2023. augusztus 25., péntek

Mutabal (arab padlizsánkrém)

 
















Jó néhány éve már, hogy egy kolleganőm jóvoltából megismerkedtem az erdélyi padlizsánkrémmel. Rögtön rajongásom tárgya lett az első kóstolás után. Azóta rendszeresen készítem, télen-nyáron, mert annyira szeretem, persze az évek során némi módosításon is átesett, saját ízlésemre formálva. Nyáron, ha tehetem grillen sütöm meg, - ilyenkor nagyobb mennyiséget, mert fagyasztok le belőle a téli hónapokra is - de ha éppen nem grillezünk, akkor a tűzhely platniján égetem szenesre, így lesz meg az egyedi, mély füstös íze. Kipróbáltam a közel-keleti konyha padlizsánkrémjét, mely sült padlizsánból, tahiniből, fokhagymából, joghurtból, citromléből áll. Nagyon népszerű étel a levantei régiókban, (Libanon, Szíria, Palesztina) általában előételként fogyasztják. Az otthonok konyháiban és az éttermekben is alapvető kínálat lett. Én hagytam a hűtőbe állni másfél napot, hogy az ízek jól összesimulhassanak. Nagyon finom, füstös, krémes mártogatós lett, amihez én most naan kenyeret sütöttem, de lehet kínálni hozzá pitát, chipszet, sós kekszet, zöldségeket,  kenhetjük pirítósra is. Gránátalma helyett megszórhatjuk pirított fenyőmaggal és nagyon jól illik hozzá még a sumac íze is, de az nem volt most nekem. Részemről meg van az újdonsült padlizsán-szerelem.         


Mutabal (arab padlizsánkrém)

Hozzávalók:

  • 2 nagy vagy 3 kisebb padlizsán
  • 3 g zúzott fokhagyma
  • 3 ek tahini (szezámpaszta)
  • 2,5 dl görög joghurt
  • 1-2 ek citromlé vagy ízlés szerint

díszítéshez:

  • gránátalma magok
  • mentalevél (elhagyható vagy helyettesíthető petrezselyemmel)
  • kevés olívaolaj

Elkészítése:

  1. A padlizsánokat tűzhely tetején, grillen vagy sütőben megsütjük.
  2. Letakarva kicsit hagyjuk a gőzében állni, majd eltávolítjuk a héját.
  3. A padlizsán húsát fa késsel felaprítjuk, ha krémesebben szeretjük, akkor robotgépbe tesszük és krémesítjük.
  4. Hozzáadjuk a fokhagymát, sót, tahinit, citromlevet, joghurtot, összekeverjük.
  5. Egy tálkára öntjük, néhány órára a hűtőbe tesszük.
  6. Tálalás előtt meglocsoljuk olívaolajjal, gránátalma magokkal és mentalevelekkel dísztjük.  




2023. augusztus 17., csütörtök

Olaszos töltött gömbcukkini

 
















Imádom a cukkinit minden formájában. Levesnek, főzeléknek, töltve, rántva, sütve, kencének, grillezve, de még süteménybe rejtve vagy palacsintatésztába keverve is. Szerencsére egész évben kapható, de ilyenkor nyáron, mikor szezonja van sorra készülnek nálam a cukkinis fogások és nem tudom megunni. A szokásos hétvégi piaci körsétám során jött velem haza néhány kiló. Grillezéshez szeretek sárga színűt is használni, bár nekem annyira nem ízletes, mint a zöld, de színesebbé teszi a nyársakat. Voltak kicsike gömbcukkinik is, de egyszercsak megláttam egy méretesebb, 80 dkg-os példányt, rögtön el is képzeltem egy olaszos ízvilágot hozzá, így ez a szép darab is a kosaramba landolt és a mai ebédhez felhasználásra került. Nagyon finom, szaftos lett a ragu, el voltak találva a fűszerek és a cukkini állaga is ress-roppanós maradt. Köretként főtt basmati rizst kínáltam hozzá.


Olaszos töltött gömbcukkini

Hozzávalók:

  • 4 kisebb gömbcukkini  (nálam 1 db nagy)
  • 30 dkg darálthús (nálam sertés-marha vegyesen)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2-3 g fokhagyma
  • 1,5-2 dl passata vagy 1 doboz konzervparadicsom
  • fűszerek ízlés szerint: só, bors bazsalikom, kakukkfű, oregano, provence-i fűszerkeverék, stb...
  • 2-3 dkg reszelt parmezán
  • 2 dkg reszelt trappista
  • 2 ek olívaolaj

tetejére:

  • 2-3 szem koktélparadicsom
  • 4-5 db mini mozzarella golyó
  • kevéske vegyes magkeverék (elhagyható)

Elkészítése:

  1. A cukkinit megmossuk, leszárítjuk, kalapját levágjuk, belsejét kikaparjuk, apróbbra összevagdaljuk.
  2. Az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig sütjük.
  3. Hozzáöntjük a passatát vagy konzervparadicsomot, fűszerezzük, kevés vizet adva hozzá fedő alatt a ragut sűrűre befőzzük, kb félidőben hozzáadjuk a cukkini kivájt belsejét is.
  4. Hozzákeverjük a sajtokat, megtöltjük a cukkinit, kalapját visszahelyezzük.
  5. Tepsibe téve, kevés vizet aláöntve fólia alatt kb 25-30 percig pároljuk, sütjük.
  6. Mikor a cukkini már majdnem puha, - ne pároljuk túl, mert szétesik, inkább ress-roppanós maradjon - levesszük a kalapot róla, rárakjuk a mozzarella golyókat és a felkarikázott koktélparadicsomot.
  7. Sütőbe visszatolva addig sütjük tovább, míg a sajt megolvad.
  8. Tetejét meghinhetjük vegyes magkeverékkel.
  9. Főtt rizst kínálunk mellé.