2014. augusztus 26., kedd

Kakaós csiga











Oly rég óta készülök kakaós csigát sütni, most végre elérkezett az ideje. Eddig mindig készen vásároltam, de az utóbbi időben az ár-méret-minőség aránya valahogy nincs összhangban egymással a péksütemények terén. A környéken pedig  nincs is olyan pékség, ahol jóízű és állagú kakaós csigát lehetne kapni, a közértben pedig korán reggel elfogy az a néhány darab, amit ott rendelnek. Így aztán rászántam magam a házi sütögetésre, már csak azt bánom, hogy nem előbb tettem. A kelt tésztás változat  kicsit időigényesebb, mint a méltán népszerű "villámgyors", de megéri kivárni, mert nagyon finom. A receptet Palkó oldalán (Serpenyő Virtuóz Blog) találtam, ahol díjnyertes kakaós csigaként szerepel, hisz a blog írója már több díjat nyert vele. Így utólag elmondhatom, hogy nálam is dobogós helyezést ért el. Finom puha a tésztája, nem túl édes a tölteléke, csak úgy kínálja magát. Én a tölteléknél csak fele mennyiségű vajat használtam, nekem az is elég volt a tészta megkenéséhez ill. porcukor hiányában kristálycukrot tettem bele. Rögtön kisülés után még le lehet kenni a csiguszok tetejét langyos vaníliacukros tejjel, attól még puhábbá válik. Ha kihűlt, le is fagyasztható.  


Elkészítési idő: 120 perc

Kakaós csiga

Hozzávalók:
20-25 db-hoz

tészta:


  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só

töltelék:


  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg keserű kakaópor

Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk,  hozzáadunk 1-1 evőkanál cukrot és lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a maradék cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót  és a puha margarinnal összemorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és tojássárgáját, összegyúrjuk és addig dagasztjuk, míg szép fényes tésztát kapunk.
  4. Ha nagyon ragadna a tészta, akkor kevés lisztet, ha pedig nem áll össze kevés tejet tegyünk még hozzá.
  5. Meleg helyen, letakarva kb 3/4 óra alatt duplájára kelesztjük.
  6. Lisztezett felületen 1 cm vastagra, négyzet alakúra nyújtjuk, bőven megkenjük az olvasztott vajjal, majd meghintjük a cukorral elkevert kakaóporral, amit kicsi rá is nyomkodunk a tésztára, hogy jól beleragadjon.
  7. A tésztát hosszabb oldalánál jó szorosan feltekerjük, kb 1 cm vastag korongokra felvágjuk.   
  8. Lapjára fektetve, sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságra rakjuk, hogy sülés közben ne érjenek majd össze.
  9. A tepsiben is még 15-20 percet kelesztjük.
  10. Előmelegített sütőben 200°C-on kb 15-20 perc alatt szép pirosasra sütjük. (Sütőfüggő, de ne szárítsuk ki!)
  11. Még melegen porcukorral megszórva kínáljuk.








5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Szeretem én is az élesztős változatot is! Különösen frissen , de finom is tud lenni!

    VálaszTörlés
  2. De szépek! :) Nincs is jobb a házi készítésűnél, és ha van idő, érdemesebb az élesztőst készíteni. :) Guríthatnál egy-két csiguszt felénk! :)

    VálaszTörlés
  3. Pont úgy vagyok én is a kakaós csigával ahogy Te... Régóta készülök... Szépek lettek! Jancsim imádná egy liter tejjel... :o)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök, hogy ízlett a recept! A fotókhoz pedig külön gratulálok, nagyon gusztusosak lettek !!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az elismerő szavakat. Sajnos az oldalán nem tudtam üzenetet hagyni. Tényleg szuper a recept, köszönet érte még egyszer!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!