2024. július 7., vasárnap

Röfi ropi

 


















Egy könnyed nyári sertésbőr snack, ami meccsnézéshez, baráti vagy családi beszélgetéshez kihagyhatatlan egy nagy korsó jéghideg sör kíséretében. Nálunk nem annyira elterjedtek az ilyesféle ropogtatnivalók, de pl. az USA-ban nagyon népszerűek. A legjobb benne, hogy nem kell órákat várni az elkészültére, a bőr mégis istenien ropogósra sül. Legjobb még langyosan elfogyasztani, de ha marad belőle még másnap is nyugodtan kínálható, nem puhul vissza. A receptben nem írtam pontos mennyiségeket, mert ez családfüggő. A nagyszemű, durva só használata viszont fontos, mert az nem tud elolvadni a sütési idő alatt, így nem lesz sós a végeredmény ill. kivonja a bőrből a nedvességet. Az ízesítést kedvünkre variálhatjuk, de ne fűszerezzük túl, hogy érvényesülni tudjon a pörc íze is.  


Röfi ropi

Hozzávalók:
  • kb 50 dkg sertésbőr
  • nagyszemű só
  • 2-3 ek ecet
fűszerezés:
  • fokhagymapor
  • füstölt paprika


Elkészítése:

  1. A sertésbőrt feldaraboljuk, alufóliával kibélelt tepsibe tesszük bőrös részével felfelé. 
  2. Minden nedvességet leitatunk róla.
  3. Rásimítjuk a nagyszemű sót, hogy mindenütt teljesen befedje.
  4. Rárakunk egy másik tepsit, lenyomatjuk vele a bőröket. 
  5. 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre.
  6. Leszedjük a sót, a bőröket lekenjük ecettel, csíkokra vágjuk
  7. Visszatoljuk a sütőbe, addig sütjük, míg szép habos, hólyagos nem lesz és aranybarnára sül.
  8. Ízlés szerint fűszerezzük.