A magyar konyha ínyencségei közé tartoznak a tokányok, amik az én nagy kedvenceim. Egyszerű, házias ízű, tartalmas, szaftos fogások. Hétköznapra, hétvégére tökéletes választás, mert finom és általában mindenki kedveli. Manapság már készül csirkéből, pulykából is, de szerintem sertéshúsból a legízesebb én nem is szoktam másból készíteni. Ez a fogás nem okoz csalódást azoknak sem, akik szeretik a hagyományos pörköltet, de néha egy kicsit izgalmasabb ízekre vágynának. Köretként nokedlit ajánlok hozzá, de tésztával, rizzsel is tálalhatjuk.
Csikós tokány
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéscomb vagy lapocka
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 g fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- só
- bors
- pirospaprika
habaráshoz:
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín (elmaradhat)
- 1 ek keményítő (vagy liszt)
Elkészítése:
- A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára olvasztjuk, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát.
- Beletesszük a vékonyan felcsíkozott húst, erős tűzön fehéredésig sütjük.
- Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát.
- Felengedjük kevés vízzel, - így lesz sűrű szaftja - lassú tűzön puhára pároljuk, menet közben folyamatosan, apránként pótoljuk alatta az elpárolgott vizet.
- Összeöntjük a tejfölt és a tejszínt, elkeverjük benne a keményítőt, behabarjuk vele a tokányt, kiforraljuk.
- Nokedlivel kínáljuk, aki szereti friss kaprot is tehet a nokedli tésztájába.