Amennyire ízletes és mutatós, legalább annyira egyszerű ennek a hétvégi desszertként is helytálló házi sütinek az elkészítése. Nyáron amúgy is a nagyon gyümölcsös sütiké a főszerep, ilyenkor aztán dúskálhatunk a folyamatosan érő gyümölcsök sokaságában, sorra készülhetnek a lepények, piték, piskóták, a habkönnyű gyümölcsös torták. Ez a kelt tésztás lepény nem csak szilvával, hanem bármilyen más, szaftos gyümölccsel is kiváló. A nem túl édes sütemények táborába tartozik, ha valaki nem édes szájú, az is nyugodtan bevállalhat belőle egy-két szeletet. Napsütés, madárcsicsergés, egy bögre kávé, mellé ez a finom süti... Szép az élet!
Elkészítési idő: 120 perc
Borzas szilvás lepény
Hozzávalók:
kelt tészta:
- 1,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- csipet só
omlós tészta:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
töltelék:
- 1,5-2 kg szilva
- 2 ek cukor
- 1 mk őrölt fahéj
Elkészítése:
- Először elkészítjük az omlós tésztát: a hozzávalókat összegyúrjuk és folpackba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük, mert így könnyebb lesz reszelni.
- A langyos tejben csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Az átszitált liszthez adjuk a maradék cukrot, tojásokat, csipet sót és a felfuttatott élesztőt, addig dagasztjuk a tésztát, míg el nem válik az edény falától, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk.
- A tésztát letakarjuk, 30 percig langyos helyen kelesztjük.
- Közben a megmosott, lecsöpögtetett szilvákat kimagozzuk, félbevágjuk. A megfelezett gyümölcsöket középen kicsit behasítjuk, - de nem vágjuk végig - kissé kihajtjuk.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk, kivajazott nagyobb (kb 25x35cm) tepsibe simítjuk.
- A szilvadarabokat kissé állítva rakjuk rá, hogy a sorok félig takarják egymást, csak így fér rá a sok gyümölcs.
- A tésztát langyos helyen további 20 percig kelesztjük.
- A cukrot összekeverjük a fahéjjal megszórjuk vele a szilvákat, majd az omlós tésztát nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeljük.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on kb 30-35 percig sütjük.
Gyönyörű! :) Nagyon finomak a gyümölcsös sütemények, és szerintem a legjobbak a kelt tésztával készülők. Úgyhogy nálam abszolút nyerő a szilvás sütid! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésTudtam, hogy hozzád kell benéznem reggel, és máris hangulatosan indul a napom a mesés fotók láttán... :)
VálaszTörlésFinomságos és szépséges ám a süti is. ;)
Aranyos vagy Gabika! Köszönöm!
TörlésAz idén nagyon rákattantam a gyümölcsös sütikre, és ha valami gusztát látok, mentem is a receptet és teszem az elkészítendő lista élére. Ez a süti is oda kerül, nagyon guszta! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy megtetszett, remélem ízleni is fog, ha elkészíted. Nálunk is a gyümölcsös sütik fogynak a leghamarabb.
VálaszTörlés