Régóta követem Gábort, a házi péket a youtube-on. Olyan csodás pékárukat, sütiket készít, hogy az ember rögtön kedvet kap hozzájuk. Ezt a receptjét is már egy ideje kinéztem, de csak most került rá sor, hogy elkészítsem. Pékszirom ... már az elnevezés is valami lágy, álomszerű végeredményre utal. Fantasztikus a tésztájával dolgozni, hagyja magát nyújtani, nem rúg vissza a sodrásnál, jól formázható és nagyon szépen meg is kel. Rendkívül mutatós és puha állagú péksütemény. Gábor 6 pékszirmot és még 6 sós kalácsot is készített a lenti tészta mennyiségből, de én utóbbit nem készítettem, hanem inkább 2 darabbal többet fontam meg péksziromnak és egy kevéske tésztám kimaradt. Alább mellékelem az elkészíthez a videót, szemléltetve talán könnyebb, mint leírva. Nem olyan nagyon munkás, mint elsőre gondolnánk, nagyon tempósan lehet vele dolgozni. Kétféle változatban készült nálam is, pizzás és tejfölös-fokhagymás alappal. Közepében füstölt bacon és sok-sok reszelt sajt volt a rakomány. Mindkettő nagyon ízletes. Sonkát, kolbászt is tehetünk bacon helyett, ha épp az nincs otthon vagy valaki nem szereti. Egy-két darab még maradt mára is belőle, sütőben átmelegítve pont olyan, mintha frissen sült volna ki. Reggelire, uzsonnára, tejjel, teával nagyon finom.
Pékszirom
8 db-hoz
Hozzávalók:
tészta:
- 65 dkg liszt
- 1,4 dkg só
- 325 ml tej
- 2,6 dkg friss élesztő
- 1 dkg cukor
- 1 tojás
- 5,2 dkg puha margarin
pizzás kence:
- pizza szósz (nálam most bolti, bazslikomos)
tejfölös kence:
- 1 dl tejföl
- 1 g zúzott fokhagyma
- bazsalikom, oregánó, só, bors - ízlés szerint
valamint:
- bacon szeletek
- reszelt trappista sajt
a recept forrása: Gábor a házi pék
Elkészítése:
- Langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, cukrot, - a kimért 1 dkg cukorból veszünk el egy keveset - kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, maradék cukrot, tojást, felfuttatott élesztőt, kidagasztjuk.
- Mikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a puha margarint, ezt is beledagasztjuk.
- A tésztát letakarva langyos helyen 40 percig kelesztjük.
- Enyhén lisztezett felületre borítjuk.
- 8 db péksziromhoz 6 (szállal fonjuk) x 8 = 48 db 20 grammos tésztát kimérünk.
- A tésztadarabokat meggömbölyítjük, lefedjük.
- A gombócokat szállá sodorjuk, kalácskánként 6-6 szálat használunk fel.
- 3-3 szálat összefogunk, végeit összecsípjük, megfonjuk. (lásd a videóban)
- A kalácskák közepére hosszanti irányba vékonyabb nyújtófát vagy ennek hiányában folpack rudat fektetünk és középen ellapítjuk, kitágítjuk a tésztát.
- Sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük a kencékkel, ráfektetünk 2-2 szelet bacont, megszórjuk reszelt sajttal.
- Kelni hagyjuk 15 percig.
- Ezalatt előmelegítjük a sütőt 250°C-ra.
- Sütőbe helyezés előtt egy tepsibe forró vízzel telt bögrét ill. jégkockákat rakunk és betesszük a sütő aljába, hogy gőz képződjön.
- Betoljuk a tepsit, a hőmérsékletet rögtön levesszük 220°C-ra.
- Kb 18-22 perc alatt készre sütjük a pékszirmokat.
- Frissen sülve, langymelegen fogyasztjuk.