2014. február 26., szerda

Gyűrűs fánk













Régi receptes füzeteimet nézegetve akadtam rá ma erre az egyszerű fánkra. Még tart a fánk szezon, időszerű is most fánkot sütni. Minden hozzávaló volt itthon, így nem is halogattam az elkészítését. Nagyon gyorsan lehet vele haladni, igazán időspórolós recept, nem kell órákig foglalkozni vele. A tésztájában lévő túrótól könnyű, puha fánkot kapunk. Bár az eredeti receptben nem szerepel, de én minden fánktésztába teszek egy kis rumot, hogy ne tudja nagyon magába szívni az olajat, így ebből sem maradt ki. Viszont cukor nincs benne, mert a végén úgyis vaníliás porcukorba forgatjuk, szerintem elég édes attól, ami így ráragad, nem szükséges a tésztájába is tenni. Tartalmas leves után, kellemesen eltelítő második fogás és egyben desszert is az édességre vágyóknak.    

Elkészítési idő:  45 perc

Gyűrűs fánk

Hozzávalók:
35-40 darabhoz

tészta:

  • 15 dkg túró
  • 17 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4 dkg vaj
  • 1 ek rum
  • csipet só

hempergetéshez:

  • 8-10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A túrót áttörjük, hogy ne legyen darabos, hozzáadjuk a lisztet, sót, tojásokat, vajat, rumot és a felfuttatott élesztőt.
  3. Összekeverjük, 1/4 órát pihentetjük.
  4. Jól belisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, (ha nagyon ragadna még egy kis lisztet adjunk hozzá) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, közepébe kisebb kiszúróval lyukat formázunk. (Nálam a pogácsaszaggató mérete: 6 cm ill 3,5 cm-es volt)
  5. Bő, forró olajban szép világosra sütjük a fánkokat, kicsit lecsepegtetjük és még forrón vaníliás porcukorban meghempergetjük.
  6. Pikáns lekvárral kínálhatjuk.  






2014. február 22., szombat

Csirke tikka masala naan kenyérrel

















Nagyon szeretem a fűszeres, melengető ételeket, talán a hideg miatt, de néhány napja egyfolytában ilyesmire vágyom. Rögtön tudtam, hogy az indiai konyha felé kell orientálódnom, mert az aztán megszámlálhatatlanul sokféle fűszert használ. Régóta tervben volt, hogy kipróbálom a tikka masalát, az indiaiak egyik legnépszerűbb ételét, de mivel még sosem készítettem, a neten kezdtem keresgélni utána. Némelyik nagyon időigényesnek tűnt, már-már le is mondtam az elkészítéséről. Aztán ráakadtam Nóri receptjére, aki gyors elkészítést ígért, így nagy vonalakban maradtam is ennél a leírásnál, de kicsit saját ízlésemre formáltam menet közben. Meg kell mondanom, hogy minden fáradozást megért. Kellően csípős volt és jellegzetesen fűszeres, de egyik íz sem nyomta el benne a másikat. A tikka mellé pedig naan kenyér dukál, ami az indiaiaknál evőeszközként is szolgál, másrészről pedig jó a sűrű, illatos szaftba belemártogatni. A naan kenyér is többféle sütési technikával készül, én most időtakarékosság miatt a serpenyőben készített változatot választottam innen. Az étel sajnos nem túl fotogén, ellenben tényleg nagyon finom, szóval ne adjatok csak a látszatra.                

Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 8 óra


Csirke tikka masala naan kenyérrel

Hozzávalók:


  • 70 dkg csirkemellfilé

pác: 

  • 2,5 dl natúr joghurt (nálam görög)
  • 2 ek olívaolaj
  • 3-4 g fokhagyma
  • diónyi friss reszelt gyömbér (vagy 1/2 kk szárított)
  • 1 kk őrölt római kömény (sima is jó)
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk tikka masala (vagy garam masala) fűszerkeverék
  • 1/2 kk chilipor vagy 1 kisebb friss chili felaprítva
  • 1/2 kk spanyol füstös paprika (elmaradhat)

szósz:

  • 1 vöröshagyma
  • 40 dkg paradicsomkonzerv (nyáron 3 nagy friss paradicsom)
  • 1/2 ek sűrített paradicsom
  • 1/2 ek barna cukor
  • 2-3 ek joghurt
  • frissen őrölt bors

díszítés:

  • friss koriander vagy petrezselyem

NAAN KENYÉR
4 db-hoz

  • 25 dkg liszt
  • 7 gramm (!) friss élesztő
  • 1,5 tk sütőpor
  • 150 gramm langyos víz
  • 2 ek görög joghurt
  • 1 tk só
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

  1. Előző este, de legalább 1-2 órával a készítés előtt bepácoljuk a csirkét. A csirkehúst nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurthoz keverjük az olívaolajat, zúzott fokhagymát és a fűszereket. 
  2. Belekeverjük a csirkemellet úgy, hogy a pác mindenütt bevonja és éjszakára a hűtőbe tesszük.
  3. Kevés olajon, forró serpenyőben kisütjük a pácolt csirkehúst, kivesszük a serpenyőből, a visszamaradt zsiradékon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kevergetve kissé lepirítjuk, ráöntjük a  - konzervdobozban késsel kisebb darabokra vagdosott - paradicsomkonzervet vagy a friss paradicsomot, beleszórjuk a barna cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. A paradicsomos szószt fedő alatt, lassú tűzön rotyogtatjuk kb 20 percig. (én a végén botmixerrel simára turmixoltam a szószt, hogy ne legyen darabos, úgy tettem bele a húst)
  5. Ha a szósz kellőképpen besűrűsödött beleforgatjuk a megpirított húsdarabokat, hozzáadunk 2-3 ek joghurtot ill. a megmaradt pácot is hozzáönthetjük.
  6. Tűzre visszatéve az egészet jól összeforraljuk.
  7. Tetejét friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórjuk, főtt rizzsel és/vagy naan kenyérrel tálaljuk

Naan kenyér:
  1.  A liszt felét tálba tesszük, hozzámorzsoljuk a friss élesztőt, beleöntjük a langyos vizet, villával összekeverjük, letakarva 30 percet állni hagyjuk.
  2. Megolvasztunk 5 dkg vajat.
  3. A maradék lisztet, sütőport, sót, joghurtot és 2-3 evőkanálnyi olvasztott vajat hozzáadunk a félretett élesztős liszthez. 
  4. A tésztát kicsit megdagasztjuk a tálban, majd újból pihentetjük 15 percig.
  5. A  gyúródeszkát jól belisztezzük, még 1 percig jól átgyúrjuk rajta a tésztát, 4 felé osztjuk, megszórjuk liszttel és pihentetjük még 5 percig, majd mindegyiket kb 3 mm vastagságú, serpenyő méretű kerek lappá nyújtjuk.
  6. A serpenyőt kikenjük az olvasztott vajjal, beletesszük a tésztát, óvatosan a serpenyő aljához nyomkodjuk, hogy szép egyenletesen süljön, mielőtt megfordítjuk, a másik oldalát is megkenegetjük az olvasztott vajjal. 
  7. Oldalanként 2-3 percig sütjük. Konyharuhába téve tartjuk melegen tálalásig.







2014. február 20., csütörtök

Finom citrom kocka meyer citromból













Az idén végre sikerült meyer citromot beszereznem, tavaly ugyanis hiába tettem tűvé érte mindent, egyetlen árválkodó darabot sem találtam az üzletekben, de még a piacon sem. Most viszont meyer citrom dömping van, így végre süthettem egy finom, krémes sütit. Főleg nyáron nagy kedvenceim a citromosak, de azért télen is nagyon jól tudnak ám esni. Ilyenkor még inkább vágyuk az üde ízekre, a harsány, jó kedvre derítő színekre. Nagyon egyszerű elkészíteni, egy elősütött omlós-ropogós tésztakéregre kerül a sűrű citrusos töltelék, hogy visszatolva a sütőbe mennyei finomsággá álljon össze. Aki szereti a kissé fanyar ízvilágot, az tegyen egy próbát vele.                

Inspiráció: innen

Elkészítési idő: 60 perc


Finom citrom kocka meyer citromból

Hozzávalók:

tészta:

  • 25 dkg puha vaj
  • 13 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • csipet só

töltelék:

  • 2 (meyer) citrom
  • 2 tojás
  • 25 dkg cukor (nálam 20 dkg)
  • 3 ek liszt
  • csipet só


Elkészítése:

  1. A vajat habosra kikeverjük a cukorral, hozzáadagoljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, tésztává gyúrjuk.
  2. Egy kb 20x20 cm-es sütőformát vagy tepsit kikenünk vajjal, belenyomkodjuk a tésztát, előmelegített 180°C-os sütőben kb 20 percig sütjük, míg enyhén megbarnul a széle. 
  3. Hagyjuk kicsit kihűlni.
  4. A citromokat meleg vízben megmossuk, szárazra töröljük, a héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk.
  5. A töltelékhez elkeverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a sót, lisztet, a végén beledolgozzuk a citrom levét és héját.
  6. A citromos keveréket a még langyos tésztára öntjük, visszatoljuk kb 30 percre a sütőbe. 
  7. Mikor kivesszük, lehet, hogy a közepe még kicsit remegős, de ahogy hűl, meg fog szilárdulni.
  8. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kockákra szeleteljük.
  9. Tetejét megszórjuk porcukorral.





2014. február 16., vasárnap

Foszlós kuglóf













A kuglófról érdekes módon nekem először nem a hófehérre mosott, patyolat tisztaságú, ropogós köténykét viselő, ősz hajukat kendőbe rejtő nagymamák jutnak eszembe, hanem a régi filmeken látható századeleji polgári családok otthonai, ahol délutánonként a cserfes személyzet felszolgálja a porcukorfelhőbe burkolózott vanília illatú kalácsfélét a vendégeknek a forró habos kakaó mellé. Na, valahogy ma is ez a kép villant fel lelki szemeim előtt, így muszáj volt kuglófot sütnöm. Olyan igazit, foszlósat, békebelit. Ezen az oldalon meg is találtam a megfelelő receptet, pont olyan lett a végeredmény amit vártam tőle. Tea vajjal, lekvárral megkenve, egy csupor mézes tejjel maga volt a mennyország.      

Elkészítési idő: 45 perc

Foszlós kuglóf

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 4 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 4 dkg keserű kakaópor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 kk só

Elkészítése:

  1. 1,5 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztben elkeverjük a csipet sót, hozzáadjuk a tojást, a maradék 3 evőkanál cukrot és a felfuttatott élesztőt.
  3. Jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felolvasztott, de már nem meleg vajat, tovább dagasztjuk a tésztát.
  4. Kelni hagyjuk 30 percet.
  5. 1/2 dl forró tejben felolvasztjuk a kakaóport. A tésztát elfelezzük, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaós masszát.
  6. A tésztákat kb 40-45 cm hosszú hengerré sodorjuk, összefonjuk, vajazott, lisztezett kuglóf formába tesszük. (Az én kuglóf formám 23 cm átmérőjű, 11 cm magas volt)
  7. Hideg sütőbe rakjuk, 180°C-ra állítjuk a sütőt. Ha elérte a hőfokot, onnantól számítva még 15-20 percig sütjük.
  8. 1/2 dl langyos tejben feloldjuk a vaníliás cukrot, meglocsoljuk vele a kuglófot és még 5 percre visszatesszük a sütőbe.
  9. A megsült kuglófot kicsit állni hagyjuk, rácsra borítva kihűtjük, porcukorral megszórjuk a tetejét.      





2014. február 14., péntek

Márványcsirke mustáros, kakukkfüves burgonyával













Régóta tervben volt már ennek az őzgerinces csirkecsodának az elkészítése. Sok helyen, sokféle formában, őzgerinces csirkemell néven is kering a neten, csak dicsérő szavakat hallani attól, aki már megkóstolta. Én most Malvin és Ildikó (Szemi) receptjét vettem alapul, némi módosítással. Nem kimondottan Valentin-napi menünek szántam, mert én nem nagyon ünneplem ezt a napot, de mivel ma készült, hát egy kicsit valentinosítottam ... a köretet. Mindent egybe véve jól sikerült, nagyon jól illett hozzá a kakukkfüves burgonya és a friss zöld saláta, no meg a fehér bor. Sajnos langyosan nem lehet szépen szeletelni, mert szétesik, ez látszik is a képeken, de a csábító illatoknak és látványnak nehéz volt ellenállni, nem vártuk meg míg kihűl. Ez persze semmit nem vont le az élvezeti értékéből. Szerintem tuti recept, ha gyorsan szeretnénk valami finomat és vendégváráshoz is biztos siker.      


Elkészítési idő: 90 perc


Márványcsirke mustáros, kakukkfüves burgonyával

Hozzávalók:

  • 20 dkg bacon 
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 2 tojás
  • 3 ek liszt
  • 4 ek tejföl
  • 15-20 dkg sajt (nálam trappista, karaván és eidami vegyesen)
  • 10 dkg főtt, füstölt tarja
  • 1/2 piros kaliforniai vagy kápia paprika
  • 2 ek apróra vágott snidling vagy 1 cs petrezselyem
  • só 
  • frissen őrölt bors

köret:

  • burgonya
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 g zúzott fokhagyma
  • 1 tk mustár
  • kakukkfű

  Elkészítése:

  1. Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk  zsemlemorzsával, kibéleljük a baconnal úgy, hogy kicsit fedjék egymást és a forma szélén túllógjanak.
  2. A csirkemellet felkockázzuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk.
  3. A lisztet, tojást, tejfölt, snidlinget vagy petrezselymet, fűszereket összekeverjük, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, csirkemellet, felkockázott tarját, apróra vágott paprikát is hozzákeverjük.
  4. A masszát beleöntjük a baconnal kibélelt formába, kicsit elsimítjuk, majd a lelógó szalonnaszéleket visszahajtogatjuk úgy, hogy fedjék egymást.
  5. A formát alufóliával letakarjuk, megfelelő méretű, sütőpapíros tepsibe tesszük, hogy a süléskor esetlegesen kifolyó szaft ne a sütőbe csöpögjön.
  6. Előmelegített  200°C-os  sütőben kb 40 percig sütjük, levesszük róla az alufóliát, megpirítjuk a szalonnát.
  7. Kivesszük és óvatosan a sütőpapíros tepsibe borítjuk az őzgerinc tartalmát, visszatoljuk a sütőbe és kb 10 perc alatt szép pirosra sütjük a tetején lévő szalonnát is.
  8. Egy tálkában összekeverjük az olívaolajat, zúzott fokhagymát, mustárt.
  9. A meghámozott, megmosott  burgonyát felkarikázzuk - vagy ahogy most én tettem kiszúró formával kiszúrjuk -  megsózzuk, egymás mellé tepsibe rendezzük úgy, hogy ne fedjék egymást. 
  10. Megkenegetjük őket a fokhagymás, mustáros olívaolajjal, majd megszórjuk szárított kakukkfűvel. 
  11. Forró sütőben szép pirosra sütjük.
  12. A márványcsirkét melegen és hidegen is fogyaszthatjuk, de szépen szeletelni csak ha teljesen kihűlt, akkor lehet. 
  13. Kínálhatjuk sült burgonyával, rizzsel, de friss zöld,- vagy majonézes salátákkal is nagyon finom. 




2014. február 7., péntek

Ropogós gofri vaníliás krémtúróval és meggyzselével













Nagyon sok éve ettem először waffelt, vagy közismertebb nevén gofrit. Emlékszem kígyózó sorokban álltunk a Jégbüfénél a belga finomságért, mert ott nagyon jól készítették. Mindig tejszínhabbal és csoki,- vagy eperöntettel kértem. Aztán, ahogy lenni szokott jöttek az újabb világhódító édességek és a gofri szép lassan a feledés homályába merült. Több éve is van már, hogy nem készítettem, pedig akkoriban vettem egy gofrisütőt. Palacsintát szerettem volna ma sütni és a spájzban a lisztes polc felett megakadt a szemem rajta. Így ma gofri készült és mivel nem volt betervezve, a hűtőben fellelt meggybefőtt és krémtúró adta az ötletet, hogy milyen rakományt tegyek a tetejére. Frissen, jó ropogósan csak ettük egyiket a másik után. Tudtátok, hogy a gofrinak március 25-én van a világnapja?    


Elkészítési idő: 45 perc
Pihentetés: 15-30 perc


Ropogós gofri vaníliás krémtúróval és meggyzselével 

Hozzávalók:
8 darabhoz

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 10-12 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só

meggyzselé:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 tk étkezési keményítő

  • 2 doboz vaníliás krémtúró
  • vaj a gofrisütő kikenéséhez


Elkészítése:

  1. A felolvasztott, de már nem meleg margarint habosra keverjük a tojással, reszelt citromhéjjal és a kétféle cukorral.
  2. Felváltva hozzáadagoljuk a tejet és a sütőporos lisztet, belekeverjük a csipet sót.
  3. A tésztát egy kicsit pihentetjük.
  4. A gofrisütőt felforrósítjuk, kikenjük vajjal, beleadagoljuk a tésztát, kb 4-5 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  5. A megsült gofrikat rácsra tesszük, hogy a gőz távozni tudjon belőle, így nem esik össze, hanem kívül finom ropogós lesz, belül pedig puha marad.
  6. A meggyzseléhez a meggyet levével együtt lábasba öntjük, felforraljuk, levét kicsit beforraljuk, majd az étkezési keményítővel besűrítjük, zselés állagúra főzzük. Ha a meggy nem elég édes kevés cukrot adunk hozzá.
  7. Tálalásnál a gofrira tesszük a krémtúrót, ráhalmozzuk a meggyzselét, még vaníliás porcukorral is megszórhatjuk.








2014. február 6., csütörtök

Csicseriborsó szendvicskrém



















Nem, ez nem az arabok jól ismert hummusza, de nagyon hasonlít rá. Alapvetően egy zöldséges csicseriborsókrém, ami nagyon jó reggelire-vacsorára, vendégvárónak vagy előétel gyanánt. A csicseriborsó önmagában elég jellegtelen ízvilággal bír, ezért bátran lehet a fűszerezéssel kísérletezni. Most sütőben megsütött zöldségeket és krémesre puhult sült fokhagymát adtam hozzá. Egy nagyon-nagyon finom, tartalmas és ízletes szendvicskrém kerekedett belőle. A csicseriborsót érdemes rendszeresen az étrendünkbe csempészni, mert nagy a fehérje, ásványi anyag és rost tartalma, viszont alacsony a zsírtartalma. Cukorbetegeknek, sportolóknak különösen ajánlott. Ha nem konzervből készítjük, akkor előző este áztassuk be a száraz csicseriborsót és másnap főzzük puhára, a továbbiakban ugyanúgy használható, mint a konzerv. Én most idő híján a gyorsabb megoldást választottam.


Elkészítési idő: 45 perc
Pihentetés: 1-2 óra


Csicseriborsó szendvicskrém

Hozzávalók:


  • 40 dkg konzerv csicseriborsó
  • 1 kisebb piros kaliforniai vagy kápia paprika
  • 1 kisebb cukkini
  • 5-6 g fokhagyma
  • chili (elmaradhat)
  • olívaolaj
  • citromlé
  • nagy csipet kakukkfű
  • frissen őrölt bors
  • pirospaprika

Elkészítése:

  1.  A megmosott cukkinit és a paprikát darabokra vágjuk és a gerezdekre szedett, de héjában hagyott fokhagymával együtt tepsibe rakjuk. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, 180°C-on addig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak. 
  2. A fokhagymát ne égessük meg, mert keserű lesz, vegyük ki előbb, ha már tapintásra puha. 
  3. A megsült zöldségeket és fokhagymát hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A csicseriborsót szűrőbe tesszük, leöblítjük, lecsepegtetjük.
  5. Hozzáadjuk a kihűlt zöldségeket, a héjából kinyomkodott krémes fokhagymát, chilit, citromlevet és a fűszereket. 
  6. Botmixerrel pürésítjük, annyi olívaolajat adva hozzá, amennyitől krémes állagú lesz.
  7. A krémet tálba kanalazzuk, egy kanál hátával elsimítjuk, néhol mélyedéseket nyomunk bele, meglocsoljuk olívaolajjal, meghintjük pirospaprikával.
  8. Néhány órát hűtőben hagyjuk, míg összeérnek az ízek.
  9. Friss kenyérre vagy pirítósra kenve fogyasztjuk.
  10. Lepénykenyérrel, pitával vagy zöldségek mellé mártogatósként is kínálhatjuk.





2014. február 4., kedd

Narancsos keksz









 


A tegnapi narancssalátából kimaradt egy szem narancs, gondolkoztam mit is kellene kezdeni vele. Bevillant, hogy a neten többször találkoztam már olyan sütivel, amit sütinyomda híján mintás aljú üvegpohárral díszítenek. Mi nem sok kekszet eszünk, így nem is sütök gyakran, de keksz esetében kevés alapanyagból viszonylag nagy mennyiséget lehet gyártani, így maradtam ennél az elgondolásnál és az árválkodó narancsomhoz igazítottam a receptet. Finom, ropogós tésztájú, citrusos rágcsálnivaló lett belőle a délutáni langyos mézes tej mellé.


Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 30 perc


Narancsos keksz


Hozzávalók:
20-22 darabhoz

  • 25 dkg liszt
  • 17,5 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tejföl
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 2 ek narancslé
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A lisztbe belekeverjük a sót, összemorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
  2. Folpackba csomagolva 1/2 órára a hűtőbe tesszük.
  3. A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, egy pohár szájával köröket szaggatunk belőle, majd a pohár alsó, mintás részével nyomatokat készítünk a tésztába. Ha nincs mintás aljú poharunk simán is hagyhatjuk vagy villával megcsíkozhatjuk a tészta tetejét.
  4. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180°C-on kb 15 percig sütjük. 
 





2014. február 3., hétfő

Gyömbéres sárgarépa-narancs saláta










Ez a legújabb kedvenc téli salátám. Már a nap sárga színe tavaszi hangulatba ejt és javítja a közérzetemet is, ami jócskán rám fér ebben a zimankós időben. A narancs és a répa megszokott párost alkotnak ebben a salátában, de a friss gyömbértől teljesen új megvilágításba került számomra ez az egyszerűnek mondható saláta, hihetetlenül üde és érdekes ízvilágot kölcsönzött neki. Egy fárasztó nap után is érdemes nekiállni, mert nagyon hamar elkészül. Valóságos vitaminbomba, talán még annak is ízleni fog, aki egyébként nem kedveli a szokatlan ízpárosításokat. Az elkészítéséhez mindenképpen édes narancsot használjunk.


Elkészítési idő: 15 perc
Pihentetés: 15 perc

Gyömbéres sárgarépa-narancs saláta

Hozzávalók:
1 adaghoz

  • 2 kisebb narancs
  • 1/2 narancs leve
  • 1/2 kicsi sárgarépa 
  • 1/2 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1 ek kandírozott narancshéj (vagy kandírozott gyömbér)
  • néhány szem gránátalmamag
  • méz

Elkészítése:

  1.  A sárgarépát meghámozzuk, nagyon vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a frissen facsart narancslével és a reszelt gyömbérrel, kis ideig állni hagyjuk.
  2. A narancsot meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük.
  3. A narancsot és a sárgarépát összekeverjük, tányérra szedjük, rászórjuk a kandírozott narancshéjat vagy gyömbért és a gránátalmamagot, kevés mézzel meglocsoljuk.



Inspiráció: innen