Nem csak nyáron, amikor tobzódunk a napérlelte friss zöldségekben, de télen is készíthetünk vitamindús, illatos salátát. Nem kell hozzá különleges alapanyag, szezonális zöldségekből is összeállíthatunk egy színes, szürke, téli napokat gyorsabban elűző, jobb kedvre derítő salátát. Minden hozzávaló nyersen került bele, amely még egészségesebbé teszi. Kiváló sült húsok mellé, de fogyasztható csak magában, friss puha kenyérrel vagy pirítóssal is. Tetejét sajt helyett megszórhatjuk pirított magvakkal. Én már nagyon várom a tavaszt, de addig is míg megérkezik, enni kell ilyen egészséges salátákat, mely feltölt energiával, tápanyagokkal és még szemet gyönyörködtető is.
Téli vitaminsaláta
Hozzávalók:
saláta:
- 2 sárgarépa
- 1 közepes alma
- 1 kisebb cékla
- arasznyi póréhagyma
- 1-2 tk méz
- csipet só
szósz:
- 1 dl tejföl
- 1 tk mustár
- 1 tk porcukor
- kevés citromlé
- só
- bors
tetejére:
- 5 dkg sajt (nálam trappista, cheddar)
Elkészítése:
- A zöldségeket és az almát meghámozzuk, a reszelő durvább fokán lereszeljük.
- A póréhagymát apróra összevágjuk.
- Kicsit megsózzuk, összekeverjük, negyed órát állni hagyjuk.
- A zöldségeket kinyomkodjuk, nagyobb tálba halmozzuk.
- A szósz hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a zöldségekre, rácsorgatjuk a mézet, jól összekeverjük.
- Kevés ideig a hűtőben érleljük.
- Tálalás előtt a saláta tetejét megszórjuk apró kockákra vágott sajttal. (én még kevés újhagymaszárral is megszórtam)