2014. március 22., szombat

Sült túrótorta szederrel













Találtam a mélyhűtőben egy csomag lefagyasztott szedret és mindjárt tudtam, hogy ma egy finom süteményben fogja beteljesíteni a sorsát. Már régebben kinéztem Mézesélet blogján ezt a gyümölcsös tortát. Nagyon kíváncsi voltam a végeredményre, mert túróból általában sütés nélküli gyümölcstortákat szoktam készíteni, sütve még sosem próbáltam. Nálam került bele egy kis citromhéj is, vaníliarúd híján pedig bourbon vaníliás cukrot használtam. A szeder saját termesztésű volt, jó édesen szüreteltem le még tavaly nyáron, így nem készítettem túl édesre a túrós alapot és az ízeket kevés citromlével hoztam harmóniába. Nagyon nehéz volt kivárni, míg meghűlt, de megérte a várakozást, mert így valóban nagyon szépen lehetett szeletelni. Nagyon kiadós, gyors desszert, kb 10 perc munka van vele, amíg a hozzávalókat összekeverjük, a többi szinte már csak a sütő dolga. Másféle gyümölccsel is készíthetjük. Nekünk nagyon ízlett, olyannyira, hogy pillanatokon belül már morzsája sem maradt. Mézesélet-nek köszönöm szépen a receptet!    


Elkészítési idő: 70 perc
Pihentetés: 1-2 óra


Sült túrótorta szederrel


Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2 tojás
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor (ízlés szerint lehet kevesebb is, én édesítőszert használtam) 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1/2 citrom leve
  • 2 bögrényi szeder

Elkészítése:


  1. A túrót, tojásokat, pudingport és a cukrokat egy mélyebb edénybe tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromlevet, botmixerrel az egészet krémesre turmixoljuk.
  2. A szeder felét óvatosan belekeverjük.
  3. A túrós masszát egy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába öntjük, a tetejére rászórjuk a maradék szedret.
  4. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 1 óra hosszat sütjük (a sütési idő sütő függő, nálam ennyi volt).
  5. A  megsült tortát kihűtjük, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük dermedni, így szépen szeletelhetővé válik.
  6. A tortát tálaláskor díszíthetjük még szederrel vagy citromfűlevélkékkel.








2014. március 20., csütörtök

Zsidó tojás













A zsidó tojás a zsidó konyha szombati ebédjének előétele, innen az elnevezése. Mi nagyon szeretjük reggelire a tojásos ételeket, az omlettet, tükörtojást, parasztreggelit és a tojásos kencéket is friss kenyérre kenve vagy reszelt sajttal megszórva, melegszendvicsként. Így nálunk mondhatom, hogy gyakran kerülnek terítékre az ilyen vagy ehhez hasonló remek tojáspástétomok. A zsidó tojásba (vagy sokan lengyel tojásként ismerik) eredetileg hízott liba,- vagy kacsamáj is került, de ezt a régi időkben sem tudta mindenki megfizetni, ma meg már szinte csak karácsonyi fogás az asztalon. A drágább májak helyett csirkemájat használjunk inkább, azzal is nagyon finom. Húsvétkor mi ezzel indítjuk a reggelt, ropogós kenyérrel és sok friss primőrrel fogyasztjuk. Én autentikusan libazsírral készítem és nem keverem teljesen krémesre, inkább kicsit rusztikusra hagyom. Újhagyma helyett lilahagyma vagy akár vöröshagyma is kerülhet bele, van aki még őrölt pirospaprikát is hint hozzá. Egy a lényeg, hogy egyik íz se nyomja el a másikat, a végeredmény harmonikus legyen. Ahol nagy a család, érdemes dupla adaggal kezdeni, mert abbahagyhatatlanul finom.  


Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetés: 30 perc

Zsidó tojás

Hozzávalók:
2-3 főre


  • 5 tojás
  • 4-5 szál újhagyma
  • 2,5 ek libazsír
  • 1-2 ek mustár
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A tojásokat keményre főzzük, hűlni hagyjuk, majd megpucoljuk.
  2. Az újhagymát zöldjével együtt nagyon apróra vágjuk.
  3. A tojásokat a reszelő durva fokán lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a mustárt, újhagymát és a libazsírt.
  4. Óvatosan összekeverjük, megkóstoljuk és ha kell, még után ízesítjük.
  5. Fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy összeérjenek az ízei.
  6. A tojáskrémet mindig vegyük ki tálalás előtt fél-egy órával a hűtőből, hogy ne legyen dermedt.
  7. Friss kenyérre kenve, zöldségekkel kínáljuk.









2014. március 18., kedd

Chilis-mézes csirkecsíkok üvegtésztával










Chili, méz és gyömbér   ...  szeretitek azt a fenséges illatot, ahogyan egymásba olvadnak a serpenyőben ennek a triumvirátusnak a felszálló aromái?  Mert én nagyon. Az ázsiai konyha ízei egyenesen nekem vannak kitalálva. Nem térek be naponta kínai gyorsbüfékbe, sőt, csak a már bevált és megszokott helyeket látogatom, de ha egy kis kínaira szottyan kedvünk mindig van hozzá itthon kevés hús és némi zöldség és lefagyasztva tartok chilit is. A recept eredetileg serpenyőben készül, de én wokot használtam hozzá, egyrészt mert a nagy hő hatására minden gyorsabban készül el benne, másrészről vendégseregnyi adagokat is kényelmesen tervezhetek. Egy rohanós napba is bőven belefér az elkészítése, mivel a csirkehús nagyon hamar megpuhul, az üvegtésztát pedig még kifőzni sem kell hozzá. Egzotikus, különleges, laktató ebéd vagy vacsora.


Elkészítési idő: 20 perc

Chilis-mézes csirkecsíkok üvegtésztával

Hozzávalók:

  • 50 dkg üvegtészta
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 chili 
  • 2 ek méz
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 paradicsom
  • 2 zsenge cukkini
  • 2 kisebb sárgarépa
  • körömnyi friss gyömbér
  • frissen őrölt bors
  • kevés olaj

Elkészítése:

  1. Az üvegtésztát forrásban lévő vízbe beáztatjuk, félretesszük, míg elkészítjük a csirkét.
  2. A sárgarépát megpucoljuk, a cukkinivel együtt vékony szalagokat gyártunk belőlük a zöldséghámozóval, paradicsomot apró kockákra vágjuk.
  3. A csirkemellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon elkezdjük pirítani, hozzáadunk néhány karika friss chilit, rácsorgatjuk a mézet és kis ideig tovább pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk az apróra vágott friss gyömbért, szójaszószt, felkockázott paradicsomot, zöldségszalagokat.
  5. Kevés vízzel addig főzzük, míg a zöldségek ress-ropogósra párolódnak.
  6. Hozzákeverjük a lecsepegtetett üvegtésztát, ha szükséges még szójaszósszal ízesítjük.
  7. Azonnal, frissen tálaljuk.


Forrás: Tobai Róbert



2014. március 14., péntek

Brokkolis leveles tészta












Lejárati idő végéhez közeledő leveles tésztához kerestem receptet, de inkább sósra vágytam, mint édesre. Egyre jobban kívánja már az ember a friss zöldeket, primőröket, könnyedebb ételeket. Ezen az oldalon találtam rá végül a mai ebédötletre. Nekem előre kinyújtott leveles tésztám volt, így a falatkáim nem lettek olyan szép magasak, de ízre azért tökéletesre sikerültek. Aki szeretné, még kevés vízzel hígított felvert tojássárgájával is lekenheti a tésztát sütés előtt, én most ezt a lépést kihagytam. Látványos vendégváró fogásnak is bevethetjük, ha azonnal, friss-ropogósan tudjuk tálalni. Előre is elkészíthető, csak akkor kell a sütőbe betolni, ha a vendégek megérkeztek, tíz perc múlva már kínálhatjuk is.    

Elkészítési idő: 30 perc

Brokkolis leveles tészta

Hozzávalók:
  • 1 cs (270 gr) leveles tészta
  • 1 kisebb brokkoli
  • 10 dkg szalámi
  • néhány szem koktél paradicsom
  • 1 cs mini mozzarella
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:


  1. A brokkolit apróbb darabokra vágjuk, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, hagyjuk kihűlni.
  2. A leveles tésztát kinyújtjuk, felkockázzuk, (nálam 7x7 cm volt) mindegyik közepére egy szalámit helyezünk, majd erre felszeletelt mozzarella sajtot és koktélparadicsomot teszünk.
  3. A végén ráfektetjük a brokkolit is. Sózzuk, borsozzuk.
  4. A tésztát sütőpapíros tepsibe tesszük, előmelegített sütőben 200 C-on kb 10 percig sütjük.
  5. Frissen tálaljuk.







2014. március 8., szombat

NŐNAP


kép: innen



SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM MA AZ IDE LÁTOGATÓ ÖSSZES HÖLGYET, BOLDOG NŐNAPOT KÍVÁNOK!



Tóth Endre: Asszonyok, gyönge nők


Honnan veszitek az erőt,
törékeny, gyönge nők,
fáradhatatlan asszonyok?

Honnan veszitek az erőt,
honnan a türelmet,
hogy nem csüggeszt el 
se rossz férj, se gyermek,
s a vége nincsen sok dolog?

Honnan veszitek az erőt,
ti szorgos fürge nők?
Rohantok hajnalban, korán
vár a munka száz csarnoka,
a föld, a gyár, az iroda,
hol áldott kezetek nyomán 
átalakul a nyersanyag,
s a sziklából is víz fakad.

Honnan veszitek az erőt,
asszonyok, gyönge nők?
Mennyit dolgoztok, hogy az otthon
tisztán és derűsen ragyogjon,
s benne a férj, a család
jól érezhesse magát.

Asszonyok, gyönge nők,
mikor észre sem veszitek,
otthon, az utcán, a munkában,
vagy mikor megálltok sóváran
egy pazar kirakat előtt,
hányszor elnézlek titeket
és olyankor gondolatban
minden férfi nevében
meghajlok előttetek.






2014. március 5., szerda

Ananászos sült palacsinta






Tegnap volt a palacsinta világnapja, de nem ebből az alkalomból készült ez ma nálunk, hanem mert a leves után csak valami könnyed, nem túl édes desszertet kívántunk. Hát azért ez a palacsinta nagyszerű találmány, szinte minden maradékot fel tudunk használni hozzá. Süthetünk a tésztájába zöldséget, gyümölcsöt, friss vagy szárított fűszereket, leönthetjük különféle szószokkal, készíthetjük édesen vagy sósan. Tekerhetjük, tornyozhatjuk, göngyölhetjük, batyuba köthetjük, de még levesbetétként is megállja a helyét. Szóval sokoldalú és megunhatatlan, nálunk mindenki nagyon szereti. Ehhez a gyümölcsös, forró palacsintához még egy gombóc hideg vanília fagyi jól illett volna, de sajnos nem volt itthon, így tejszínhabbal kínáltam.        


Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 30 perc

Ananászos sült palacsinta

Hozzávalók:

palacsinta tészta:
8-12 darabhoz

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 1,5-2 dl szódavíz
  • 2 ek olaj
  • csipet só

töltelék:

  • 1 doboz (kb 50 dkg) darabolt ananász konzerv
  • 1 citrom
  • 2 ek vaníliás pudingpor

tetejére:
  • 2 dl tejföl 
  • 5 dkg pirított mandula pehely

Elkészítése:

  1. A palacsinta tésztát bekeverjük, fél órára hűtőbe tesszük, majd legalább 8 darab palacsintát sütünk belőle.
  2. A mandula pelyhet száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük.
  3. Az ananász konzervet leszűrjük, - levét felfogjuk - lecsepegtetjük, a gyümölcsöt kisebb darabokra vágjuk.
  4. A levébe belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét is, lassú tűzön felforraljuk.
  5. A pudingport simára keverjük kevés vízzel, hozzáöntjük az ananászléhez, állandóan kevergetve besűrítjük
  6. Hozzákeverjük az apróra vágott ananász felét.
  7. Az ananászos töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, felgöngyöljük vagy háromszög alakúra hajtjuk.
  8. Kivajazott tűzálló tálba szorosan egymás mellé fektetjük, tetejüket tejföllel meglocsoljuk, rászórjuk a maradék ananászt.
  9. Előmelegített sütőben 200°C-on 10-12 perc alatt jól átmelegítjük.
  10. Melegen tálaljuk, tetejüket pirított mandulával megszórjuk. 
  11. Díszíthetjük koktél cseresznyével, citromfűvel, zöld citrommal.