2023. január 29., vasárnap

Téli vitaminsaláta

 














Nem csak nyáron, amikor tobzódunk a napérlelte friss zöldségekben, de télen is készíthetünk vitamindús, illatos salátát. Nem kell hozzá különleges alapanyag, szezonális zöldségekből is összeállíthatunk egy színes, szürke, téli napokat gyorsabban elűző, jobb kedvre derítő salátát. Minden hozzávaló nyersen került bele, amely még egészségesebbé teszi. Kiváló sült húsok mellé, de fogyasztható csak magában, friss puha kenyérrel vagy pirítóssal is. Tetejét sajt helyett megszórhatjuk pirított magvakkal. Én már nagyon várom a tavaszt, de addig is míg megérkezik, enni kell ilyen egészséges salátákat, mely feltölt energiával, tápanyagokkal és még szemet gyönyörködtető is.


Téli vitaminsaláta

Hozzávalók:


saláta:

  • 2 sárgarépa
  • 1 közepes alma
  • 1 kisebb cékla
  • arasznyi póréhagyma
  • 1-2 tk méz
  • csipet só

szósz:

  • 1 dl tejföl
  • 1 tk mustár
  • 1 tk porcukor
  • kevés citromlé
  • bors

tetejére:

  • 5 dkg sajt (nálam trappista, cheddar)
 

Elkészítése:

  1. A zöldségeket és az almát meghámozzuk, a reszelő durvább fokán lereszeljük.
  2. A póréhagymát apróra összevágjuk.
  3. Kicsit megsózzuk, összekeverjük, negyed órát állni hagyjuk.
  4. A zöldségeket kinyomkodjuk, nagyobb tálba halmozzuk.
  5. A szósz hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a zöldségekre, rácsorgatjuk a mézet, jól összekeverjük.
  6. Kevés ideig a hűtőben érleljük.
  7. Tálalás előtt a saláta tetejét megszórjuk apró kockákra vágott sajttal. (én még kevés újhagymaszárral is megszórtam)




2023. január 11., szerda

Fritule (horvát fánk)

 

















Beléptünk a farsangi időszakba, ideje hát fánkot sütni. A horvátok rendkívül egyszerű, de annál finomabb közkedvelt desszertjét választottam ma. Mivel keleszteni nem kell, pár perc alatt el is készül. Az aranyló színű, ropogós külsejű, levegősen légies belsejű golyócskák felébresztik az érzékszerveinket. Ennek a fánknak is rengeteg változata van, attól függ, hogy melyik régióban készítik, mindig hozzáadnak valamit: mazsolát, diót, fenyőmagot, fahéjat, reszelt narancshéjat vagy illatos maraschino likőrt. Ízlés szerint kínálhatunk mellé nutellát, csokiszószt, lekvárt is, én a nyáron eltett vaníliás-vörösboros meggylekváromat bontottam fel hozzá. Nagyon kiadós, ínycsiklandozó, olcsó és gyors desszert.      


Fritule

Hozzávalók:
kb 55-60 db-hoz

tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 8 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 3 dl natúr joghurt (nálam görög)
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 5 ek pálinka (rakija) - én elhagytam
  • 2 ek rum vagy brandy
  • csipet só

sütéshez:

  • 1/2 liter olaj

szóráshoz:

  • porcukor

Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit egy nagy tálban simára keverjük.
  2. Olajat melegítünk, de ne legyen túl forró, mert a tészta külseje hamar megbarnul, belül pedig nyers marad.
  3. A masszából teáskanálnyi adagokat - egyszerre nem túl sokat - a forró olajba szaggatunk, sütés közben megforgat
  4. juk.
  5. Néhány perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  6. Papírtörlőn a felesleges olajat lecsepegtetjük.
  7. Még melegen porcukorral meghintve kínáljuk.


2023. január 2., hétfő

Majonézes virslis lencsesaláta

 

















A szerencsehozó lencse nem maradhat el az új év első napján az ünnepi asztal kínálatából. Én is készítek mindig valamilyen lencsés fogást, általában levest vagy főzeléket malacsülttel. Az idei év első napjára ezt a hagyományos virslis lencsesalátát készítettem, némi változtatással, ami szerintem csak jót tett neki. Nálam kétféle hagyma és a füstös íz miatt főtt tarja is került bele. Gyorsan megvan, és ha konzerv lencséből készítjük, akkor szinte csak percek kérdése az összeállítása. Legalább 1 napot kell, hogy álljon, addigra jól összekomponálódnak az ízei. Ha gazdagok nem is leszünk a lencseevéstől, de egészségesek biztosan. Remélem ez a fogás meghozza mindenki szerencséjét az új évre, aki megkóstolja.     


Majonézes virslis lencsesaláta

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 2-3 pár virsli
  • 10 dkg főtt, füstölt tarja
  • 1 fej lilahagyma
  • 3-4 szál újhagyma
  • 5 ek majonéz
  • 5 ek tejföl
  • 1 tk mustár
  • pici citromlé
  • kevés cukor
  • só 
  • bors

lencse főzéséhez:

  • 2 babérlevél
  • víz

díszítéshez:

  • főtt tojás

Elkészítése:

  1. Az előző nap beáztatott lencsét sós, babérleveles vízben puhára főzzük, kihűtjük.
  2. A lilahagymát félkarikára, az újhagymát karikákra vágjuk, picit megsózzuk, hogy megpuhuljon.
  3. A virslit felkarikázzuk, a főtt tarját apróra felkockázzuk.
  4. A majonézt összekeverjük a tejföllel, mustárral, cukorral, citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
  5. Belekeverjük a lencsét, tarját, virslit, hagymákat. 
  6. Főtt tojással díszítjük.
  7. Néhány órára - még jobb, ha 1 napra - hűtőbe tesszük.
  8. Pirítóssal tálaljuk.
TIPP:

  • konzerv lencséből is elkészíthetjük.
  • apróra vágott petrezselymet is keverhetünk hozzá.