A puff-puff egy nagyon népszerű Nyugat-afrikai utcai étel, amit rendkívül egyszerű elkészíteni. Lényegében egy édes sült tésztagolyó, amihez igazán csak néhány olyan alapanyag szükségeltetik, ami minden konyhában megtalálható. Az apró pufi, édes fánkocskák magukban is nagyon finomak, de ha még valamilyen savanykás lekvárt vagy csokiöntetet kínálunk mellé, garantált az ízorgia. Afrikában leginkább reggelire vagy snack-ként fogyasztják és számos változata van: kókuszos, banános, fahéjas, sütőtökös, csokoládés, stb... Én most apróbb, falatnyi fánkocskákat készítettem, de természetesen lehet nagyobb méretűeket is gyártani. A tésztájába tehetünk még reszelt narancshéjat vagy vaníliát is, el biztosan nem rontja. A fánkocskák kiszaggatásának módját - és az eredeti receptet is - megnézhetitek az alábbi linken, de én inkább eldobható habzsákba töltöttem a ragacsos masszát és konyhai olló segítségével szaggattam az olajba, így kevésbé lettem kulimászos. Ez a fánk is, akárcsak a többi, melegen, frissen kisülve a legfinomabb.
Afrikai puff-puff
- 2 csésze meleg (!) víz
- 1 cs (7 gramm) szárított élesztő
- 3,5 csésze liszt
- 1/2-3/4 csésze cukor (nálam 1/2 csésze)
- 1/2 ek só
sütéshez:
- bő olaj
Elkészítése:
- A meleg vizet mély tálba öntjük, összekeverjük a sóval, cukorral, élesztővel, 5 percre félretesszük.
- Hozzáadjuk a lisztet, alaposan kikeverjük.
- Letakarva kb 1 óra alatt megkelesztjük.
- Egy edénybe alacsony hőmérsékleten bő olajat forrósítunk.
- Ha már elég forró, kis golyókat szaggatunk bele a tésztából.
- Megforgatva aranybarnára sütjük a fánkokat.
- Papírtörlőre téve leitatjuk róla a zsiradékot.
- Porcukorral meghintve, savanykás lekvárral (meggy, málna, ribizli) vagy csokiöntettel kínálhatjuk.