2012. október 3., szerda

Kéksajtos crostini karamellizált mézes-balzsamecetes fügével





A crostini az olaszok pirítósa. Az enyhén szikkadt kenyeret megpirítják és megpakolják minden földi jóval. A friss fügét nagyon szeretem, de sajnos nem tartozik az olcsó kategóriába. Egy-két éve azonban felfedeztem, hogy az egyik áruházlánc nagyon jó áron kínálja ezt az egzotikus gyümölcsöt, így minden évben, amikor elérkezik a szezonja elindulok a beszerző útra. Most is éppen akciós volt, így 1/5 áron sikerült beszereznem, mintha máshol vásároltam volna. Aki szereti a sós sajt és az édes gyümölcs karakteres, mégis lágy harmóniáját, annak nagyon fog ízleni. Én imádom az ilyen falatnyi ropogós csodákat.         

Elkészítési idő: 20 perc

Kéksajtos crostini karamellizált mézes-balzsamecetes fügével

Hozzávalók:
2 személyre

  • 4 füge
  • 20 dkg kékpenészes sajt
  • 6 szelet kenyér
  • frissen őrölt bors

máz:


  • 1 tk olívaolaj
  • 1 tk balzsamecet
  • 2 tk méz


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A mázhoz összekeverjük a mézet, olívaolajat és balzsamecetet.
  3. A fügéket elnegyedeljük, sütőpapírral bélelt tepsibe  fektetjük, ecsettel bekenjük mindegyiket a mázzal.
  4. A fügéket 10-12 percig sütjük, míg megkaramellizálódnak.
  5. A kenyérszeletekre vékonyan felszeletelt kéksajtot teszünk, enyhén sózzuk, borsozzuk.
  6. A sajt tetején elosztjuk a fügéket.
  7. Grill alatt sütjük néhány pillanatig, míg a sajt megolvad.
  8. Azonnal tálaljuk, még egy kis mézet csorgatunk a fügékre.






4 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!