A lángosról elmondható, hogy a magyar konyha kíválósága. Egyes feltételezések szerint a török hódoltság ideje alatt került a magyar konyhákba. Ki ne szeretné a friss, ropogós lángost? A nyár legkedveltebb strandos étele, de mi hideg téli estéken is szívesen fogyasztjuk itthon egy bögre forró citromos teával. A legnépszerűbb sajtos-tejfölös ízvilágon túl egyre bővülő kínálattal szoktam találkozni a lángosozókban, virslis, kolbászos, lecsós, juhtúrós-lilahagymás, sajtkrémes, mexikói vagy csirkés-tzatzikis, de az édes változatok is egyre elterjedőben vannak. Nálam most káposztás készült ezen recept alapján. Nem csak a tetejére, de a tésztájába is került a pirított káposztából. A forró lángos, hűs tejföllel megkenve, jó sok borsos káposztával megpakolva, hmm... igazán mennyei.
Káposztás lángos
10-12 db-hoz
tészta:
- 1 kg (kenyér)liszt
- 5 dl langyos víz
- 5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 35 dkg pirított káposzta
pirított káposzta:
- 1,2 kg fejeskáposzta
- 4 ek olaj
- 3 ek cukor
- só
- frissen őrölt bors
tetejére:
- tejföl
- pirított káposzta
sütéshez:
- bő olaj
Elkészítése:
- A káposztát felnegyedeljük, torzsáját kivágjuk, reszelő durva fokán lereszeljük.
- Megsózzuk, fél órát állni hagyjuk.
- Egy edénybe olajat hevítünk, rászórjuk a cukrot és kevergetés nélkül, alacsony lángon hagyjuk megkaramellizálódni.
- Rádobjuk a kifacsart káposztát, aranybarnára pirítjuk, borsozzuk.
- Hagyjuk langyosra hűlni.
- A lángoshoz a langyos cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt.
- Lisztbe belekeverjük a sót, hozzáadjuk a pirított káposztát, a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát.
- Letakarva, meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Mikor megkelt olajjal kikent tálcára borítjuk, 10-12 részre osztjuk, a tésztákat meggömbölyítjük.
- Olajos kézzel kör alakúra formázzuk.
- Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosasbarnára sütjük.
- Tetejét megkenjük tejföllel és a maradék pirított káposztával jócskán megpakoljuk.