Ritkán készül nálam muffin, annak ellenére, hogy ez a fajta süti szinte minden cukrászati ismeret és különösebb megerőltetés nélkül pillanatok alatt elkészíthető és szabadon variálható. Talán az az oka, hogy mi desszertként jobban kedveljük a könnyed pohárkrémeket meg az igazi békebeli kelt-tésztás süteményeket. Dehogy egy kicsit növeljem a muffin receptek számát itt a blogon meg el tudjam használni azt a néhány szem aszalt gyümölcsöt, ami még a karácsonyi sütögetésből megmaradt, így ma muffint sütöttem. Az alaptészta ötlete a poharas piskótára épül, a tésztába aszalt gyümölcsök helyett apróra vágott diót, mandulát, csokoládét vagy friss gyümölcsöt is tehetünk.
Elkészítési idő: 45 perc
Joghurtos-aszalt gyümölcsös muffin
Joghurtos-aszalt gyümölcsös muffin
Hozzávalók:
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 2 joghurtos pohár liszt
- 1,5 joghurtos pohár cukor
- 0,5 joghurtos pohár olaj
- 3 egész tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- ½ cs sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (meggy, szilva, áfonya, barack)
- szeletelt mandula
Elkészítése:
- Egy nagy keverőtálba öntjük a joghurtot.
- A kimosott joghurtos dobozba - a továbbiakban ez lesz a mérőpohár - kimérjük a lisztet, cukrot, legvégén az olajat.
- Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, csipet sót, tojásokat és reszelt citromhéjat.
- A tésztát csomómentesre kikeverjük.
- A muffin forma mélyedéseit kivajazzuk, kilisztezzük vagy muffin papírral kibéleljük, a masszával ¾ részig megtöltjük, tetejüket megszórjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel és a mandulával.
- Előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 percig sütjük. (Tűpróba!)