2017. szeptember 29., péntek

Tökös-mákos pite


















Ennek az őszi pitének van egy "intelligens" tulajdonsága, nevezetesen, hogy nem kell tésztát gyúrni hozzá, csak az alapanyagokat összekeverni, beleszórni a tepsibe és a sütés során szépen kialakul a tésztaréteg. Gyors, mert a sütőtököt sem kell előre megsütni és a mákot sem kell felfőzni, csak rétegezni mindent és a sütőbe tolva, előbb-utóbb süti lesz belőle. Hidegen is finom, de ajánlatos még langymelegen elfogyasztani, mert a sok szaftos tölteléktől hamar átázik a vékony tésztaréteg. Aki szereti a mákot ill. a sütőtököt, annak ez a párosítás biztosan ízleni fog.     

Tökös-mákos pite

Hozzávalók:
kb 20x30cm-es tepsihez

tészta:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

töltelék:

  • 80 dkg (édes) sütőtök
  • 15 dkg darált mák
  • 7 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

tetejére:

  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 cs vaníliás cukor


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  2. Egy kisebb tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  3. Egy tálban összekeverjük a lisztet, porcukrot, sütőport, sót, a felét beleszórjuk a tepsibe. (én kanál hátával kicsit elegyengettem)
  4. A tököt reszelő durva fokán lereszeljük. 
  5. Rászórjuk a lisztes keverékre, elsimítjuk.
  6. Meghintjük a cukorral, citromhéjjal összekevert darált mákkal, rászórjuk a maradék lisztes keveréket.
  7. Összelangyosítjuk - de nem forraljuk! - a tejet, vajat, felvert tojásokat és a vaníliás cukrot.
  8. Ráöntjük a tészta tetejére.
  9. Sütőbe tolva kb 45-50 percig sütjük (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)
  10. Porcukorral meghintve kínáljuk.



Forrás, némi változtatással ITT.





2017. szeptember 27., szerda

Szilvalekvár besztercei szilvából, cukor nélkül, sütőben sütve
















Az idén először szántam rá magamat a szilvalekvár főzésére, - pontosabban sütésére - de nem a gyors, dzsemfixes változatot szerettem volna kipróbálni hanem azt az igazi, jó sűrű és ragacsos békebeli lekvárt, amit vidéken, hatalmas üstökben, órákig kevergetve főznek, ... már gondolván a karácsonyi ünnepek süteményeire is. Nem volt kedvem fél napot a tűzhely mellett ácsingózni, ezért egy mostanság igen népszerű lekvárfőzési módot választottam, mégpedig, hogy sütőben fogom megsütni. Fogtam a kis kosárkámat, kimentem a piacra, mert a legszebb áru szerintem mindig ott kapható és bőven van választék is. A kedvenc árusomnál meg is leltem a friss, hibátlan, mézédes alapanyagot, és még megfelelő instrukciókat is kaptam a lekvárkészítést illetően. Alapos tisztítás és előkészítés után nekiláttam a munkálatoknak. Alább lépésről-lépésre (képekkel) megmutatom a folyamatot. Nálam most nem került bele sem cukor, sem bor, sem egyéb fűszer, mert azt az igazi régimódi, natúr ízt szerettem volna felidézni. Kisebb mennyiség készült, nem akartam túl nagy veszteséget, ha mégsem lesz megfelelő a végeredmény. Kár volt aggódni, mert a lekvár legendásan finom lett, cukor nélkül is kellően édes, sűrű, bíborszínű, majdnem olyan, mintha üstben főzték volna. Egyetlen  hátránya, hogy sok időt vesz igénybe míg elkészül, - nálam kereken 6 óra volt - de közben, mivel nem kell kevergetni és igazából még ránézni sem, lehetett mást is csinálni.


Szilvalekvár besztercei szilvából, cukor nélkül, sütőben sütve


Hozzávalók:
nekem 3 db 2,5 dl-es üveg lett belőle + egy kicsi kimaradt

  • 3 kg besztercei szilva  (magozva, tisztán mérve)
  • 3 ek 10%-os ecet

egyéb: 

  • nagyobb méretű, magas falú (zománcos) tepsi(k)

FONTOS!


A sütőben való lekvárkészítéshez csak az apróbb szemű, magvaváló szilva jó, a nagy szemű, szaftos  szilvának túl sok a leve, nagyon sokára főne el.

Csak kellően érett, puhább - de nem plottyadt - szilvát vásároljunk, éretlen gyümölcsből sem lesz soha jó lekvárunk, még cukor hozzáadásával sem.

Azt a tanácsot kaptam, hogy a szilvát egyszer se keverjem meg - mert akkor utána mindig kevergetni kell -  csak a végén az utolsó negyed órában.

Nem kell félni, nem fog fröcskölni, puffogni, nem fut ki és nem piszkítja össze a sütőt sem, mivel alacsony lángon épp csak pezsereg, pont úgy, mint a húsleves szokott.

Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, osszuk el 2 tepsibe a gyümölcsöt.

Én cukrot nem tettem bele, mert a szilvának amúgy is magas a cukortartalma, ahogy besűrűsödik még édesebb lesz.

Aki nem szereti darabosan - bár szerintem úgy az igazi - botmixerrel pépesítheti.

Tartósítószer ehhez a lekvárhoz nem szükséges!

A kész lekvár felhasználható: buktákhoz, derelyéhez, hájas és rácsos süteményekhez, palacsintához, császármorzsához, hókiflihez, puliszkához, kelt tésztákhoz, fánkokhoz, de még a húsokat (pl oldalas, pulykamell) is megkenhetjük vele. 


Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
A tepsi(ke)t mindenhol alaposan kikenjük az ecettel. (ami az edény oldaláról lefolyik, maradhat a tepsiben, nem kell kiönteni)
A szilvát leszárazzuk, megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, hibás részeket  kivágjuk.
A tepsi aljára az első sor szilvát bőrével lefelé lerakosgatjuk. (ez megakadályozza, hogy leégjen)




A többi szilvát elrendezzük az alsó sor tetején.
A tepsit betesszük a sütőbe, amikor elkezd forrni, a hőmérsékletet levesszük 150°C-ra, így hagyjuk a sütés befejezéséig.
Eleinte a sütőajtót fakanál nyelével vagy hurkapálcával kitámasztjuk, mert nagyon sok gőz képződik.
Tilos kevergetni!




3 óra elteltével a gyümölcs jócskán összeesett, de még nagyon sok a lé alatta, látni, ahogy már szép lassan kezd sűrűsödni.




6 óra múlva a lekvár kellően besűrűsödött, az összes folyadék elpárolgott alóla.




Ekkor kivesszük a sütőből, átkevergetjük, még 15 percre visszatoljuk, közben még 2-3-szor átkeverjük.




Látható, hogy a lekvár nem égett le, az utolsó cseppig ki lehet kanalazni a tepsiből.




Tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe kanalazzuk a lekvárt, rácsavarjuk az üvegekre a tetejét, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Sok sikert az elkészítéséhez!






2017. szeptember 25., hétfő

Mandulás szilvatorta













Végre itt a szilva szezon! Készülhetnek a gombócok, piték, lekvárok és a mennyei sütemények belőle. A hétvégén beszereztem a szilvalekvárhoz valót, de úgy számoltam, hogy egy finom süteményt is biztosan fogok sütni belőle, ezért kicsivel többet vettem. Ez a felséges, igazán szaftos tortácska készült belőle. Egyszerű kevert tészta, mely darált mandulával van ízesítve, dúsítva. A két íz hihetetlenül jól passzol egymáshoz. Kicsit tömörebb a tésztája, de a krémesre sült rengeteg gyümölcs nagyon jól ellensúlyozza ezt. Kiváló desszert a délutáni kávéhoz, de egy csupor tejjel is isteni.


Mandulás szilvatorta

Hozzávalók:
22-23 cm-es tortaformához 

tészta:

  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 csapott tk sütőpor
  • 3 tojás
  • 10 dkg darált mandula
  • csipet só

tetejére:

  • 70 dkg szilva
  • 3 dkg jégcukor

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A megmosott, lecsepegtetett szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, a félbevágott szemeket hosszában még egyszer félig bevágjuk, így kicsit szétnyílik a szilva, olyan lesz mint a nyuszi füle.
  3. A vajat a cukrokkal jó habosra kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
  4. A sütőporral, csipet sóval és darált mandulával elkevert lisztet beleforgatjuk a vajas-tojásos masszába.
  5. A tésztát vajazott, lisztezett tortaformába simítjuk.
  6. A tészta tetejét kívülről befelé haladva kirakjuk a vágott felével felfelé fordított szilvával.
  7. Betoljuk a sütőbe, kb 55-60 percig sütjük (tűpróba!)
  8. A tortát a formában hagyjuk langyosra hűlni, megszórjuk a jégcukorral, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
  9. Tejszínhabot adhatunk mellé.








2017. szeptember 22., péntek

Szicíliai kenyér (Pane Siciliano)













Már nem emlékszem, hogy honnan és mikor jegyzeteltem ki ennek a kenyérnek a receptjét, de a lényeg, hogy a napokban a kezembe került és azon nyomban meg is sütöttem, mert szerencsére volt hozzá itthon minden alapanyag. Valami csodálatosan foszlós és puha a tésztája, mennyei az illata és rabul ejtő az olaszos ízvilága. Langymelegen szinte abbahagyhatatlan a fogyasztása, teavajjal megkenve, szalámival, sajttal vagy csak magában is rendkívül finom. A látszat ellenére nem nehéz elkészíteni. A megtöltött, feltekert tésztát "S" alakúra kell meghajlítani, valószínűleg ez jelképezi a recept névadóját, Szicíliát. Nagyon jó kenyér-féle, sokszor fogom még készíteni más töltelékkel kipróbálva ill. töltelék nélkül is.


Szicíliai kenyér (Pane Siciliano)

Hozzávalók:

kovász:

  • 1/2 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 1/4 kocka ( 1,2 gr) friss élesztő

tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 3/4 csésze langyos víz
  • kovász
  • 1 kk só

töltelék:

  • 5-6 szem olajban eltett aszalt paradicsom
  • 2 ágacska friss bazsalikom
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg reszelt sajt


tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • szárított oregánó




Elkészítése:

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A többi alapanyagot hozzáadva lágy kenyértésztát gyúrunk, kidagasztjuk.
  3. A tésztát tálba tesszük, tetejét megszórjuk liszttel, letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett felületen átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk.
  5. Megkenjük a puha vajjal, rászórjuk az apróra vágott aszalt paradicsomot és bazsalikomot, rászórjuk a reszelt sajtot.
  6. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
  7. Éles késsel - a két végét kihagyva - középen végig vágjuk a tekercset.
  8. S alakban meghajlítjuk a tésztát.
  9. Letakarva még 15 percet pihentetjük.
  10. Tojássárgájával lekenjük, a csiga végeit megszórjuk oregánóval.
  11. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 35-40 percig sütjük. (sütőfüggő!)








2017. szeptember 20., szerda

Szőlős krémsajttorta













Holnap már hivatalosan beköszönt a csillagászati ősz és megkezdődik a szüret időszaka. Ilyenkor a konyhában is előtérbe kerülnek a szőlővel, borral készült ételek. Kedvem támadt egy kis szőlős édességre, így elkészítettem ezt a látványos krémsajttortát. Csak a tésztát kell sütni, majd kihűlés után megtölteni egy lágy pudingos, mascarponés főzött krémmel, végül megdíszíteni a színes szőlőszemekkel. Néhány óra pihentetés után már fogyaszthatjuk is. Nekem nem volt megfelelő méretű gyümölcstorta formám, így kapcsos tortaformában készítettem, tésztából kis peremet húzva az oldalára. Könnyed, mutatós, gyorsan elkészíthető desszert. Sajnos a töltelék lágysága miatt még hűtés után sem szeletelhető túl szépen, - vagy csak nekem nem sikerült - de most nem is ez volt a fő szempont. Gyorsan elfogyott.  

Szőlős krémsajttorta

Hozzávalók:
23 cm-es gyümölcstorta formához

tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • csipet só

krém:

  • 2,5 dl tej
  • 1 cs tejszínes pudingpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 8 dkg cukor
  • 1/2  citrom leve

tetejére:

  • 50 dkg nagyszemű szőlő (piros és zöld)
  • 1 tasak színtelen tortazselé

Elkészítése:


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a többi hozzávalóval sima tésztává gyúrjuk. (ha kemény, kevés tejszínt adhatunk még hozzá.)
  3. A tésztát fóliába csomagolva 30 percet pihentetjük a hűtőben.
  4. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kibélelünk vele egy tortaformát.
  5. Az alját villával megszurkáljuk. 
  6. A tésztát betoljuk a sütőbe, 15 percet sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  7. Közben elkészítjük a krémet: a tejet felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk a kikevert pudingport, összefőzzük, gyakori kevergetés mellett kihűtjük.
  8. Belekeverjük a lágy mascarponét és a citromlevet.
  9. A tésztát megtöltjük a krémmel.
  10. A megmosott, leszárított szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, majd rárakosgatjuk a krémre
  11. A tortazselét az előírásnak megfelelően elkészítjük, ráöntjük a torta tetejére.
  12. Dermedésig, 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

A gyümölcsös tányérkát és poharat a SütniFőzni webáruház biztosította.


forrás: Kiskegyed konyhája






2017. szeptember 5., kedd

Tejfölös-gombás tarja












Egyszerű, hétköznapi húsétel, amit akkor szoktam készíteni, amikor kevés időm, kedvem van vagy nem akarom túlbonyolítani a főzést. Praktikus étel, mert minden alapanyagot csak egy tepsibe kell belerakni, a sütő pedig elvégezi a többi munkát. Látványra nem szépségdíjas, de finom, házias íze van. A fólia alatt vajpuhára párolódik a hús, miközben átjárja a gomba aromája, a paprikás-tejfölös mártás pedig kellő szaftosságot kölcsönöz az ételnek. Ízes, tartalmas étel, lazítós hétvégére is fenséges ebéd lehet.
 

Tejfölös-gombás tarja 

Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli tarja
  • 50 dkg gomba
  • 1 nagy (375 gr) doboz tejföl
  • bors
  • pirospaprika
  • liszt
  • kevés olaj vagy zsír


Elkészítése:

  1. A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. (inakat átvágjuk)
  2. Lisztbe mártjuk, kevés zsiradékon elősütjük.
  3. A hússzeleteket egymás mellé fektetjük egy nagy tepsibe. 
  4. A gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, ráhalmozzuk a hús tetejére.
  5. Kevés  zsiradékot és csak picike vizet - mert még a gomba is enged levet - öntünk alá, fóliával letakarva 200°C-os sütőbe toljuk.
  6. 3/4 óra múlva levesszük a fóliát, - ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús? -  a hússzeleteket megfordítjuk, visszatoljuk a sütőbe annyi időre míg zsírjára visszasül.
  7. A hússzeletek mindkét oldalát kicsit megpirítjuk. 
  8. Közben a tejfölt kikeverjük 1 púpozott teáskanál liszttel és kevés pirospaprikával, picike vizet adunk hozzá és ráöntjük a gombás húsra.
  9. Sütőbe 5-10 percre visszatéve összerotyogtatjuk a paprikás - tejfölös mártással.
  10. Főtt rizzsel tálaljuk.  

TIPP: a hússzeleteket szalonnazsíron is átpiríthatjuk, úgy még ízletesebb lesz.