Olyan rövidke a spárga szezon ideje, hogy érdemes ilyenkor minél többet fogyasztani belőle. Mostmár elfogadhatóbb az ára, így a hétvégi bevásárláskor nálam is landolt néhány csomag a kosárkámba. Akkor még nem tudtam mit fogok készíteni belőle, de ismét a TikTok-on rögtön találtam hozzá egy pompás receptet. Amiben sajt és sonka van az csak finom lehet és nagyon illik mindkettő a spárga ízéhez. Intenzíven sajtos, a fekete erdei sonkától pikánsan füstös, a leveles tészta finom roppanóssága pedig keretbe foglalja az egészet. Egyszóval nagyon finom, rögtön melegében érdemes fogyasztani a még olvadozó sajtok miatt, de ha másnapra mégis maradna belőle - nem fog - fel lehet újra melegíteni.
Spárgás lepény
Hozzávalók:
- 1 cs (270 gr) kész leveles tészta
- 1-2 cs mozzarella
- 50 dkg zöldspárga
- 2-3 ek reszelt parmezán
- só
- bors
tetejére:
- 5-6 szelet prosciutto (nálam fekete erdei sonka)
sajtmártás:
- 2 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 1-1,5 dl tej
- 5 dkg reszelt sajt
- só
- bors
Elkészítése:
- A spárgát megmossuk, fás részét eltávolítjuk, forró vízben 4 perc alatt előfőzzük.
- A leveles tésztát kihajtogatjuk, középen kettévágjuk.
- A tészták széleit felhajtjuk, a hajtások belső oldalát villával lenyomkodjuk.
- A tészta alján elosztjuk a felszeletelt mozzarellát, rásorakoztatjuk a spárgákat.
- Sózzuk, borsozzuk, meghintjük reszelt parmezánnal.
- A tészta széleit megkenjük felvert tojással.
- Előmelegített 220°C-os sütőben kb 20 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a sajtmártást: vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, kicsit kevergetjük, felöntjük tejjel, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a sajtot, mártás sűrűségűre beforraljuk.
- A megsült lepényekre rátépkedjük a sonkát, kanállal rácsorgatjuk a sajtmártást.