Még húsvétra készítettem, de egész évben gyakori fogás nálunk. Leginkább melegében fogyasztjuk, de szeretem az olyan húsételeket, amelyek másnap, hidegen is ízletes fogásként tálalhatók. Főleg a nagy nyári kánikulában az egyik kedvenc fogásom, akkor jól kifagyasztva, édes paradicsommal, zamatos paprikával, zsenge zöldhagymával, ropogós friss kenyérre téve ....hmmm, mennyei.
Elkészítési idő: 100 perc
Gombával töltött dagadó
Hozzávalók:
- 80 dkg - 1 kg dagadó
- 3 zsemle
- 2 tojás
- 25 dkg gomba
- 1 nagy vöröshagyma
- 1-2 ek zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
- ételízesítő
- zsír
Elkészítése:
- A dagadót felszúrjuk, vagy felszúratjuk a hentessel.
- Kívül-belül megmossuk, leszárítjuk, belül sózzuk, borsozzuk.
- Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megfuttatjuk, rádobjuk az apróra szelt gombát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, apróra vágott petrezselymet is.
- Fedő alatt addig pároljuk míg a gomba megpuhul, fedő nélkül a zsírjára visszasütjük.
- Ha kihűlt hozzáadjuk a felvert tojásokat, a beáztatott kifacsart zsemléket, - ha túl lágy lenne a massza akkor 1-2 ek zsemlemorzsát is adunk hozzá - jól összedolgozzuk.
- A tölteléket megkóstoljuk, jó ízesnek kell lennie, hisz ennek az ételnek ez a lényegi része, betöltjük a húsba.
- A nyílást hústűvel összetűzzük.
- A tenyerünk élével óvatosan eloszlatjuk a húsban a tölteléket.
- Zsírral kikent tepsibe tesszük a húst, kívülről is sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk alá, befedjük alufóliával.
- 180°C-os sütőbe tesszük, sütés közben levével többször meglocsolgatjuk, kb 1 óra sütés után a fóliát levéve és a tüzet mérsékelve szép pirosra sütjük.
- Nem szabad kiszárítani!
- Ha megsült kb. fél órát még fólia alatt pihentetjük, hogy a hús nedvei leülepedhessenek.
- Csak ezután szeleteljük, krumplipürével, salátával szervírozzuk.
Én is készítettem húsvétra, az egyik fogás ez volt. Mi is szeretjük, különösen én, és hidegen is. Nagyon guszta a Tiéd is.
VálaszTörlésJúúúj, anya is töltött dagadót készített nagyszombatra:)) pont a napokban készülök én is megosztani. Nagyon tetszik ez a verzió is, hasonlít az anya által készítettre, és nagyon szépek lettek a képek!
VálaszTörlésLívia, nagyon ínycsiklandozó nálad is.
VálaszTörlésKata, feltétlenül meg fogom nézni, ha fennt lesz a poszt. Örülök, hogy ízlett a csoda diós.
Soha nem készítettem még töltött dagadót, de a kép láttán ezen hamarosan változtatni fogok. Már többször megnéztem, és... akkorákat nyelek, hogy na! Isteni lehetett!
VálaszTörlésMaría, küldenék belőle, de sajnos már elfogyott. Legközelebb, ha készítek, gondolok majd rád is. :))
VálaszTörlésNagyon guszta!:)
VálaszTörlésÓ, de guszta! Micsoda színek! Nagyon szép fotók, és a husi pedig pazar!:o) Anyukám sokszor sütött ilyet...
VálaszTörlés