2024. március 31., vasárnap

Áldott Húsvétot!


Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok mindenkinek!



 

2024. március 30., szombat

Répatorta muffin

 














Húsvétkor biztosan sok családnál van répatorta is. Nem is tudom, hogy miért, de soha máskor nem sütöm, pedig remek vendégváró desszert. Idén szakítottam a hagyománnyal és most nem torta formában, hanem muffinként sütöttem meg a tésztát. Én alapvetően nem szeretem a muffinokat a tömörségük miatt, de ez a muffin nem olyan, ez puha, foszlós, könnyed tésztájú, nem szárad ki, másnapra is jó szaftos marad. Nálam most egy alapváltozat készült, de fűszerekkel (pl.: fahéj, gyömbér, szerecsendió) el lehet vinni kicsit keleties irányba az ízvilágát. A mascarponés krém elmaradhatatlan róla, nekem vele teljes az ízhatás. Nem túl édes, nem nyögvenyelős, bátran próbáljátok ki.             
 

Répatorta muffin

Hozzávalók:
12 db-hoz

tészta:
  • 3 tojás
  • 16 dkg barnacukor
  • 1 dl étolaj
  • 6 dkg dió
  • 20 dkg reszelt sárgarépa
  • 1 bio narancs reszelt héja (elmaradhat)
  • 16 dkg liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1/2 tk szódbikarbóna
  • csipet só
máz:
  • 50 dkg mascarpone
  • 8 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj
díszítés:
  • pár szem dió apróra vágva
Elkészítése:
  1. Egy tálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a barnacukrot, robotgéppel jó habosra kikeverjük.
  2. Hozzáadjuk az olajat, durvára vágott diót, narancshéjat és sárgarépát.
  3. A lisztben elkeverjük a sütőport, szódabikarbónát és a sót, hozzáöntjük a tojásos masszához, alaposan elkeverjük.
  4. A tésztát szilikonos muffinformákba adagoljuk 3/4 részig.
  5. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 30-35 percig sütjük. (tűpróba!)
  6. A kisült muffinokat rácsra téve teljesen kihűtjük.
  7. A mázhoz a puha vajat kikeverjük jó habosra a porcukorral majd a mascarponéval.
  8. Csillagcsöves habzsákba téve megdíszítjük a muffinok tetejét.
  9. Meghintjük apróra vágott dióval.



2024. március 23., szombat

Tormás tojáskrémmel töltött sonkatekercs

 













A nemrég készített aszpikos sonkatekercs után hoztam egy másik, de szintén nagyon finom és egyszerű változatot. Ez is egy olyan recept, amely még az utolsó pillanatban is elkészíthető és tuti lenyűgözzük vele a vendégeket. Franciasaláta alapra téve vagy csak így magában, pirítóssal, friss primőrökkel is fogyaszthatjuk. Mi nagyon szeretjük reggelire-vacsorára az ünnepi időszakon kívül is.  


Tormás tojáskrémmel töltött sonkatekercs

Hozzávalók: 

sonkatekercs
  • 8 szelet sonka
  • 5 tojás
  • 1/4 piros kápia
  • 5 dkg trappista vagy gouda
  • 2-3 ek majonéz
  • 1 ek ecetes torma (vagy ízlés szerint)
  • bors
  • snidling
díszítés:
  • koktélparadicsom
  • kígyóuborka
  • retek
  • petrezselyem

Elkészítése:
  1. A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, meghámozzuk, egy nagyobb tálba téve villával összetörjük.
  2. A sajtot lereszeljük, kápiát és a snidlinget nagyon apróra összevágjuk.
  3. Az összes hozzávalót összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
  4. A tojáskrémet habzsákba tesszük, megtöltjük vele a sonkaszeleteket, feltekerjük.
  5. Egy tányéron elrendezzük a tekercseket, végeikre kis rózsákat nyomunk a tojáskrémből, friss zöldségekkel díszítjük.
  


2024. március 19., kedd

Húsvéti tojáslikőrös kuglóf

 











Számomra a kuglóf az időtlen eleganciát képviseli, a boldog békeidők délutáni kávéja mellé felszolgált porcukor felhőbe burkolódzott illatos süteménye. Ördögien egyszerű kevert édesség, mégis nekem mindig olyan varázslatos beleharapni az első falatba. Mindig másik arcát mutatja, attól függően, hogy milyen kiegészítőkkel dúsítjuk. Csokis, narancsos, túrós, diós, mazsolás, amiket soha nem lehet megunni. Húsvétra készülődve egy ünnepibb változatot hoztam, ami tojáslikőrrel készült, melyhez idén is én készítettem házilag a likőrt, már egy hete várakozott a hűtőben felhasználásra. Piskóta jellegű, iszonyatosan puha, szaftos tésztájú sütemény, amely még másnap sem szárad ki. Az eredeti receptúrától eltérően tettem bele egy kis narancshéjat, ettől szebb színe lett és ízletesebb lett a tésztája is. A képen látható kuglóf csak egy fél adag, egész picike formában sütöttem, a kimaradó tésztából pedig kijött még néhány mini kuglófocska is, a receptben egy normál méretű formához adom meg a hozzávalókat. Kihagyhatatlan ünnepi klasszikus, készítsétek el, imádni fogjátok.            


Húsvéti tojáslikőrös kuglóf

közepes méretű kuglóf formához


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 dl étolaj
  • 2 dl (házi) tojáslikőr
  • 12,5 dkg liszt
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 1 cs (12 g) sütőpor
  • csipet só
  • 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja

cukormáz:

  • átszitált porcukor
  • tojáslikőr

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, sütőport, keményítőt, összekeverjük.
  2. A tojásokat jó habosra kikeverjük a cukrokkal és a reszelt narancshéjjal.
  3. Fokozatosan hozzá adagoljuk az olajat és a likőrt.
  4. Végül a liszttel sima tésztává keverjük.
  5. A masszát kikent kuglóf formába öntjük.
  6. Előmelegített 170°C-os sütőben kb 60 percig sütjük. (sütőfüggő, tűpróba!)
  7. Hagyjuk egy kicsit a formában hűlni, majd kiborítva rácsra téve teljesen kihűtjük.
  8. A tetejét bevonjuk a likőrös cukormázzal, ehető virággal, színes cukortojással díszítjük, de simán porcukorral megszórva is kínálhatjuk.  

Inspiráció: Cookpad




2024. március 13., szerda

Pad Thai

 














A minap egy plázában jártam és feltűnt, hogy milyen arcpirítóan sokba kerülnek az ázsiai ételek. Pedig otthon is egyszerű elkészíteni őket, csak néhány különlegesebb alapanyag kell hozzájuk, ami bármelyik ázsiai boltban vagy szupermarketben is könnyen beszerezhető. Nincs viszonyítási alapom, mert még soha nem ettem sehol Pad Thait, de gondoltam elkészítem házilag, mivel egy fél órás művelet az egész. Ez biztos, hogy nem eredeti recept, mert abban nincs se pak choi, se kápia, de talán még répa sem, viszont szerettem volna felhasználni a hűtőben elfekvő maradék zöldségeket és egy kis megnövelt rost bevitel sem árt. Én most csirkével készítettem, de rákkal vagy tofuval is helyettesíthető a hús. A házi készítésű szósznak nincs párja, de mivel nekem se halszószom, se tamarindom nem volt itthon, így kész bolti szósszal helyettesítettem az alapanyagokat, remélem senki nem kövez meg érte. A receptben a házi szószt írom le. Nekem ízlett a saját változatom, többször el fogom készíteni. A chili kihagyható belőle, aki nem szereti, de egy kis csípősség minden ázsiai ételnek jól áll, feltüzeli az ízeket.             


Pad Thai

Hozzávalók:
2-3 főre

  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 1 vöröshagyma
  • 4 g fokhagyma
  • 4 újhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 pak choi
  • 1/2 kápia paprika
  • 1 darabka friss chili vagy ízlés szerint (elhagyható)
  • diónyi friss gyömbér
  • 2 tojás
  • 1 maréknyi pirított földimogyoró
  • maréknyi friss babcsíra vagy egy konzerv (elmaradhat)
  • 1/2 lime leve
  • 2 ek sötét szójaszósz
  • 2 ek szezámolaj
  • 15 dkg rizstészta
  • friss koriander (opcionális)
  • olívaolaj
szósz:
  • 2 tk tamarind paszta (kevés vízben feloldva)
  • 2 tk barnacukor
  • halszósz - ízlés szerint
  • 2-3 ek víz

Elkészítése:

  1. A csirkemellet felkockázzuk vagy felcsíkozzuk, beleforgatjuk a pácba. (kész pad thai szósz használata esetén ez elmarad, a húst csak enyhén sózzuk, borsozzuk) 
  2. A vörös,- és fokhagymát apróra, az újhagymát arasznyi darabokra vágjuk zöldjével együtt. 
  3. A chilit vékonyan felkarikázzuk, kápiát felkockázzuk, répát vékony csíkokra vágjuk, pak choit nagyobb darabokra vágjuk. 
  4. A tojásokat felverjük.
  5. A rizstésztát enyhén sós vízben 3-4 perc alatt megfőzzük, hideg vízbe tesszük, hogy felhasználásig ne ragadjon össze.
  6. A wokot felmelegítjük kevés olajon gyorsan átforgatjuk benne a vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért és chilit.
  7. Rátesszük a csirkét, alaposan átpirítjuk.
  8. A babcsíra kivételével hozzádobjuk a zöldségeket, ress-roppanósra sütjük, közben meglocsoljuk a szójaszósszal, szezámolajjal.
  9. Beleforgatjuk a leszűrt tésztát, hozzáadjuk a pad thai szószt, - ha nem az általunk készített szósszal dolgozunk - ezzel is kicsit átpirítjuk.
  10. A wok egyik felébe kotorjuk a tésztát, a másik, üres felébe öntjük a felvert tojást, kevergetve megsütjük, mintha rántottát készítenénk, összekeverjük a tésztával.
  11. A sütés végén hozzáadjuk a babcsírát, hogy roppanós maradjon, ezzel már csak összeforgatjuk, végül meglocsoljuk a lime levével.
  12. Tálaláskor a tésztát tányérra halmozzuk, tetejét megszórjuk durvára aprított mogyoróval, friss korianderrel (nálam petrezselyem), felaprított zöldhagymaszárral.
  13. Frissen, azonnal fogyasztjuk.   

TIPP:

  • A wokos ételeknél fontos, hogy minden előre el legyen készítve, mert gyorsan és folyamatos kell  adagolni az edénybe a hozzávalókat.
  • Ne készítsünk egyszerre túl nagy mennyiséget, hogy minden jól át tudjon pirulni és megfelelő legyen a tészta állaga, ne legyen szottyos, elázott. Inkább több részletben készítsük el az ételt.
  • Wokos ételek csak frissen az igaziak, lehetőleg ne tegyük el másnapra. 




2024. március 11., hétfő

Húsvéti mandulás vajas keksz

 












A húsvéti asztalon felvonultatott sok édes finomság mellett nálunk jól megférnek a mutatós kis kekszek is. Manapság már annyi cuki kis kiszúróformát lehet kapni, amivel igazán ünnepivé varázsolhatjuk a hangulatot. Az omlós vajas tészta nagy előnye, hogy fém dobozban hetekig eláll, így nem kell az utolsó pillanatban kapkodni a süti elkészítésével és állásában még finomabbá, puhábbá is válik. Ez a tészta megtartja a formáját, így alkalmas sütipecsétes kekszekhez is. Hogy a minta is megmaradjon benne élesen, fontos, hogy a tészta hideg legyen, ha menet közben kicsit felolvadna inkább tegyük vissza a hűtőbe újból lehűlni, hogy ne vesszen kárba a munkánk. Piros tojás mellett kis celofán tasakokba csomagolva a locsolóknak is ajándékozhatunk belőle. Az alábbi adag nem túl nagy mennyiség, kb 2 tepsinyi adag.
            

Húsvéti mandulás vajas keksz

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 7,5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg hámozott darált mandula
  • 14 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só

Elkészítése:

  1. Lisztet, cukrot, darált mandulát, csipet sót egy tálba öntjük, összekeverjük. 
  2. Hozzáadjuk felkockázott vajat, gyorsan összemorzsoljuk, majd a tojással is összedolgozzuk. labdává gyúrjuk, fóliába csomagolva 2 óra hosszára - vagy 1 éjszakára - a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A tésztát kettévágjuk, amelyikkel nem dolgozunk visszatesszük a hűtőbe.
  5. Lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtjuk, húsvéti mintás kiszúróval kiszaggatjuk.
  6. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
  7. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kb 10-12 perc alatt megsütjük (sütőfüggő, akkor jó, ha a széle épp csak színesedeni kezd)
  8. A sütiket rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  9. Jól záródó fémdobozban 1-2 hétig eláll.