2012. szeptember 27., csütörtök

Temesvári sertésborda szalonnás zöldbabrőzsével















 Az étel eredetére vonatkozólag nem tudok hiteles információval szolgálni, de az elnevezése alapján gyanítom, hogy az általam oly nagyra becsült erdélyi konyha remeke. Ha karajról van szó, nálunk a világranglista első helyezettje a rántott hús. A rántott hús készítésében túl nagy alternatíva nincsen, de hogy ne legyen unalmas a panírját szoktam változtatgatni. Van amikor magos bundában vagy csak párizsi módra rántom ki, vagy sajtot reszelek a prézlibe, esetleg fokhagymás tejbe áztatom a húst, úgy panírozom. No de akármennyire is szeretjük a rántott húst, azért nem lehet örökké azon élni. Így ma ez a szaftos, ízletes, magyaros egytál étel készült. Nem tartott tovább, mintha rántott hús sütöttem volna, viszont a hússal együtt rögtön a köret is elkészült és mosogatni sem kellett túl sokat.

Elkészítési idő: 90 perc     

Temesvári sertésborda szalonnás zöldbabrőzsével    

Hozzávalók:

  • 4-6 szelet csontos rövidkaraj
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kk pirospaprika
  • őrölt bors
  • 50 dkg burgonya
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 nagy tejföl (375 gr)
  • 50 dkg zöldhüvelyű bab
  • 10 dkg bacon szalonna

Elkészítése:

  1. Az enyhén kiklopfolt sertésbordákat megsózzuk, lisztbe forgatjuk, a kiolvasztott szalonna zsírján mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Áttesszük egy nagyobb edénybe.
  2. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 2 dl vízzel, erős tűzön néhány percig forraljuk.
  3. A hagymás szaftot a húsra öntjük, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk.
  4. A  húsokat kivesszük a paprikás léből, melegen tartjuk.
  5. A paprikás lébe tesszük a megtisztított, vékonyan felkarikázott burgonyát, a kicsumázott, apróra felszeletelt paprikát és a szintén kisebb darabokra vágott héj nélküli paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, fedő alatt majdnem puhára főzzük.
  6. Behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, visszatesszük a hússzeleteket, ízlés szerint után sózzuk, borsozzuk, további 5 percig együtt forraljuk.
  7. Miközben a burgonya fő, az egészben hagyott zöldbabszálakat sós-fokhagymás vízben puhára főzzük, leszűrjük, 6-8 szálanként csokorba szedjük, bacon szalonna szeletekbe göngyöljük, forró, 220 C-os sütőbe toljuk 5 percre, míg a szalonna megpirul.
  8. A burgonyát szűrőlapáttal a tálaló tál aljára terítjük, tetejére rakjuk a hússzeleteket, körberakjuk a zölbabrőzsékkel, meglocsoljuk a tejfölös mártással, feldíszítve forrón tálaljuk.      




2012. szeptember 26., szerda

Túrós guba rumos szilvaszósszal







A maradékok hasznosítása volt ma a cél. A hétvégéről maradt még néhány kifli és egy kis túró is volt a hűtőben. Ehhez kerestem ötletet, amit meg is találtam hamarosan a Mindmegettén. Mivel a mákos és diós gubát is nagyon szeretjük, gondoltam akkor a túrós is megér egy próbát. A túrós édességek mellé én szeretek mindig valamilyen gyümölcsös szószt, mártást készíteni, mert szerintem nagyon passzol mellé. A puhább szilvákat kiválogattam, mert így "a la natur" fogyasztásra úgyis alkalmatlanok, szósznak meg tökéletesen megfeleltek és legalább nem mentek kárba. Az étel nem túl fotogén, úgy is mondhatnám, hogy kevésbé szép, de finom. Nekem ízlett, még fogok ilyet készíteni.

Elkészítési idő:  30 perc

Túrós guba rumos szilvaszósszal

Hozzávalók:

túrós guba:

  • 3 szikkadt kifli
  • 4 dl tej
  • 25 dkg túró
  • 5 dkg mazsola
  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor

szilvaszósz:

  • 50 dkg szilva
  • 3-4 ek barnacukor
  • fahéj
  • rum (elhagyható)

Elkészítése:


  1. Tejhez adjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, felmelegítjük.
  2. Tojásokat szétválasztjuk, ha a tej megmelegedett a tojássárgákat belekeverjük.
  3. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük.
  4. A kifliket felkarikázzuk, leöntjük a meleg tejjel, megvárjuk, míg mindet magába szívja.
  5. Hozzáforgatjuk a túrót, mazsolát és a felvert tojásfehérje habot.
  6. Tűzálló tálba simítjuk, 180°C-os sütőben 10 percig sütjük.
  7. A szilvaszószhoz megmossuk, kimagozzuk a szilvákat, negyedeljük, kevés vizet aláöntve a cukorral ás fahéjjal feltesszük főni. 
  8. Mikor mártássá sűrűsödött beleöntjük az ízlés szerinti rumot, összekeverjük.
  9. A túrós guba köré rakjuk a rumos szilvaszószt, forrón tálaljuk.







JÁTÉKSZABÁLY VÁLTOZÁS!



A nemrég ITT meghirdetett játékommal kapcsolatban tájékoztatok minden érdeklődőt, hogy ezennel módosítok a játékszabály azon pontján, miszerint a nyereményekért csak magyarországiak játszhatnak. Teszem ezt azért, mert lennének játékostársak, akik határainkon túl élnek, de remek receptekkel jelentkeznének a játékra, így nekik is szeretnék esélyt adni valamelyik könyvecske megnyerésére. Tehát a még hátralévő 4 napban  - határoktól függetlenül - várom továbbra is a recepteket. Az eddig jelentkezőknek köszönöm a részvételt, a többieket meg csak bátorítani tudom, hogy játsszanak és kíváncsian várom, hogy megtudjuk ezúttal kit vesz pártfogásába Fortuna?









2012. szeptember 23., vasárnap

Csirke gyros, ahogy mi szeretjük







Mindenki tudja, hogy a görög konyha világhódító remekműve a gyros. (Gyro jelentése: forgás). Függőleges nyársakra húzzák a hússzeleteket, melyek a gyros sütőben forogva sülnek és éles karddal szeletelik le a már megsült rétegeket. Eredetileg birkahúsból készül. Nohát nekem se gyros sütőm, se kardom nincs, de még a birkahúst sem igazán kedvelem, azért remek gyrost tudok készíteni. A saját ízlésünknek megfelelően a csirkés változatot részesítjük előnyben. Az "igazi" gyrost tzatzikivel és pitával kínálják, de mi így, sültburgonyával, jó sok zöldséggel és jó csípősen szeretjük. Fogtuk az elkészült gyros-tálat, egy jó bor társaságában kiültünk vele a csodálatos leander bokrunk elé, közben Demis Roussos édes-bús dalait hallgatva igazi görög hangulatot varázsoltunk magunk köré. 

Elkészítési idő: 30 perc
Pácolás: 120 perc

Csirke gyros

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • gyros fűszerkeverék 
  • 1 dl olaj
  • 2 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • 1 nagy dobozos joghurt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Erős Pista


friss zöldségek:

  • saláta
  • paradicsom
  • kígyóuborka
  • lilahagyma
  • lilakáposzta


Elkészítése:

  1. A csirkemelleket megmossuk, leszárítjuk, vékony csíkokra vágjuk. 
  2. Egy nagy tálba beletesszük az olajat, hozzáadjuk az ízlés szerinti gyros fűszerkeveréket, elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a felcsíkozott húst, összekeverjük a fűszeres olajjal, legalább negyed órát - de még jobb, ha 1-2 órát vagy akár 1 éjszakát - állni hagyjuk.
  4. Kisütjük a hasábburgonyát.
  5. Egy teflon serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a húst a pácolajjal együtt, sózzuk, borsozzuk, gyakran kevergetve szép pirosra sütjük. (A vaj azért kell, mert a vaj-olaj keverékén megsütött hús nem szárad ki).
  6. A tejfölt és a joghurtot összeöntjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát, picit sózzuk.
  7. A csípős szószhoz az Erős Pistát pici vízzel hígítjuk.
  8. A zöldségeket szép vékonyan felszeleteljük.
  9. Tálalásnál a sült krumpli mellé halmozzuk a fűszeres húst, meglocsoljuk a fokhagymás öntettel, köré rendezzük a zöldségeket. A csípős szósszal kínáljuk.







2012. szeptember 22., szombat

Korhelysaláta










Ezt a salátát leginkább szilveszterkor szoktam készíteni, a házibulik nagy kedvence mert nagyon jót tesz a gyomornak némi korhelykedés után. De amint beköszönt a szeles, esős idő és hidegebbre fordul az időjárás, már akkor elő szoktam venni a tarsolyomból ezt a receptet, nem várom meg vele az év végét. Pikáns is, csípős is, gyorsan felmelegíti a szervezetünket és tele van vitaminnal. Az elkészítése pedig hihetetlenül egyszerű és gyors, olyannyira, hogy idő és ötlet hiányában negyed óra alatt elkészíthetjük belőle a vacsorát. Egy kis állás azért jót tesz neki, míg összeérnek az ízei. Pirítóssal és citromos teával, de akár sült krumpli mellé is kiváló.

Elkészítési idő: 15 perc
Pihentetés: 60-120 perc




Korhelysaláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg csalamádé (amiben sárgarépa és uborka van)
  • 3 db enyhén csípős almapaprika
  • 2-3 pár virsli
  • 8 ek házi majonéz
  • porcukor
  • mustár
  • citromlé
  • (fehér)bors

Elkészítése:

  1. A csalamádét lecsepegtetjük, levét felfogjuk. 
  2. Az almapaprikákat vékonyan felszeleteljük.
  3. A virsliket felkarikázzuk.
  4. A majonézt porcukorral, mustárral, citromlével ízesítjük, sózzuk, borsozzuk.
  5. A csalamádéhoz adjuk az almapaprikát és a virslit, beleforgatjuk a majonézbe. Ha túl sűrű lenne a csalamádé leszűrt levével hígítjuk.
  6. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.






2012. szeptember 20., csütörtök

JÁTÉK! JÁTÉK!




Régen volt már nálam játék, ezért úgy gondoltam itt az ideje, hogy újra játszani hívjalak benneteket. Még nem ünnepelek blogszülinapot, majd csak decemberben, de mivel  adni és kapni is jó érzés, szeretném a velem játszókat a képen látható 4 db kézműves füzettel megajándékozni, melyeket készítőjük, Katika ajánlott fel és amelyek az Evidens bolt egyedi termékei.  
   
Most azonban a nyereményekért nem elég megjegyzést hagyni, ezúttal  r e c e p t v e r s e n y t   h i r d e t e k.  Szeretném, ha olyan ételrecepteket küldenétek nekem, amelyek a család kedvencei, ünnepibb alkalmak méltó fogásai, amelyek elkészítése Anyukáktól, Nagymamáktól, Dédiktől tanulva öröklődött generációkon át és amiket ők legendásan jól tudtak / tudnak elkészíteni. Nem bonyolult, drága ételekre gondolok, hanem olyanokra, melyek családi összejövetelek elmaradhatatlan részei és mindig nagy sikert aratnak az egybegyűltek körében. Elsősorban főételeket várok, de süteményekkel,  tortákkal is lehet pályázni. Egy a lényeg, hogy finom legyen!      

Játékszabályok:

1.  Aki úgy érzi, hogy szívesen részt venne a játékban, az hagyjon ennél a posztnál egy megjegyzést.

2.  Nem kell követőmnek lenni.

3.  Akinek van blogja, elég ha a linket és a fotót elküldi az e-mail címemre, akinek nincs, attól a teljes receptet és az ételfotót kérem névvel és e-mail címmel. (A 3 évvel ezelőtti játékból még mindig várja 2 ajándék a nyerteseket, nem jelentkeztek érte)
   
4.  Szeretném, ha minél többen jönnétek játszani, ezért nagyon örülnék, ha esetleg hirdetnétek a játékot, de ez nem feltétel.  

5.  Sajnos csak magyarországi címre tudom a nyereményeket küldeni.

HATÁRIDŐ: 2012. SZEPTEMBER 30.  éjfél

Sorsolás: 2012 október 1. 

Hajrá, hajrá!

Vajon ki lesz az első jelentkező?




2012. szeptember 19., szerda

Joghurtos-szilvás pite













Szuper könnyű, gyors és elképesztően finom. Most éppen szilvából készült, de bármilyen idény gyümölcs jó hozzá. A kevert sütik közül nálam az egyik legjobb a maga nemében. Finom szaftos, de nem túl édes. Olyan igazi nagymamás süti délutáni nassoláshoz, amit nem lehet abbahagyni csak ha már elfogyott.

Elkészítési idő: 70 perc

Joghurtos-szilvás pite 

Hozzávalók:


  • 50 dkg szilva
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg méz
  • 2 tojás
  • 2,5 dl joghurt
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 tk sütőpor
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • őrölt fahéj
  • 3-4 ek barna nádcukor

  • kevés vaj a tepsi kikenéséhez
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:


  1. A sütemény készítésénél fontos, hogy minden összetevő szoba hőmérsékletű legyen, ezért az alapanyagokat 1 órával az elkészítés előtt vegyük elő a hűtőből, kamrából.
  2. Egy edénybe összeöntjük a száraz anyagokat: lisztet, porcukrot, csipet sót, sütőport, szódabikarbónát. 
  3. Átszitáljuk.
  4. Egy másik edénybe beletesszük a nedves anyagokat: tojást, mézet, joghurtot, olajat. Összekeverjük.
  5. Összeöntjük a nedves anyagokat a szárazzal, egy irányba keverjük, míg egyneművé nem válik.
  6. A tésztát vajazott, lisztezett kb 20x30 cm-es tepsibe öntjük, tetején elrendezzük a megmosott, kimagozott szilvákat, vágott felükkel felfelé. 
  7. Megszórjuk őrölt fahéjjal, kevés barna nádcukorral.
  8. 180°C-on kb 50 percig sütjük.
  9. Még melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.








2012. szeptember 16., vasárnap

Citromos cukkini dzsem







Ezt a receptet Babetté-nél láttam meg. Annyira megtetszett az egyszerűségében a nagyszerűsége, hogy rögtön ki is kellett próbálnom. Mondhatom, hogy nem csalódtam benne. Különleges, pikáns ízű lekvár, amiknek nálunk igen nagy keletje van. Vajas kalácsra kenve, palacsintába téve nagyon finom, de  még süteményekben is megállja a helyét. Ami kicsi mennyiség kimaradt az üvegből azt csakis a tesztelés kedvéért rögtön bekanalaztam. Félő, hogy még a karácsonyt sem fogja megérni a spájzban, hacsak valahogy le nem lakatolom.          

Elkészítési idő: 60 perc

Citromos cukkini dzsem

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini (tisztán mérve)
  • 50 dkg (nyírfa)cukor
  • 3 citrom
  • 1 csomag dzsemfix 2:1

Elkészítése:

  1. A cukkiniket meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikapargatjuk, legyaluljuk.
  2. A citromok héját hozzáreszeljük, a húsát pedig apró darabokra vágva hozzáadjuk. 
  3. Vigyázzunk, hogy a citromhéj alatti fehér rész ne kerüljön bele, mert az keserű.
  4. Hozzákeverjük a dzsemfixet, az utasításnak megfelelő ideig főzzük vele a cukkinit, majd hozzáadjuk a cukrot, tovább főzzük, míg az egész bekocsonyásodik.
  5. A lekvárt még forrón üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetejét, kb 5 percre fejtetőre állítjuk.
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

    




2012. szeptember 15., szombat

Ajvár










Az ajvár egy tradicionális balkáni finomság. Már tavaly is terveztem a kipróbálását, mivel nagy padlizsán és kápia imádó vagyok, de mire elkészíthettem volna, már nem kaptam hozzá alapanyagot. Ma reggel azonban jó korán kimentem a piacra és beszereztem a hozzávalókat, így végre az én konyhámba is belopódzott ez a különleges szerb ízvilág. Igaz kicsit időigényes az elkészítése, de egyáltalán nem bonyolult. Hihetetlen, hogy néhány összetevőből milyen mély ízekkel telítődő tökéletes ízharmóniát lehet alkotni. A szerbeknél a csevapcsicsa, natúr és sült húsok elmaradhatatlan kísérője. Szerintem nagyon finom halakhoz, lehet bele chipset, sült krumplit vagy grillezett zöldségeket mártogatni, de még pizza szószként is el tudom képzelni. Tejföllel, joghurttal elkeverve pedig salátaöntetnek is kiváló. Az enyhén füstös ízvilága és a gyönyörű színe nekem télen is a nyarat fogja eszembe juttatni.
   
Elkészítési idő: 120 perc

Ajvár

Hozzávalók:

  • 1 kg kápia paprika
  • 1 kg padlizsán
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 vöröshagyma
  • 5-6 nagy paradicsom
  • 1 chili paprika
  • bors
  • olívaolaj


Elkészítése:

  1. A padlizsánokat megszurkáljuk, alufóliával kibélelt tepsibe rakjuk, 220°C-on sütjük. 20 perc múlva mellérakjuk a paprikákat és még 40 percig együtt sütjük tovább. (Bár időigényesebb, de én most nem a sütőt használtam, hanem a gáztűzhely platniján sütöttem meg zöldségeket, mert így intenzívebb és kicsit füstös is lesz az ízük, olyan mintha grilleztük volna).
  2. Közben felaprítjuk a hagymákat és a chili paprikát.
  3. A paradicsomokat keresztben bemetsszük, néhány másodpercre forró vízbe dobjuk, majd hideg vízbe tesszük, így könnyen le tudjuk húzni a héját.
  4. A megsült zöldségeket 10 percig fólia alatt pihentetjük.
  5. A paprikák héját lehúzzuk, belsejüket kimagozzuk, a krémesre sült padlizsánok húsát kikapargatjuk.  
  6. A paprikákat a paradicsommal együtt robotgépben pépesítjük.         
  7. A finomra vágott hagymákat a chilivel kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a padlizsánt és a paprikát, sózzuk, borsozzuk.
  8. Közepes lángon addig főzzük, míg a szósz besűrűsödik.       
  9. Sterilizált üvegekbe töltjük, tetejükre annyi olívaolajat öntünk, amennyi éppen ellepi.
  10. Szorosan rácsavarjuk a tetejét, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban (2 nap) hagyjuk kihűlni.        







2012. szeptember 1., szombat

Mandulás szilvakenyér









Ahogy ígértem újra itt vagyok, és rögtön egy nagyon finom, könnyed szilvás kenyeret hoztam. Az idén készült már a szilvából gyümölcsleves és gombóc is, de süteményt csak most sütöttem belőle. Teremnek a szilvák bőségesen, de valahogy nem igazán édes az ízük, viszont sütibe a savanykásabb is jól hasznosítható. Fenséges délutáni desszert egy csésze gőzölgő kávé vagy tea mellé tudom ajánlani.    

Elkészítési idő:  90 perc

Mandulás szilvakenyér 

Hozzávalók:

  • 25 dkg szilva
  • 14 dkg rétesliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg hámozott mandula
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • a forma kikenéséhez:
  • 2 dkg margarin
  • 1 ek liszt


Elkészítése:

  1. Az őzgerinc formát kikenjük a margarinnal, belisztezzük, betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a lisztes vaj megdermedjen benne.
  2. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, felaprítjuk.
  3. A margarint felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  4. Az átszitált lisztbe belekeverjük a sót és a reszelt citromhéjat.
  5. A lisztből 2 evőkanállal elveszünk, rászórjuk a feldarabolt gyümölcsre, alaposan összekeverjük, így az nem fog a tészta aljára lesüllyedni.
  6. A mandulát durvára vágjuk.
  7. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukor felével.
  8. A fehérjékből kemény habot verünk a cukor másik felével.
  9. A cukros tojássárgáját és a megolvasztott, de már csak langyos margarint óvatosan a tojásfehérje habba csorgatjuk.
  10. Lazán belekeverjük a mandulát, a gyümölcsöt és a lisztet is.
  11. A tésztát belesimítjuk a kikent formába, tetejét egyenletesre igazítjuk.
  12. Előmelegített, mérsékelt sütőben, közepesnél kicsit kisebb lángon megsütjük.
  13. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.
  14. Tetejét kevés liszttel meghintjük, deszkára borítva hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük.