2019. augusztus 23., péntek

Sárgadinnye saláta mozzarellával és füstölt sonkával













Nagy melegben van, hogy az ember nem kíván mást, csak egy kis könnyű salátát. Az egyik kedvenc nyári előételem a sárgadinnye pármai sonkával. Azért az olaszok a pizzán és a pasztákon kívül is tud(hat)nak valamit, mert fenséges ez az édes-sós kombó. Mikor az ember azt gondolná, hogy talált egy tökéletes ízvilágot, akkor kiderül, hogy még mindig lehet "csavarni", tökéletesíteni rajta egy kicsit. A klasszikus recept most kiegészült egy kis sajttal és illatos bazsalikommal is. Igazán ízekben gazdag lett a végeredmény, diszkréten keveredik benne az édes és a sós, a füstös és a kesernyés. Tulajdonképpen három, de minőségi összetevőből ilyen csodás salátát lehet összehozni. Előételként, ebédre, vacsorára is elkészíthető.

Sárgadinnye saláta mozzarellával és füstölt sonkával

Hozzávalók:
2-3 személyre

  • 1 kisebb, érett sárgadinnye
  • 10 dkg (1 csomag) mozzarella golyó
  • 10 dkg füstölt sonka (prosciutto, pármai, fekete-erdei)
  • néhány friss bazsalikom levél
  • extra szűz olívaolaj
  • frissen őrölt színes bors

Elkészítése:

  1. A sárgadinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, karalábévájóval kis gömböket vájunk a húsából. (karalábévájó hiányában falatnyi darabokra vágjuk)
  2. A mozzarellát lecsepegtetjük, sóval és színes borssal fűszerezzük.
  3. Egy lapos tányért körberakunk a sonkaszeletekkel, közepére halmozzuk a sárgadinnye,- és mozzarellagolyókat.
  4. Jól behűtjük.
  5. Tálalás előtt meglocsoljuk kevéske olívaolajjal, megszórjuk friss bazsalikomlevéllel.

Inspiráció: innen


2019. augusztus 22., csütörtök

Szilvás morzsás süti
















Nagyon egyszerű, ízletes tésztájú sütemény, ropogós morzsával a tetején. Zamatos, szaftos, lédús a szilvától és illatos a fahéjtól. Olyan omlós, hogy szinte elolvad az ember szájában. Egyszerű, kevert tészta és bármilyen más nyári gyümölccsel, pl.: meggyel, málnával, szederrel, sárgabarackkal is elkészíthető. Nagyon kevés munkával jár és még mosogatni is alig kell utána. Délutáni desszertnek egy csupor hideg tejjel vagy egy jó kávéval nagyon jó választás. Készítsétek el a hétvégére, meglátjátok a kedvencetek lesz.

Szilvás morzsás süti

Hozzávalók:
kb 20x30 cm-es tepsihez

kovász:


  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 ek liszt

tészta:


  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 3 tojás
  • csipet só


tetejére:


  • 50 dkg szilva
  • fahéj
  • nádcukor

morzsa:


  • 10 dkg hideg vaj(!)
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg cukor


Elkészítése:

  1. Az összemorzsolt élesztőt kb.10-15 perc alatt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben, tetejét meghintjük liszttel.
  2. A tészta hozzávalóihoz hozzáadjuk a kovászt és a robotgép dagasztókarjaival összedolgozzuk.
  3. A tésztát szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, letakarva meleg helyre rakjuk.
  4. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk.
  5. Egyenletesen, sűrűn rakva - vágott felével felfelé - elosztjuk a tésztán.
  6. Megszórjuk fahéjjal és nádcukorral.
  7. A morzsához késes robotgépben a hideg vajat összedolgozzuk a cukorral és a liszttel, mikor már morzsalékos deszkára öntjük, ujjaink hegyével kicsit átgyúrjuk, hogy csomókban összeálljon a tészta, megszórjuk vele a szilvát. 
  8. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 40-45 percig sütjük. (sütőfüggő, tűpróba!)
  9. Porcukorral megszórva kínáljuk.



2019. augusztus 21., szerda

Görögdinnye limonádé












Mi eshetne jobban a nyári hőségben, mint egy jó hideg hűsítő ital? Nálunk gyakran van behűtve  limonádé, sok jégkockával, friss citromfűvel vagy mentával. Az elkészítésével nincs sok munka és a felüdülés is garantált. Ha változtatni szeretnénk a hagyományos ízvilágon, nincs is jobb módja, mint ötvözni a nyár egyik kedvenc gyümölcsével, a görögdinnyével. Az édes dinnye és a savanykás citrom töléletes kombináció a szomjoltásra. Csak 4 hozzávaló kell ehhez az egyszerű és ízletes itókához és máris élvezhetjük a frissítő aromákat. Nekem most kétféle dinnyém is volt itthon, sárga,- és pirosbelű, ezért mindkettővel kipróbáltam. Pontos receptet nem tudok írni, csak kb. adtam meg a receptben az arányokat, mivel az ízesítés függ a gyümölcs érettségétől, édességétől és az ízlésünktől is, el lehet térni tőle. Nyári házibulik italának is kitűnő, felnőttek számára megbolondíthatjuk egy kis pezsgővel vagy proseccóval is. 

Görögdinnye limonádé

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg görögdinnye hús (héj és mag nélkül)
  • 1-2 citrom leve
  • 3-5 ek cukor vagy méz (vagy ízlés szerint, de ha jó édes a dinnye el is maradhat)
  • kb 4-6 dl víz (vagy szénsavas ásványvíz)
  • jégkocka
  • friss menta

Elkészítése:

  1. A dinnyét kimagozzuk, a dinnyehúst kockára vágjuk.
  2. Turmixgépbe tesszük, simára turmixoljuk.
  3. A dinnyepépet finom szűrőn átszűrjük, kanál vagy spatula segítségével alaposan kinyomkodjuk belőle a levet.
  4. Kancsóba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és a vizet, addig kevergetjük, míg a cukor feloldódik.
  5. Hűtőbe téve jól behűtjük.
  6. Sok jégkockával és friss mentával kínáljuk. 

TIPP:

csak jó piros, érett, lédús, édes dinnyét használjunk, különben színtelen és ízetlen lesz a végeredmény

felnőtteknek pezsgővel vagy proseccoval is készíthetjük, de akkor közvetlen kínálás előtt öntsük csak fel vele a behűtött dinnyelevet




2019. augusztus 20., kedd

Arán Bakery csodás kenyerei




Ma nemzeti ünnep van, az államalapításra emlékezünk és az államalapító Szent István király szentté avatását ünnepeljük fesztiválok, ünnepi programok és a fővárosban az esti Duna-parti tüzijáték keretében.

Ma ünnepeljük azonban az aratás végét is és az ehhez kapcsolódó Új Kenyér vallásos ünnepét.
Az első magyarországi kenyérünnepi mulatságot Szegeden rendezték meg 1937-ben.

A kenyér az ember legalapvetőbb élelmiszere, bár különböző formákban, de a világ minden részén készítik és fogyasztják. A kenyér és a só, a termékenység, a bőség és az élet örökkévalóságának szimbólumai.

Mivel ma van a kenyér ünnepe, így egy kenyeres posztot osztok most meg veletek.

Sokszor gondolok a gyerekkoromra, amikor még a nagymamám saját otthoni kemencében sütötte a 12 fős család számára a kenyereket, hetente egyszer, a helyi malomban őrölt lisztből. Felszeletelés előtt mindig megszentelte ...   
Sajnos nekem sem időm, sem tehetségem a kenyérsütéshez, pedig nagyon szeretem a jó kenyereket.
Szerencsére ma már nagyon sok helyen árulnak kézműves termékeket és én rendszeresen igyekszem felkutatni a lelőhelyeket.

Így jutottam el nemrégiben az Arán Bakery picinyke kis boltjába, ahol már belépéskor a polcokon sorakozó ropogós héjú kovászos kenyerek látványa és a friss kenyér illat azonnal rabul ejtett, pedig még a kenyereket akkor meg sem kóstoltam.
Volt szerencsém Attilával, az ír pékség egyik tulajdonosával találkozni, aki nagyon kedvesen meg is kínált - direkt a kedvemért vágta fel - egy sokmagvas termékkel, melynek olyan lenyűgöző íze és állaga volt, azonnal meggyőzött a minőségről.

Egy sima fehér és egy miso-szezámmagos kenyérkével tértem haza. A kenyerek - mint a képeken is láthatjátok - kívül ropogós héjúak, belül puhák és még napok múlva is szinte frissen fogyaszthatók.
Nagyon jó ízűek, mi itthon csak csendben majszoltuk és közben nagyokat hümmögtünk, hogy igen, ez "A KENYÉR". Ez a mennyország...

A kenyereken kívül még leveles tésztából készült termékek, mint az ellenálhatatlan, mandulával meghintett, édes-krémes és sajtos-sonkás croissant-ok valamint a varázslatos törökmogyorós pralinéval töltött croffin is megtalálható. Ez utóbbit sajnos nem tudtam lefényképezni nektek, mert még hazafelé jövet óriási késztetést éreztem a megkóstolásához. Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb süti.   

A pékségben még friss kávéval és hideg dzsúzokkal várják a betérőket, de szendvicseket is lehet kapni.

Aki pedig kedvet kapott a sütögetéshez, az itt beszerezheti a kiskereskedelemi forgalomban egyébként nem kapható Garat-malom lisztjeit is.

A pékségről bővebben ITT olvashattok és találtok még további kedvcsináló fotókat is.

Arán Bakery címe: 1077. Bp. Wesselényi u.23.
Nyitva: hétfőtől - péntekig: 8.00-18.00 óráig

Aki Budapesten lakik vagy épp a Blaha Lujza tér környékén jár, az feltétlen nézzen be a pékségbe, nem fog csalódni, az állandó termékek mellett vannak napi kínálatok is.
Kedves kiszolgálás, minőségi termékek, megfizethető áron.

(A cikk nem szponzorált tartalom.)


És akkor beszéljenek magukért a képek:


miso-szezámos kívülről



a sima fehér, itt még egészben


... és belűlről is


balra a miso-szezámos, jobbra a fehér kenyér bélzete


fogyasztára készen, mindkét fajtából








2019. augusztus 18., vasárnap

Mediterrán palmiers



















Ha nem akarunk sok időt a konyhában tölteni, de mégis úgy ennénk valami finomságot, akkor jó választás lehet a gyors leveles tészta. Nekem mindig van a fagyasztóban, hogy legyen mihez nyúlni váratlan esetekre is. Általában édességek készülnek belőle pudinggal vagy gyümölccsel. Ma azonban egy sós, mediterrán változatra esett a választásom. Az illatos bazsalikom, a fűszeres aszalt paradicsom és a sós feta ízei nagyon jól összeillenek ezekben a falatnyi rágcsálnivalókban. A ropogósságot pedig nem csak a leveles tészta biztosítja, de a hozzáadott dió is jót tesz a textúrájának és persze az ízének is. Nyáresti borozgatásokhoz, vendégváráshoz, filmnézéshez tudom ajánlani.

Mediterrán palmiers

Hozzávalók:
kb  18-20 db-hoz


  • 1 cs (275 gr) kész leveles tészta (tekercs)
  • 3-4 ek bazsalikom pesto
  • 10 dkg morzsolt feta
  • 5-6 szem olajban eltett szárított paradicsom
  • 5 dkg dió

Elkészítése:

  1. A sütő előmelegítjük 200°C-ra.
  2. A szárított, olajától jól lecsepegtetett aszalt paradicsomot nagyon apró kockákra, a diót durvára vágjuk.
  3. A levelestésztát kibontjuk, kivesszük a csomagból, kitekerjük.
  4. Megkenjük a pestóval, rámorzsoljuk a feta sajtot, egyenletesen rászórjuk a szárított paradicsomot és a diót.
  5. A szélesebbik felénél mindkét oldalon középig felhajtjuk a tésztát, éles késsel kb 1,5 cm-es darabokra vágjuk.
  6. A palmiers-eket fektetve sütőpapíros tepsibe rakjuk, hideg vízzel megspricceljük, sütőbe tolva kb 12-15 percig (sütőfüggő!) halvány barnára sütjük.
  7. Langyosra hűlve kínáljuk.



2019. augusztus 4., vasárnap

Elzászi hagymás-szalonnás lepény (Flammekueche vagy Tarte Flambée)



















Németországban Flammekueche-nek, Franciaországban Tarte Flambée-nek nevezik ezt az elzászi, "lángokban sütött", vékony, ropogós tésztájú lepényt. A falusi szegények eledele volt, hagyományosan kenyérsütéskor készítették, eredetileg a fatüzelésű kemence hőjének ellenőrzésére szolgált, mert ha a tészta pillanatok alatt megsült, akkor már elég forró volt ahhoz, hogy a kenyeret is megsüssék benne. Elzászban a rendezvények, fesztiválok pont ugyanolyan elmaradhatatlan része, mint nálunk a töki pompos vagy a lángos. Vékony, ropogós kérgű, pizza-szerű étel, melyet vastagon megkennek tejföllel, megszórnak párolt hagymával és húsos szalonnával. Ez az alap, de számos más változat is készíthető: meg lehet még szórni reszelt sajttal, dúsítani zöldségekkel, nekünk szokatlan, de édes változata is létezik, mézzel, gyümölcsökkel. Én a tésztát megfeleztem és 2 kisebb lepényt készítettem, de lehet 1 nagyot is.


Elzászi hagymás-szalonnás lepény (Flammekueche / Tarte flambée)

Hozzávalók:

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1,2 -1,5 dl langyos víz
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk só

feltét:

  • 15 dkg kolozsvári (vagy bacon, főtt császár) szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma 
  • 1 kis pohár sűrű tejföl
  • frissen őrölt bors
  • kevéske vaj

Elkészítése:

  1. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd fokozatosan annyi vizet keverünk hozzá, amennyit felvesz a tészta.
  2. Szép fényes, homogén állagú, rugalmas tésztává dagasztjuk, letakarva 15-20 percet pihentetjük.
  3. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a vastagabb hasábokra vágott szalonnát zsírjára olvasztjuk, de nem sütjük pörcösre. 
  4. A szalonnát papírtörlőre szedjük, felesleges zsiradékot leitatjuk róla.
  5. A visszamaradt zsiradékhoz egy darabka vajat dobunk és megfonnyasztjuk rajta a félkarikára vágott, szálaira szedett vöröshagymát. (nálam került még rá újhagyma és lilahagyma is, de ezeket nem fonnyasztottam, csak rárakosgattam a szalonna tetejére, ill. díszítésnél megszórtam még apróra vágott snidlinggel.)
  6. A felesleges zsiradékot leitatjuk a hagymáról is.
  7. A sütőpapírt a tepsi méretére vágjuk.
  8. A sütőt előmelegítjük a legmagasabb hőfokra (250°C).
  9. A sütőpapíron tetszőleges formára (kör, négyzet, ellipszis) kinyújtjuk a tésztát, vastagon megkenjük tejföllel, megszórjuk a hagymával és szalonnával, megborsozzuk.
  10. A lepényt sütőpapírostól átemeljük a tepsire, 12-15 perc alatt készre sütjük, míg a széle picit színesedni kezd.
  11. Ennél tovább ne süssük, mert a nagy hőfok miatt kiszárad és kemény lesz a tésztája.
  12. Forrón tálaljuk, friss salátát, hideg sört adhatunk mellé.