2014. június 13., péntek

VISSZATÉRÉS + Mozaikos epres













Úgy látszik szerencsés nap számomra ez a mai   ...  péntek 13. Nem terveztem ilyen hosszúra a távolmaradást, de először a számítógép romlott el, aztán pedig hetekig tartó, igen fájdalmas hát,- és derékfájással küszködtem. Bár sütöttem, főztem, de fotók nem mindenről készültek, mert a fájdalom miatt nem tudtam a fényképezéshez hajolgatni, sokszor még kedvet sem éreztem hozzá, pedig ez ritkán fordul elő velem. Egy légiesen könnyű, habos desszertet hoztam, bár az eperszezonnak szinte napokon belül vége, de ezt az édességet még érdemes elkészíteni, ráadásul kimaradt tojásfehérjéinket is felhasználhatjuk hozzá. Az összeállítás alig pár percet vesz igénybe, nnnaa igen, a fagyasztási időt azt azért nehéz kivárni, mert már folyékony állapotában is legszívesebben bekanalazná az ember. Mire megdermed, az aljára lesüllyedt eper szép mozaik mintát képez benne, így nem csak finom, de ezáltal nagyon mutatós is lesz.      

Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 2-4 óra

Mozaikos epres

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg víz
  • 6 lapzselatin
  • 1 citrom
  • 50 dkg eper
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojásfehérje


Elkészítése:

  1. Összekeverjük a vizet a cukrokkal, tűzre téve addig kevergetjük, míg azok feloldódnak a vízben. Félretesszük hűlni.
  2. Közben hideg vízben beáztatjuk a lapzselatint, amikor kellően megpuhult csomó mentesre keverjük a cukros vízzel.
  3. A megtisztított, megmosott eperből néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kicsit megnyomkodjuk villával, megcsepegtetjük néhány csepp citromlével és ráreszeljük a citromhéjat is.
  4. Ráöntjük a zselatinos masszát, jól összekeverjük.
  5. A felvert tojásfehérjéhez óvatosan hozzákeverjük a simára elkevert tejfölt.
  6. A masszát egy megfelelő méretű, magasabb, előzőleg folpackkal kibélelt formába öntjük, így dermedés után könnyebb lesz kivenni. 
  7. Dermedésig hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük.
  8. Eperszemekkel, citromfűvel, mentával díszítjük, szeletekre vágva kínáljuk. 







15 megjegyzés:

  1. Kedves Nea, Örülök, hogy újra itt vagy. Szörnyű lehet egy ilyen fájdalom, remélem már jól vagy. Csodás ez az epres finomság, mesések a képek is. Kellemes hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea köszönöm a kedves szavaidat, jó újra köztetek lenni. Szép hétvégét kívánok én is!

      Törlés
  2. Szia, Isten hozott vissza :) De szép finomságot hoztál :) Csodaszép fotók :)

    VálaszTörlés
  3. Nea végre...végre újra itt vagy, hála az égnek, hiányoztál, hiányoztak a jó kis receptjeid, a gyönyörű képeid, na jól van, sokszor puszillak és nagyon örülök neked:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, szavakba nem lehet önteni a jóságodat. Köszönöm!

      Törlés
  4. Örülök,hogy jobban vagy !! Hiányoztál! Bár keveset kommentelek,de olvasni olvaslak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi, köszönöm, hogy kitartasz mellettem. Az olvasgatás kölcsönös :))

      Törlés
  5. NEA DRÁGA, örülök, hogy újra itt vagy ! Már nagyon hiányoltalak ! :) Remélem már teljesen meggyógyultál! Nagyon fincsi amit készítettél, és szépségesek a fotóid ( mint mindig ). puszillak :)

    VálaszTörlés
  6. Mariannka, nekem is nagyon hiányoztatok! Időközben rájöttem, hogy nem élhetek gasztroblogok nélkül. Néha azért tudtam követni az eseményeket. Szívből gratulálok a sikereidhez! (család barát)

    VálaszTörlés
  7. Ez aztán a visszatérés!! Gyönyörű és finomságos...

    VálaszTörlés
  8. Welcome back! Nagyon finomat készítettél. Június 13-án volt a születésnapom. Szívesen elfogadtam volna születésnapi tortának.
    Hobbychef(Endre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Endre! Utólag is isten éltessen! Szívesen meg is kínáltalak volna.

      Törlés
  9. Isteni finom lehet! A pöttyös szívecske is olyan szép! Megírod Nekem a lelőhelyét, ahol lehet ilyet szerezni? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nellike, évekkel ezelőtt egy kínai boltban vettem.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!