2013. október 9., szerda

Küküllői kolbászleves













Hideg időben én gyakran nem is vágyom másra, mint egy forró teára vagy egy gőzölgő, illatos levesre, ami tartalmas, laktató és melengető. Nagyon szeretem az egyszerű ételeket, magyaros fogásokat, ilyen például a lebbencs leves is. Hihetetlen, hogy viszonylag kevés, de jól megválasztott hozzávalóból milyen ízletes ételeket tudtak készíteni már az elődeink is. Ma eszembe jutott ez a leves, csakhogy nem volt itthon hozzávaló tésztám. Gyakorlott háziasszony ilyenkor sem esik kétségbe, vagy nekilát és gyúr házi tésztát, vagy készít valami hasonlót. Az utóbbi mellett döntöttem és így esett a választás erre a kicsit pikáns, kellemesen savanykás levesre. Beváltotta a hozzá fűzött reményeimet: tartalmas volt, laktató és melengető...  


Elkészítési idő: 30 perc


Küküllői kolbászleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg paraszt,- vagy házikolbász
  • 3 ek olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 25 dkg zöldborsó
  • 25 dkg zöldbab
  • 1 csapott ek pirospaprika
  • 1 kk só
  • 1/2 mk őrölt kömény
  • 1 kk csípős paprikakrém (Pirosarany vagy Erős Pista)
  • 1 babérlevél
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 kk mustár
  • 1 kk liszt
  • citromlé ízlés szerint
  • tárkony

Elkészítése:

  1. A vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk.
  2. A kolbász bőrét lehúzzuk, vastagabb karikákra vágjuk, rádobjuk a hagymára, 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
  3. Pirospaprikával meghintjük, azonnal felöntjük 1 liter vízzel.
  4. Hozzáadjuk a babot és borsót, a zúzott fokhagymát, sót, köményt, babérlevelet, paprikakrémet.
  5. Ha felforrt, kis lángon a zöldségeket kb 10 perc alatt puhára főzzük.
  6. Elkészítjük a habarékot: a lisztet elkeverjük a tejföllel és tejszínnel, a citromlével és a mustárral.
  7. A levest besűrítjük a habarékkal (a habarékhoz  a forró levesből merítünk fél merőkanálnyit, hőkiegyenlítést végzünk, úgy adjuk a leveshez) és még 2-3 percig összeforraljuk
  8. Ha kell után sózzuk és még a tárkonnyal ízesítjük.





Forrás: Príma Konyha




11 megjegyzés:

  1. Ez mennyei lehet! Nagyon ínycsiklandozóak a képek! Biztos, finom is. :)

    VálaszTörlés
  2. Ajj, de gyönyörű!!! A képek, a tálalás, az étel , minden tökéletes! Igazi téli tartalmas étel :)

    VálaszTörlés
  3. Ízletes, finom levest készítettél. Kívánatos:-)

    VálaszTörlés
  4. Micsoda fenséges finomság :-) Gyönyörű a tálalás is :-)

    VálaszTörlés
  5. De gyönyörű szíve van a levesednek... épp azt akartam írni, mint felettem Évi, hogy nagyon ínycsiklandozóak a fotóid. :) Én is napok óta gondolkodom valamilyen kolbászos levesen, de jelenleg palóc leves van nálunk - tegnap készült elég nagy mennyiség, mára is maradt még.

    VálaszTörlés
  6. Ó mennyei manna! De bitang jól néz ki! Igazi magyaros leves. Tele minden jóval. Fantasztikusan gusztusos! A képeidtől állandóan elindul a Pavlovi reflexem... :o)

    VálaszTörlés
  7. Szívemből /gyomromból/ szóltál:-)))))

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm mindenkinek, egyszer érdemes megkóstolni.

    VálaszTörlés
  9. Olyan csodásak ,élettel teliek a képeid! :) Igazi melengető leves!

    VálaszTörlés
  10. Jajj Nea, ne kínozz, ilyen későn:) Csodás ez a leves, a fotók is:) Meg a neve is:)

    VálaszTörlés
  11. Milyen jól is esne most egy tányérkával, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!