2017. február 27., hétfő

Churros rumos csokoládé öntettel












Holnap már húshagyó kedd van, mely a farsangi időszak zárónapja, majd hamvazószerdával megkezdődik a keresztények 40 napos nagyböjti időszaka, amely a húsvétra való felkészülés ideje.
Így én még a farsang jegyében és egyben a tél búcsúztatására ma fánkot sütöttem, a spanyolok híres churros-át. Bizonyára mindenki ismeri és szereti is ezt az édességet. Egy égetett tészta, amely nagyon hasonlít a mi képviselőfánkunkhoz, de ezt nem sütőben, hanem bő forró olajban kell megsütni. Gyors, egyszerű desszert, melyet fahéjas porcukorban szokás megforgatni és a selymes csokiszósz sem maradhat el mellőle. Bár a spanyolok forró csokoládéval vagy vanília fagylalttal is szívesen fogyasztják. A receptben leírt mennyiség kb 2 fő részére elegendő, így bátran lehet duplázni is. Melegen a legfinomabb, így a sütését célszerű rögtön ebéd utánra időzíteni. Ha gyerekek is fogyasztják, természetesen a rumot hagyjuk ki az öntetből.

 
Churros rumos csokoládé öntettel

Hozzávalók:

tészta:

  • 240 ml víz
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek (barna)cukor
  • 22 dkg liszt
  • 1/2 tk vanília esszencia
  • 3 tojás
  • csipet só

sütéshez:

  • 1 liter olaj

fahéjas porcukor:

  • 5 dkg porcukor
  • 1 tk őrölt fahéj

csokoládé öntet:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • rum - ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Egy edénybe öntjük a vizet, hozzáadjuk a vajat, cukrot, sót, addig melegítjük, míg a vaj felolvad.
  2. Hozzáöntjük a lisztet és a vanília esszenciát, állandóan kevergetve addig pirítjuk a tésztát, míg az alja sercegni nem kezd és elválik az edény falától (kb 2 perc).
  3. Átöntjük egy másik edénybe és félretesszük  egy kicsit hűlni. (3-5 perc)
  4. Közben egy tányérban a porcukrot elkeverjük a fahéjjal.
  5. A tésztához robotgéppel, egyesével hozzákeverjük a tojásokat, mindegyikkel alaposan eldolgozzuk.
  6. A masszát csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk.
  7. Az olajat lábasba vagy mély serpenyőbe öntjük, megmelegítjük, a nyomózsákból hosszú csíkokat nyomunk a tésztából az olajba, a csillagcső alatt konyhai ollóval elvágjuk és kb 2 perc alatt szép pirosra sütjük minden oldalát.
  8. Egyszerre 4-5 tésztacsíknál többet ne tegyünk a forró olajba!
  9. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, még melegen beleforgatjuk a fahéjas porcukorba. (hidegen már nem ragad rá)
  10. A csokoládé öntethez vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel, állandóan kevergetve mártássá sűrítjük, majd belekeverjük a rumot is.
  11. A kisült fánkokat még melegen, frissen fogyasztjuk, a csokoládé öntetbe mártogatva.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!