Oly rég óta készülök kakaós csigát sütni, most végre elérkezett az ideje. Eddig mindig készen vásároltam, de az utóbbi időben az ár-méret-minőség aránya valahogy nincs összhangban egymással a péksütemények terén. A környéken pedig nincs is olyan pékség, ahol jóízű és állagú kakaós csigát lehetne kapni, a közértben pedig korán reggel elfogy az a néhány darab, amit ott rendelnek. Így aztán rászántam magam a házi sütögetésre, már csak azt bánom, hogy nem előbb tettem. A kelt tésztás változat kicsit időigényesebb, mint a méltán népszerű "villámgyors", de megéri kivárni, mert nagyon finom. A receptet
Palkó oldalán (Serpenyő Virtuóz Blog) találtam, ahol díjnyertes kakaós csigaként szerepel, hisz a blog írója már több díjat nyert vele. Így utólag elmondhatom, hogy nálam is dobogós helyezést ért el. Finom puha a tésztája, nem túl édes a tölteléke, csak úgy kínálja magát. Én a tölteléknél csak fele mennyiségű vajat használtam, nekem az is elég volt a tészta megkenéséhez ill. porcukor hiányában kristálycukrot tettem bele. Rögtön kisülés után még le lehet kenni a csiguszok tetejét langyos vaníliacukros tejjel, attól még puhábbá válik. Ha kihűlt, le is fagyasztható.
Elkészítési idő: 120 perc
Kakaós csiga
Hozzávalók:
20-25 db-hoz
tészta:
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
töltelék:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 5 dkg keserű kakaópor
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1-1 evőkanál cukrot és lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a maradék cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót és a puha margarinnal összemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és tojássárgáját, összegyúrjuk és addig dagasztjuk, míg szép fényes tésztát kapunk.
- Ha nagyon ragadna a tészta, akkor kevés lisztet, ha pedig nem áll össze kevés tejet tegyünk még hozzá.
- Meleg helyen, letakarva kb 3/4 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületen 1 cm vastagra, négyzet alakúra nyújtjuk, bőven megkenjük az olvasztott vajjal, majd meghintjük a cukorral elkevert kakaóporral, amit kicsi rá is nyomkodunk a tésztára, hogy jól beleragadjon.
- A tésztát hosszabb oldalánál jó szorosan feltekerjük, kb 1 cm vastag korongokra felvágjuk.
- Lapjára fektetve, sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságra rakjuk, hogy sülés közben ne érjenek majd össze.
- A tepsiben is még 15-20 percet kelesztjük.
- Előmelegített sütőben 200°C-on kb 15-20 perc alatt szép pirosasra sütjük. (Sütőfüggő, de ne szárítsuk ki!)
- Még melegen porcukorral megszórva kínáljuk.