Nálam a pohárkrémek királynője ez a tíz perces krémes olasz desszert. Minden évszakban telitalálat, mert jól variálható szezonális gyümölcsökkel. Most egy kicsit lightosabb változatban készült, görög joghurttal helyettesítettem a tejszín egy részét, gyümölcsként pedig mézes füge került mellé a tányérra illatos dióval és pisztáciával megkoronázva az ízeket. Bár az időjárás mást mutat, de naptár szerint megérkezett az ősz, így érdemes most szezonjában elkészíteni még ezt az őszies édességet.
Görög joghurtos panna cotta mézzel sült fügével és dióval
Hozzávalók:
panna cotta:
- 2,5 dl natur görög joghurt
- 3 dl habtejszín
- 5 dkg cukor
- 1 tk vanília őrlemény (elmaradhat vagy helyettesíthető 1 cs vaníliás cukorral)
- 3 lap zselatin
sült füge:
- 8 db friss füge
- 3 ek méz
- 4 ek durvára vágott dió
Elkészítés:
- A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
- A tejszínt forrpontig melegítjük a cukorral, vanília őrleménnyel, de nem forraljuk.
- Tűzről levéve oldódásig kevergetjük benne a kinyomkodott zselatint.
- A joghurtot habverővel fellazítjuk, simára keverjük benne a tejszínes zselatint.
- A panna cottát formákba vagy üvegpoharakba öntjük, dermedésig hűtőbe rakjuk.
- A sült fügéhez egy kisebb tepsibe rakjuk a fügét és a durvára vágott diót, megcsorgatjuk a mézzel.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 25 percig sütjük.
- Tálalásnál tetejét megcsorgatjuk mézzel, rárakjuk a mézes diót, sült fügét.
- Én kevés apróra vagdalt sótlan pisztáciával is meghintettem még.