Találtam a mélyhűtőben egy csomag lefagyasztott szedret és mindjárt tudtam, hogy ma egy finom süteményben fogja beteljesíteni a sorsát. Már régebben kinéztem Mézesélet blogján ezt a gyümölcsös tortát. Nagyon kíváncsi voltam a végeredményre, mert túróból általában sütés nélküli gyümölcstortákat szoktam készíteni, sütve még sosem próbáltam. Nálam került bele egy kis citromhéj is, vaníliarúd híján pedig bourbon vaníliás cukrot használtam. A szeder saját termesztésű volt, jó édesen szüreteltem le még tavaly nyáron, így nem készítettem túl édesre a túrós alapot és az ízeket kevés citromlével hoztam harmóniába. Nagyon nehéz volt kivárni, míg meghűlt, de megérte a várakozást, mert így valóban nagyon szépen lehetett szeletelni. Nagyon kiadós, gyors desszert, kb 10 perc munka van vele, amíg a hozzávalókat összekeverjük, a többi szinte már csak a sütő dolga. Másféle gyümölccsel is készíthetjük. Nekünk nagyon ízlett, olyannyira, hogy pillanatokon belül már morzsája sem maradt. Mézesélet-nek köszönöm szépen a receptet!
Elkészítési idő: 70 perc
Pihentetés: 1-2 óra
Sült túrótorta szederrel
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2 tojás
- 1 cs bourbon vaníliás cukor
- 20 dkg cukor (ízlés szerint lehet kevesebb is, én édesítőszert használtam)
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 2 bögrényi szeder
Elkészítése:
- A túrót, tojásokat, pudingport és a cukrokat egy mélyebb edénybe tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromlevet, botmixerrel az egészet krémesre turmixoljuk.
- A szeder felét óvatosan belekeverjük.
- A túrós masszát egy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába öntjük, a tetejére rászórjuk a maradék szedret.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 1 óra hosszat sütjük (a sütési idő sütő függő, nálam ennyi volt).
- A megsült tortát kihűtjük, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük dermedni, így szépen szeletelhetővé válik.
- A tortát tálaláskor díszíthetjük még szederrel vagy citromfűlevélkékkel.