcs kerül bele, akkor kevéske citromlével tehetjük pikánsabbá, ha gyerekek nem esznek belőle, akkor pedig egy-két evőkanálnyi rummal vagy triple-sec-el is megbolondíthatjuk. Könnyed, kellemesen üdítő leves.   


Elkészítési idő: 10 perc
Pihentetés: 2-3 óra


Görög gyümölcsleves

Hozzávalók:

  • 1 liter 100%-os narancslé 
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs vaníliás cukor
  • ízlés szerint porcukor vagy méz
  • gyümölcsök vegyesen

pl.: görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye, meggy, málna, áfonya, szeder, nektarin, sárgabarack, őszibarack, banán,  ribizli, ananász, narancs, kivi, körte


Elkészítése:

  1. A narancslevet egy edénybe öntjük, a tejszínt vékony sugárban, állandó keverés mellett öntjük hozzá, vigyázva, hogy ki ne csapódjon, ízlés szerint édesítjük.
  2. Beletesszük a felaprított gyümölcsöket.
  3. Jól behűtve tálaljuk.











9 megjegyzés:

  1. Ebben a melegben pont jól esne...Nagyon guszta és még főzni sem kell. Görögdinnyét még sosem tettem levesbe,biztos nagyon finom. Szép fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Igen a görögdinnye jól passzolt ebbe a főzés nélküli gyümölcslevesbe.

      Törlés
  2. Isteni ez a leves is :) Nálunk ma éppen köszméte leves a soros :)

    VálaszTörlés
  3. Számtalan gyümölcslevest csinálok,de így még sosem próbáltam,nem is ismertem,úgyhogy épp itt az ideje elkészíteni:))Amúgy szerintem is teljesen felesleges a gyümölcsöket főzni,én csak a meggyet meg az almát szoktam kissé főzni,a legtöbb gyümölcsöt nyersen összeturmixolom nat.joghurttal,fahéjjal,kevés cukorral v.mézzel.
    Kovászos uborkából is lehet levest készíteni,nem próbáltad?Mi azt is nagyon szeretjük a melegebb napokon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem szeretem az agyonfőzött gyümölcsöket, a "főzős" levesekbe is csak az utolsó pillanatokban rakom bele. Nyáron ki kell használni, hogy van friss, nap érlelte gyümölcs. Látod én meg a kovászos uborka levesről nem hallottam még. Jó szomjúság csillapító lehet. Ki is kell próbálnom, ha beérik az uborkám.

      Törlés
  4. Nagyon klassz fotók ,biztos fincsi.Èn úgy tudom a görögdinnye elnevezés nem Görögországra utal,hanem a görgésre,gurulàsra :)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!