A csicseriborsókrém vagy más néven hummusz, a mesés kelet egyik legfinomabb vegán finomsága. Nagyon egyszerű az elkészítési módja és szerencsére sokféle képen variálható. Én most az egzotikus ízvilágot kicsit eltoltam magyaros irányba, kár lett volna a nyár kincseit, a nap érlelte fűszeres aszalt paradicsomot és az édes kápiát kihagyni belőle, mert remekül illik hozzá, a sűrű görög joghurt pedig lágyan krémes állagot kölcsönöz neki. Kiváló, kalóriaszegény mártogatós, melyhez kínálhatunk friss zöldségeket, salátát, pirítóst, magvas kenyeret, pitát, de a falafelnek is nagyon jó kísérője. Reggelire, vacsorára, vendégvárónak is választhatjuk, mert laktató és nagyon egészséges.
A receptben megadott mennyiség 4-6 főre elegendő.
Sültpaprikás-aszalt paradicsomos csicseriborsókrém (hummusz)
Hozzávalók:
- 1 doboz csicseriborsó konzerv
- 2 g zúzott fokhagyma
- 5-6 szem, fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom
- 2-3 evőkanálnyi az aszalt paradicsom fűszeres olajából
- 4 közepes kápia vagy 2 nagy piros kaliforniai paprika
- 15 dkg sűrű görög joghurt
- néhány csepp citromlé
- só
- pirospaprika
- 1/2 friss, magozott chili (elhagyható)
Elkészítése:
- A paprikákat alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olajjal és forró sütőben addig sütjük, míg a héja felhólyagosodik, kicsit megfeketedik.
- Fólia alatt pihentetjük majd a héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, apróbb darabokra felvágjuk.
- A csicseriborsót leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük és a botmixer poharába tesszük.
- Hozzáadjuk a sült paprikát, aszalt paradicsomot és annak fűszeres olajából néhány evőkanálnyit, zúzott fokhagymát, joghurtot, citromlét, sót, pirospaprikát és chilit.
- Botmixerrel összedolgozzuk.
- Tálkába téve néhány órára hűtőbe tesszük.