Mások sikerein felbuzdulva idén először nálam is elkészült a szárított paradicsom. Minden adott volt hozzá, mert hét ágra sütött a nap a hétvégén és a piacon 98(!)-Ft-ért sikerült vennem gyönyörű lucullus paradicsomot. Most próba képen csak 3 kg-ot vettem, de ebből a mennyiségből alig maradt két maroknyi a végére. Egyáltalán nem gazdaságos az eltevése, viszont büszkeséggel tölti el az embert, hogy egy ilyen mediterrán ínyencséget saját maga is el tud készíteni, ráadásul az otthoni előállítása a bolti ár töredékéből kijön. Felhasználása sokoldalú, salátákhoz, tésztákhoz, rusztikus kenyerekbe, sütve vagy csak mozzarella mellé fogyasztva is nagyon finom, de különleges piros pesto is készíthető belőle.
Elkészítési idő: 30 - 40 perc
Aszalás: 3-4 nap
Napon szárított paradicsom
Hozzávalók:
- paradicsom (lucullus vagy koktél a legjobb hozzá)
- só (tengeri)
- olaj (ét + olíva, 2:1 arányban)
- zöldfűszerek ( bazsalikom, oregano, rozmaring)
- fokhagyma
- A paradicsomokat megmossuk, leszárítjuk, kettévágjuk. A csumáját kimetsszük, magjait eltávolítjuk.
- Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket szorosan egymás mellé, alaposan megsózzuk.
- Letakartjuk tüllel az apró bogarak, rovarok ellen, kitesszük a tűző napra.
- Másnap a keletkező nedvességet kiöntögetjük a paradicsomokból, úgy szárítjuk tovább. Éjszakára mindig behozzuk, hogy az éjszakai nedvességet ne szívja magába. Időnként megforgatjuk.
- 2-3 nap után, mikor a paradicsomok megaszalódtak, fokhagymával és zöld fűszerekkel rétegezve sterilizált üvegekbe rakjuk, felöntjük az olajjal.
- Hűtőben tároljuk.