Nagyon szeretem a fűszeres, melengető ételeket, talán a hideg miatt, de néhány napja egyfolytában ilyesmire vágyom. Rögtön tudtam, hogy az indiai konyha felé kell orientálódnom, mert az aztán megszámlálhatatlanul sokféle fűszert használ. Régóta tervben volt, hogy kipróbálom a tikka masalát, az indiaiak egyik legnépszerűbb ételét, de mivel még sosem készítettem, a neten kezdtem keresgélni utána. Némelyik nagyon időigényesnek tűnt, már-már le is mondtam az elkészítéséről. Aztán ráakadtam
Nóri receptjére, aki gyors elkészítést ígért, így nagy vonalakban maradtam is ennél a leírásnál, de kicsit saját ízlésemre formáltam menet közben. Meg kell mondanom, hogy minden fáradozást megért. Kellően csípős volt és jellegzetesen fűszeres, de egyik íz sem nyomta el benne a másikat. A tikka mellé pedig naan kenyér dukál, ami az indiaiaknál evőeszközként is szolgál, másrészről pedig jó a sűrű, illatos szaftba belemártogatni. A naan kenyér is többféle sütési technikával készül, én most időtakarékosság miatt a serpenyőben készített változatot választottam
innen. Az étel sajnos nem túl fotogén, ellenben tényleg nagyon finom, szóval ne adjatok csak a látszatra.
Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 8 óra
Csirke tikka masala naan kenyérrel
Hozzávalók:
- 2,5 dl natúr joghurt (nálam görög)
- 2 ek olívaolaj
- 3-4 g fokhagyma
- diónyi friss reszelt gyömbér (vagy 1/2 kk szárított)
- 1 kk őrölt római kömény (sima is jó)
- 1 kk kurkuma
- 1 kk tikka masala (vagy garam masala) fűszerkeverék
- 1/2 kk chilipor vagy 1 kisebb friss chili felaprítva
- 1/2 kk spanyol füstös paprika (elmaradhat)
- 1 vöröshagyma
- 40 dkg paradicsomkonzerv (nyáron 3 nagy friss paradicsom)
- 1/2 ek sűrített paradicsom
- 1/2 ek barna cukor
- 2-3 ek joghurt
- só
- frissen őrölt bors
- friss koriander vagy petrezselyem
- 25 dkg liszt
- 7 gramm (!) friss élesztő
- 1,5 tk sütőpor
- 150 gramm langyos víz
- 2 ek görög joghurt
- 1 tk só
- 5 dkg vaj
- Előző este, de legalább 1-2 órával a készítés előtt bepácoljuk a csirkét. A csirkehúst nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurthoz keverjük az olívaolajat, zúzott fokhagymát és a fűszereket.
- Belekeverjük a csirkemellet úgy, hogy a pác mindenütt bevonja és éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Kevés olajon, forró serpenyőben kisütjük a pácolt csirkehúst, kivesszük a serpenyőből, a visszamaradt zsiradékon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kevergetve kissé lepirítjuk, ráöntjük a - konzervdobozban késsel kisebb darabokra vagdosott - paradicsomkonzervet vagy a friss paradicsomot, beleszórjuk a barna cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A paradicsomos szószt fedő alatt, lassú tűzön rotyogtatjuk kb 20 percig. (én a végén botmixerrel simára turmixoltam a szószt, hogy ne legyen darabos, úgy tettem bele a húst)
- Ha a szósz kellőképpen besűrűsödött beleforgatjuk a megpirított húsdarabokat, hozzáadunk 2-3 ek joghurtot ill. a megmaradt pácot is hozzáönthetjük.
- Tűzre visszatéve az egészet jól összeforraljuk.
- Tetejét friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórjuk, főtt rizzsel és/vagy naan kenyérrel tálaljuk
Naan kenyér:
- A liszt felét tálba tesszük, hozzámorzsoljuk a friss élesztőt, beleöntjük a langyos vizet, villával összekeverjük, letakarva 30 percet állni hagyjuk.
- Megolvasztunk 5 dkg vajat.
- A maradék lisztet, sütőport, sót, joghurtot és 2-3 evőkanálnyi olvasztott vajat hozzáadunk a félretett élesztős liszthez.
- A tésztát kicsit megdagasztjuk a tálban, majd újból pihentetjük 15 percig.
- A gyúródeszkát jól belisztezzük, még 1 percig jól átgyúrjuk rajta a tésztát, 4 felé osztjuk, megszórjuk liszttel és pihentetjük még 5 percig, majd mindegyiket kb 3 mm vastagságú, serpenyő méretű kerek lappá nyújtjuk.
- A serpenyőt kikenjük az olvasztott vajjal, beletesszük a tésztát, óvatosan a serpenyő aljához nyomkodjuk, hogy szép egyenletesen süljön, mielőtt megfordítjuk, a másik oldalát is megkenegetjük az olvasztott vajjal.
- Oldalanként 2-3 percig sütjük. Konyharuhába téve tartjuk melegen tálalásig.