2017. június 18., vasárnap

Citromos Blancmange málnával


















A Blancmange a panna cottához hasonló, kellemesen édes, krémes, finoman rezgő, hófehér tejpuding. Bár a recept eredetileg arab vagy francia eredetű, nagyon népszerű egyes dél-olaszországi régiókban is, főleg Szicíliában. Alapvetően tejből, cukorból és kukoricakeményítőből áll, melyeket összefőzve egy megvastagodott, kocsonyás krémet kapunk. Számos változata van, gyakran készítik mandula vagy kókusztejből is. Ha pohárkrémként szeretnénk kínálni, akkor mindenképp kukoricakeményítővel készítsük el, mert ettől lágyabb, selymesebb lesz a textúrája, de ha mutatósabb desszertnek szánjuk és formákba öntenénk, akkor zselatinnal dolgozzunk, (én mindkettőből tettem bele) különben nem fogja megtartani a formáját, szétesik. Tetejét friss gyümölcs helyett megszórhatjuk pisztáciával, mandulával, rakhatunk rá gyümölcsöntetet, aszalt gyümölcsöt vagy reszelhetünk rá csokoládét. Könnyű, ízletes, olcsó desszert, szinte a semmiből, gyorsan elkészíthető, igaz ki kell várni míg megdermed, mert csak azután fogyasztható.  
 

Citromos  Blancmange málnával

Hozzávalók:
2-3 kisebb adag

  • 5 dl tej
  • 5 dkg kukoricakeményítő (vagy 3 lap zselatin)
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília esszencia
  • csipet só

díszítéshez:

  • málna
  • porcukor

Elkészítése:

  1. A cukrot, keményítőt, csipet sót, kevés  hideg tejjel simára keverjük.
  2. Egy edényben alacsony lángon felmelegítjük a maradék tejet (ne forrjon nagyon!)
  3. Folyamatos keverés közben hozzáöntjük a cukros-keményítős tejet.
  4. Belereszeljük a citromhéjat.
  5. Továbbra is alacsony lángon, folyamatos kevergetjük, míg kb 5 perc alatt az egész krémmé vastagszik. 
  6. Hozzákeverjük a vanília esszenciát.
  7. Hideg vízzel kiöblített formákba vagy poharakba töltjük, langyosra hűtjük.
  8. Hűtőbe tesszük legalább 6 óra hosszára, de még jobb, ha egy éjszakára.
  9. Tálalásnál málnaszemekkel díszítjük, porcukorral is megszórhatjuk.

TIPP: ha zselatinnal készítjük, akkor a zselatinlapokat 5 percre áztassuk hideg vízbe, csavarjuk ki, majd keverjük bele a meleg tejbe, mielőtt a krémet a formákba töltenénk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!