2013. május 26., vasárnap

Joghurtos-aszalt gyümölcsös muffin










Ritkán készül nálam muffin, annak ellenére, hogy ez a fajta süti szinte minden cukrászati ismeret és különösebb megerőltetés nélkül pillanatok alatt elkészíthető és szabadon variálható. Talán az az oka, hogy mi desszertként jobban kedveljük a könnyed pohárkrémeket meg az igazi békebeli kelt-tésztás süteményeket. Dehogy egy kicsit növeljem a muffin receptek számát itt a blogon meg el tudjam használni azt a néhány szem aszalt gyümölcsöt, ami még a karácsonyi sütögetésből megmaradt, így ma muffint sütöttem. Az alaptészta ötlete a poharas piskótára épül, a tésztába aszalt gyümölcsök helyett apróra vágott diót, mandulát, csokoládét vagy friss gyümölcsöt is tehetünk.
    
Elkészítési idő: 45 perc

Joghurtos-aszalt gyümölcsös muffin


Hozzávalók:

  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 2 joghurtos pohár liszt
  • 1,5 joghurtos pohár cukor
  • 0,5 joghurtos pohár olaj
  • 3 egész tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • ½ cs sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (meggy, szilva, áfonya, barack)
tetejére:
  • szeletelt mandula 

Elkészítése:

  1. Egy nagy keverőtálba öntjük a joghurtot.
  2. A kimosott joghurtos dobozba - a továbbiakban ez lesz a mérőpohár - kimérjük a lisztet, cukrot, legvégén az olajat.
  3.  Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, csipet sót, tojásokat és reszelt citromhéjat.
  4. A tésztát csomómentesre kikeverjük.
  5. A muffin forma mélyedéseit kivajazzuk, kilisztezzük vagy muffin papírral kibéleljük, a masszával ¾ részig megtöltjük, tetejüket megszórjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel és a mandulával.
  6. Előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 percig sütjük. (Tűpróba!)







2013. május 23., csütörtök

Tésztasaláta gazdagon










A tésztasaláták nagy kedvenceim, mert könnyű, mégis energiát adó ételek és szinte minden fellelhető otthoni maradék eltüntetésére, valamint a család és nagyobb "tömegek" jóllakatására is alkalmasak. Munkahelyi búcsúztatókra, összejövetelekre gyakran szoktam készíteni, mindenki szívesen fogyasztja és mivel ezek az események ebéd időben szoktak lenni, így egyúttal meg van oldva a főétkezés. Piknikezéshez is rendkívül ideális. Most hűtőürítés kapcsán jutott eszembe, hogy már régen készítettem, így ma erre esett a választásom.

Elkészítési idő: 30 perc

Tésztasaláta gazdagon

Hozzávalók:

  • 20 dkg száraz tészta ( pl.: orsó, penne, csavart, kiskagyló)
  • 2 pár virsli
  • 1 kukoricakonzerv
  • 1 bögrényi zöldborsó
  • ½ piros kaliforniai paprika
  • ½ sárga kaliforniai paprika
  • 2 főtt tojás
  • 2 dl majonéz
  • 3 dl tejföl
  • őrölt bors
  • mustár
  • cukor
  • citromlé

Elkészítése:

  1. A tésztát enyhén sós, lobogó vízben "fogkemény"-re főzzük.
  2. A tojásokat és a borsót is megfőzzük, kukoricát leszűrjük, leöblítjük.
  3. A paprikákat kis kockákra vágjuk, főtt tojás, virslit felkarikázzuk.
  4. Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, elkeverjük, ráöntjük a majonézzel elkevert tejfölt, melyet még ízesíthetünk mustárral, sóval, borssal, cukorral, citromlével. (házi majonéz esetében ez már mind benne van) 
  5. Sózzuk, borsozzuk.
  6. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen a saláta.

TIPP:

  • Virsli helyett főtt tarjával, sonkával vagy fűszeres sült csirkemellel is készíthetjük.
  • Beleapríthatunk egy csokor újhagymát vagy egy fej lila hagymát is, adhatunk hozzá néhány szem koktélparadicsomot, uborkát, sajtkockát.
  • A majonézes öntetbe keverhetünk egy kis Erős Pistát vagy chili pasztát. 






2013. május 17., péntek

Porhanyós kiflik gesztenyével töltve










Annyi minden kipróbálásra való recept van lementve a gépemen, hogy talán soha nem fogok a végére érni, hisz mindig jönnek újabb és újabb étel csodák, amik megtetszenek és talonba teszem őket. Ez is egy olyan recept volt, amit már nagyon régen szerettem volna elkészíteni. Tegnap este begyúrtam a tésztát és ma reggel gyorsan ki is sütöttem ezeket az istenien omlós kiflicskéket. Mindjárt dupla adaggal indítottam és a fele tésztát eltettem a fagyasztóba, hogy bármikor gyorsan kéznél legyen, ha hirtelen elcsábulnánk egy kis sütizésre. Én Latsiától mentettem, aki Mézigörl-nél találta, de az eredeti recept azt hiszem Wise Lady-é. A kifli tölthető még dióval, mákkal, sütés álló lekvárral, de én túrósan, sőt mogyoróval is el tudom képzelni. Tényleg nagyon finom porhanyós és abbahagyhatatlan.

Elkészítési idő: 45 perc
Pihentetés: 0-8 óra

Porhanyós kiflik gesztenyével töltve

Hozzávalók:

tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 20 dkg vaj
  • 1/2 -1 dl víz
  • 1 ek 10 %-os ecet
  • 5 dkg vaníliás porcukor
  • csipet só

töltelék:

  • 50 dkg mirelit gesztenyemassza
  • rum (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj

forgatáshoz:

  • bourbon vaníliás porcukor


Elkészítése:

  1. A kimért liszthez hozzáadjuk a puha vajat, az ecetet és a sót. 
  2. A vízzel és a porcukorral homogén tésztává gyúrjuk. 
  3. Rögtön felhasználhatjuk, de sokkal finomabb, ha egy éjszakát áll.
  4. Lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 8 cm-es korongokat szaggatunk a tésztából.
  5. A maradékot összegyúrjuk, és addig szaggatjuk a korongokat, amíg a tészta tart.
  6. A tészta korongokra púpos kávéskanálnyi tölteléket helyezünk úgy, hogy a korong átmérőjén végig legyen belőle.
  7. Felcsavarjuk.
  8. Ha mindegyikkel kész vagyunk, tepsire helyezzük, előtte kifliformára igazítjuk.
  9. A töltelékhez a gesztenyemasszát kiengedjük, majd kikeverjük az ízlés szerinti fahéjjal és a rummal.
  10. Sütőpapíros tepsire helyezve, 200°C-ra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt sülnek meg.
  11. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk a kifliket.






2013. május 15., szerda

Almás-hagymás csirkemáj













Ma csak egy gyors ebédre maradt időm. Csirkemell, csirkemáj ilyen esetben tuti befutó nálam, mert biztos lehetek benne, hogy tényleg hamar elkészül. Szeretem a hús-gyümölcs párosítást, gondoltam ez máj esetén sem működhet rosszul. A receptet ITT találtam. A máj telítő hatását az alma remekül ellensúlyozta és egy pohárka bor is nagyon kívánkozik utána.  

Elkészítési idő: 30 perc

Almás-hagymás csirkemáj

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemáj
  • 8 dkg vaj
  • 2-3 vöröshagyma
  • 2 alma
  • őrölt bors
  • majoránna

Elkészítése:

  1. A csirkemájat megtisztítjuk, felcsíkozzuk.
  2. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a májat, rátesszük a fűszereket és néhány percet pirítjuk.
  3. A májat kivesszük a serpenyőből, félretesszük.
  4. A megtisztított hagymát fél-karikára vágjuk és a visszamaradt vajon üvegesre pároljuk.
  5. Az almákat cikkekre vágjuk, magházukat kivesszük, a hagymához adjuk, 3-4 percet pirítjuk, majd a májat is visszarakjuk és együtt pirítjuk készre.







2013. május 14., kedd

Krémes spenót főzelék







Szeretitek Popeye kedvencét? Mert én nagyon. Gyerekkoromban nem rajongtam annyira a spenót főzelékért, mint most, de zokszó nélkül megettem, ha elém rakták. Talán azért nem volt ellenérzésem soha vele kapcsolatban, mert az Anyukám rendkívül finomra tudta készíteni. Én csakis az ő verzióját szeretem a mai napig: rántással és tejszínnel készítve. Kóstoltam én már zsemlés és besameles változatot is, de nekem továbbra is ez az etalon. Persze nem kell kilónyi rántás alá, mert akkor tényleg élvezhetetlenné válik, de leheletnyi rántással és tejszínnel, ami a krémességét adja, számomra felülmúlhatatlan. Ilyenkor már kellenek a zsenge zöldek, hogy minél több oxigénhez jussanak a sejtjeink. Ti szeretitek a spenótot vagy vannak rossz emlékeitek vele kapcsolatban?  

Elkészítési idő: 40 perc

Krémes spenót főzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg friss spenót
  • 2-3 g fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • kb 3-5 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors

Elkészítése:
  1. A friss spenótot leszárazzuk, megmossuk, forrásban lévő vízben puhára főzzük.
  2. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd turmixgépbe tesszük és a tejszínnel felengedve jó simára turmixoljuk.
  3. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, ízesítjük a zúzott fokhagymával, egyet-kettőt keverünk rajta, hogy az íze kijöjjön, de ne égjen meg.
  4. Rátesszük a spenótot, sózzuk, borsozzuk, apránként felengedjük annyi tejjel, hogy főzelék sűrűségű legyen, jól kiforraljuk.  
  5. Tükörtojással, sült vagy főtt burgonyával tálaljuk, de bundás kenyérrel, főtt tojással is finom.






2013. május 13., hétfő

Almás sajtsaláta













A napokban több blogon találkoztam a házi sajtkészítéssel, amit hamarosan én is ki fogok próbálni, mert nagy sajtimádó vagyok és mert még sohasem készítettem házilag sajtot. Nekem ez eddig lehetetlen vállalkozásnak tűnt, de látva, hogy mennyire egyszerű elkészíteni kedvet kaptam hozzá. De ameddig ez a projekt várat magára, addig is összedobtam mára egy kis sajtsalátát, hogy némileg enyhítsem a sajt utáni olthatatlan sóvárgásomat. Az alma és a sajt verhetetlen páros, aztán már csak a képzeletünkön és ízlésünkön múlik, hogy még mit rakunk a salátába. Én kevés újhagymával tettem izgalmasabbá, de egy kis pirított dió sem ártott volna neki, ami most nem volt itthon, így az elmaradt. Így is finom és laktató volt.

Recept ötlet: INNEN


Elkészítési idő: 15 perc
Pihentetés 2-3 óra

Almás sajtsaláta

Hozzávalók:

  • 30 dkg külön-féle kemény sajt, legyen közte karakteres ízű is  (pl.: trappista, gouda, edami, cheddar, karaván)
  • 2 nagyobb alma
  • 2 szál újhagyma

mártás:

  • 4-5 ek majonéz
  • 2-3 dl tejföl
  • ½ citrom leve
  • 1 tk mustár
  • porcukor ízlés szerint
  • frissen őrölt bors

 Elkészítése:

  1. Elkészítjük a mártást: majonézt kikeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a citromlevet, mustárt, porcukrot és a fűszereket. 
  2. Jól összekeverjük.
  3. A sajtokat és az almákat 1x1 cm-es kockákra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, beletesszük egy nagy tálba és ráöntjük a mártást, alaposan elkeverjük.
  4. Néhány órára - de legjobb egy éjszakára - hűtőbe tesszük, míg összeérnek az ízei.
  5. Pirítóssal tálaljuk.





2013. május 10., péntek

Joghurtos kapros cukkini főzelék ropogós virslivel










A cukkini a tökfélék családjába tartozó zöldség, a tök és az uborka tulajdonságait hordozza magában. A tök, mint annyi minden a gasztronómiában igencsak megosztó étel. Vagy nagyon lehet szeretni vagy nagyon nem. Aki nem szereti annak hiába is bizonygatnám, hogy mennyire finom ez a főzelék, mert lehet, hogy soha nem fogja megkóstolni, hiszen "tökből" van. Én szeretem a jó kapros tökfőzeléket is, ami főleg a nyári kánikulában hidegre behűtve nagyon jól tud esni, így ez a főzelék sem okozott csalódást nekem. Jól fog ez a recept még jönni, mikor a melegben nincs kedve az ember lányának a konyhában tölteni a fél napot  és valami könnyű, gyors, kalóriaszegény, hűsítő, de mégis laktató étekre vágyik. Aki idegenkedik a töktől, szerintem az is kóstolja meg legalább egyszer, hátha megkedveli.

Elkészítési idő: 30 perc


Joghurtos kapros cukkinifőzelék ropogós virslivel

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg zsenge cukkini
  • 5 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 citrom
  • 3 ek joghurt
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek liszt
  • 1 csokor kapor
  • 1-2 tk cukor

feltét:
  • sült virsli vagy tükörtojás

Elkészítése:

  1. A cukkinit megmossuk, leszárítjuk, héjastul lereszeljük a reszelő durvábbik fokán. 
  2. Picit sózzuk, néhány percet állni hagyjuk, míg levet ereszt.
  3. Összevágjuk a kaprot.
  4. A finomra vágott vöröshagymát vajon megdinszteljük, hozzá adjuk a levétől kinyomkodott cukkinit, hozzádobunk 2-3 darabka citromhéjat, beletesszük a kapor felét, csipet sót és a cukrot, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
  5. Fedő alatt puhára pároljuk.
  6. A lisztet pici vízzel csomó mentesre keverjük, hozzáadjuk a joghurtot és a tejfölt, a habarékot simára keverjük.
  7. A maradék kaprot hozzáadjuk a megfőtt cukkinihez, behabarjuk, kis ideig összeforraljuk, a végén néhány csepp citromlével pikánsra savanyítjuk, ha kell még sózzuk és cukrozzuk.
  8. Feltétnek tükörtojást vagy virslit sütünk, de adhatjuk fasírttal, pörkölttel is, úgy tartalmasabb.






2013. május 9., csütörtök

Excalibur saláta














Ma az egészséges táplálkozás jegyében egy igazán szemet gyönyörködtető, friss, ropogós, vitaminokban és ízekben gazdag salátát készítettem magamnak ebédre. Ezt a salátát már nagyon régen kinéztem SEDITH-nél és mivel már minden friss primőr kapható hozzá, nem vártam tovább az elkészítésével, annál inkább nem, mivel szűk negyed óra alatt már kész is voltam vele. Egyedül a telemeát nem tudtam beszerezni, bár nem tudom nálunk kapható-e egyáltalán ez a sajt-féle, én még soha nem találkoztam vele, azzal is szívesen megkóstolnám. Edittől tudom, hogy ez finom saláta az Excalibur Középkori Lovagi Étterem salátája. Sokszor fogom még készíteni, mert nagyon ízlett. Köszönöm Editnek a receptet.  

Elkészítési idő: 15 perc

Excalibur saláta

Hozzávalók:

  • 1 fej saláta (nálam jégsaláta)
  • 1 kisebb uborka
  • 2 kisebb paradicsom (nálam 6-8 szem koktél paradicsom negyedekbe vágva)
  • 1 kisebb paprika
  • 10 dkg feta
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 főtt tojás
  • 5-6 szem fekete, magozott olajbogyó
  • 2 citromszelet

öntet:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek balzsamecet


Elkészítése:

  1. A salátát megmossuk, leszárítjuk, vékonyra metéljük.
  2. Az uborkát, paradicsomot, paprikát, a sajtot és a sonkát kb 1x1 cm-es kockákra vágjuk, a lila hagymát felkarikázzuk.
  3. A saláta hozzávalóit lazán összeforgatjuk.
  4. Talpas kelyhekbe, öblös poharakba vagy szép üvegtálba tesszük.
  5. Tetejét citromszeletekkel, olívabogyóval, negyed főtt tojással díszítjük.
  6. Az öntethez az olívaolajat és a balzsamecetet simára keverjük és külön tálkában kínáljuk a salátához.
  7. Sót mindenki ízlése szerint szórhat a salátájára.








2013. május 5., vasárnap

Anyák napja

kép: INNEN 


Szeretettel köszöntök minden Édesanyát és Nagymamát 
Anyák napja alkalmából!



Ezzel a verssel emlékezem azokra az Édesanyákra, akik már nem lehetnek itt, de a szívünkben élnek tovább.




Édesanyám

Anyák napján a virágot
én a temetőbe viszem,
ezért hallod sokszor,
hogy sír, zokog a szívem.
Nem adhatom a virágot
jó anyám kezébe.
de ide leteszem a 
hideg sírkőre

Drága édesanyám
nézz onnan föntről rám,
szánd meg gyermeked,
aki itt maradt árván.
Kérd meg a Jó-istent
legyen gondja rám,
mert nekem itt lent 
nincs Édesanyám.







2013. május 4., szombat

Epres túrótorta sütés és tojás nélkül Anyák napjára













 Ennek a csodás, könnyed, kellemesen hűsítő tortának a receptjét az FB-n találtam. Ott a torta barackkal volt kirakva, de úgy gondoltam a holnapi Anyák napja alkalmából, hogy ünnepélyesebb legyen  én eperrel készítem el. Az eper még ízre nem az igazi, de sikerült viszonylag édeset vásárolnom, így jól illik a citrusos ízvilághoz. A nyári mézédes eperrel, friss bogyós gyümölcsökkel készítve viszont  a maga nemében verhetetlen ez a torta. A megalkotása alig több, mint negyed órát vett igénybe, csak a dermesztést kellett kivárni. Ha valaki kedvet érez hozzá, még holnapra elkészül, lehet vele kedveskedni az Édesanyáknak, Nagymamáknak. Akár ma este is össze lehet a tortát állítani, aztán holnap friss gyümölccsel megdíszíteni vagy valamilyen pikáns gyümölcsszósszal leöntve tálalni.

Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetés: 120-180 perc


Eprest túrótorta sütés és tojás nélkül

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 20-25 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek tejföl
  • 1 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve
  • 1,5 dl tej
  • 3 tk porzselatin (nálam 4 volt a biztonság kedvéért)

tetejére:

  • 40-50 dkg eper (vagy ízlés szerinti gyümölcs)
  • 1 cs gyümölcskocsonyapor (piros vagy színtelen)

Elkészítése:

  1. A puha vajat, a tejfölt és a cukrokat kikeverjük.
  2. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és az ízlés szerinti citromlevet.
  3. A túrót hozzákeverjük, ha nagyon darabos előtte krumplinyomón áttörjük.
  4. A zselatint kevés langyos vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadunk 1,5 dl forró (!) tejet.
  5. A zselatinos tejet még melegen a túróhoz keverjük.
  6. Egy kapcsos tortaformát (az enyém 18 cm-es volt) enyhén kivajazunk és beleöntjük a masszát.
  7. Hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára.
  8. Kétféleképpen díszíthetjük: megvárjuk míg megdermed a torta és közvetlen tálalás előtt ízlésesen ráhalmozzuk a megmosott, leszárított eperszemeket vagy mielőtt teljesen megdermedne rátesszük a gyümölcsöt, a gyümölcskocsonyaport a leírtaknak megfelelően elkészítjük, ráöntjük és hűtőbe visszatéve megvárjuk, míg megkocsonyásodik.

A gyümölcskocsonyás változat: