Elkészítési idő: 90 perc
Temesvári sertésborda szalonnás zöldbabrőzsével
Hozzávalók:
- 4-6 szelet csontos rövidkaraj
- 10 dkg liszt
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kk pirospaprika
- só
- őrölt bors
- 50 dkg burgonya
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 1 nagy tejföl (375 gr)
- 50 dkg zöldhüvelyű bab
- 10 dkg bacon szalonna
Elkészítése:
- Az enyhén kiklopfolt sertésbordákat megsózzuk, lisztbe forgatjuk, a kiolvasztott szalonna zsírján mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Áttesszük egy nagyobb edénybe.
- A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 2 dl vízzel, erős tűzön néhány percig forraljuk.
- A hagymás szaftot a húsra öntjük, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk.
- A húsokat kivesszük a paprikás léből, melegen tartjuk.
- A paprikás lébe tesszük a megtisztított, vékonyan felkarikázott burgonyát, a kicsumázott, apróra felszeletelt paprikát és a szintén kisebb darabokra vágott héj nélküli paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, fedő alatt majdnem puhára főzzük.
- Behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, visszatesszük a hússzeleteket, ízlés szerint után sózzuk, borsozzuk, további 5 percig együtt forraljuk.
- Miközben a burgonya fő, az egészben hagyott zöldbabszálakat sós-fokhagymás vízben puhára főzzük, leszűrjük, 6-8 szálanként csokorba szedjük, bacon szalonna szeletekbe göngyöljük, forró, 220 C-os sütőbe toljuk 5 percre, míg a szalonna megpirul.
- A burgonyát szűrőlapáttal a tálaló tál aljára terítjük, tetejére rakjuk a hússzeleteket, körberakjuk a zölbabrőzsékkel, meglocsoljuk a tejfölös mártással, feldíszítve forrón tálaljuk.