Advent első vasárnapja van, ma megkezdődött az adventi időszak, mely egészen karácsonyig tart. (Advent szó jelentése: "eljövetel") Holnap már a gyerekek nagy örömére meg lehet nézni mit rejt az adventi naptár első ablaka vagy az első csomagocska. Aki esetleg még ma szeretne adventi naptárat készíteni, annak hoztam néhány látványos és könnyen megvalósítható ötletet. Az adventi naptár kitalálása egyébként egy német édesanyához fűződik, akinek a kisfia már karácsony előtt türelmetlenül várta az ajándékokat, ezért az édesanya kitalálta, hogy 24 felé oszt egy kartonlapot és mindegyikre rátűz egy-egy darab csokoládét, majd megengedi, hogy a gyermek minden nap egyet megegyen belőle. Mikor a kisfiú felnőtt, üzleti vállalkozást indított édesanyja ötletéből, olyan naptárat szerkesztett, amelyen 24 ablakocska volt, mögé cukrot vagy csokoládét rejtett, melyek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá. Így született meg az adventi naptár. (forrás: wikipédia)
▼
2014. november 30., vasárnap
2014. november 27., csütörtök
Moszkauer
Moszkauer
Hozzávalók:
kb 15-20 db-hoz
- 1,2 dl tejszín
- 12 dkg (barna)cukor (nálam 10 dkg)
- 10 dkg durvára vágott dió
- 10 dkg ledarált vagy apróra vágott cukrozott narancshéj
- 1 dkg vaj
- 1 dkg liszt
- kevés rum
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
- A tejszínt lábasba öntjük, mikor el kezd forrni hozzáadjuk a cukrot, narancshéjat és vajat, elkeverjük, majd a diót is hozzáöntjük. Tűzről levéve belekeverjük a lisztet is. Egy képlékeny, de azért formázható masszát kapunk.
- A főzetet kiöntjük egy tányérba, hogy hamarabb hűljön.
- Ha kihűlt, habzsákba téve - nagy átmérőjű csővel, hogy a dió kiférjen rajta - 3-4 cm távolságot hagyva, mivel a sütik terülni fognak, féldiónyi halmokat nyomunk egy szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlemezre. Előtte végezzünk próbasütést! Ha nagyon elterülne a masszánk sütés közben, akkor még egy kis lisztet kell hozzáadni, ha meg nem terül kellőképpen, akkor egy kis tejszínt.
- A kis halmokat egy rumba mártott villa segítségével kicsit lelapítjuk.
- 200°C-os előmelegített sütőben kb 10-12 percig sütjük, míg a sütemények széle barnulni nem kezd. Nagyon hamar meg tud égni, figyelni kell rá!
- Ha megsültek, a tepsiben hagyjuk hűlni egy kicsit, míg megszilárdulnak, majd egy késsel alányúlva, óvatosan tegyük sűtőrácsra őket. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
- Közben felolvasztjuk az étcsokoládét, majd bekenjük vele a sütik alját és villával vagy recés habkártyával megmintázzuk.
- Csokis felükkel felfelé rácsra tesszük és megvárjuk, míg a csokoládé megdermed.
2014. november 13., csütörtök
Habos holdacska
Habos holdacska
Hozzávalók:
kb 45-50 db-hoz
tészta:
- 25 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 10 dk vaj vagy margarin
- 2 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- csipet só
máz:
- 2 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
töltéshez:
Elkészítése:
- Először elkészítjük a tésztát: egy tálban jó habosra kikeverjük a tojássárgákat a porcukorral, majd a citrom reszelt héjával és kifacsart levével.
- Másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, csipet sóval és elmorzsoljuk benne a puha vajat vagy margarint.
- A két tál tartalmát összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta kevés lisztet még adhatunk hozzá, de nem szabad keménynek lennie.
- Lisztezett deszkán kb 2 mm vastagságúra nyújtjuk.
- A tojásfehérjéket összekeverjük a porcukorral és enyhe gőz felett habbá verjük. A hab inkább "szakadós" legyen, mint kemény, mert akkor nem tudjuk majd elkenni a tésztán.
- A felvert habot egy széles pengéjű késsel rákenjük a kinyújtott tésztára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a hab nagyon hamar szilárdul és olyankor már nem lesz kenhető.
- Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval (nálam 6 cm-es) félhold alakokat szaggatunk a tésztából, sütőpapíros tepsibe rakjuk.
- Előmelegített 160-165°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt világosra sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!) Sem a habnak, sem a tésztának kicsit sem szabad megbarnulnia!
- Ha a holdacskák megsültek, pihentessük őket kis ideig a tepsiben, mert melegen könnyen törnek.
- Ha teljesen kihűltek 1-1 félholdat összeragasztunk a baracklekvárral.
2014. november 2., vasárnap
Almazselé
Almazselé
(2-3 adag)
Hozzávalók:
- 2 közepes alma
- 1,5 csésze almalé (vagy víz)
- 2 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet fahéj
- citromlé
- 2 ek keményítő + kevéske víz
Elkészítése:
- Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, közben folyamatosan locsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg.
- Egy edénybe öntjük az almalevet, hozzáadjuk a reszelt almát, cukrokat, fahéjat.
- Néhány percig kevergetve főzzük, míg el kezd sűrűsödni.
- A keményítőt simára keverjük néhány evőkanál vízzel és a forrásban lévő péphez adjuk, elkeverjük, néhány rottyanás után lehúzzuk a tűzről.
- Ha kicsit kihűlt, poharakba vagy tálkákba adagoljuk.
- Azonnal vagy hűtőben kihűtve is kínálhatjuk.
2014. november 1., szombat
Mindenszentek, Halottak napja
A tündöklő gyertyalángok a szívünket éltetik,
s míg bennünk zengeti a szólam a régi zongorát,
Ők békésen keringőznek az égi holdszínű gondolán.
Mert egy könnycsepp mindazokért új csillagot festett,
kik értünk éltek, nekünk voltak,
s velünk egyszer egyek lesznek.