2023. június 4., vasárnap

Spárgás lepény













Olyan rövidke a spárga szezon ideje, hogy érdemes ilyenkor minél többet fogyasztani belőle. Mostmár elfogadhatóbb az ára, így a hétvégi bevásárláskor nálam is landolt néhány csomag a kosárkámba. Akkor még nem tudtam mit fogok készíteni belőle, de ismét a TikTok-on rögtön találtam hozzá egy pompás receptet. Amiben sajt és sonka van az csak finom lehet és nagyon illik mindkettő a spárga ízéhez. Intenzíven sajtos, a fekete erdei sonkától pikánsan füstös, a leveles tészta finom roppanóssága pedig keretbe foglalja az egészet. Egyszóval nagyon finom, rögtön melegében érdemes fogyasztani a még olvadozó sajtok miatt, de ha másnapra mégis maradna belőle - nem fog - fel lehet újra melegíteni.


Spárgás lepény


Hozzávalók:

  • 1 cs (270 gr) kész leveles tészta
  • 1-2 cs mozzarella
  • 50 dkg zöldspárga
  • 2-3 ek reszelt parmezán
  • bors

tetejére:

  • 5-6 szelet prosciutto (nálam fekete erdei sonka)

sajtmártás:

  • 2 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 1-1,5 dl tej
  • 5 dkg reszelt sajt 
  • bors

Elkészítése:

  1. A spárgát megmossuk, fás részét eltávolítjuk, forró vízben 4 perc alatt előfőzzük.
  2. A leveles tésztát kihajtogatjuk, középen kettévágjuk.
  3. A tészták széleit felhajtjuk, a hajtások belső oldalát villával lenyomkodjuk.
  4. A tészta alján elosztjuk a felszeletelt mozzarellát, rásorakoztatjuk a spárgákat.
  5. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük reszelt parmezánnal.
  6. A tészta széleit megkenjük felvert tojással.
  7. Előmelegített 220°C-os sütőben kb 20 percig sütjük.
  8. Közben elkészítjük a sajtmártást: vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, kicsit kevergetjük, felöntjük tejjel, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a sajtot, mártás sűrűségűre beforraljuk.
  9. A megsült lepényekre rátépkedjük a sonkát, kanállal rácsorgatjuk a sajtmártást.