Úgy tartja a mondás, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is. Sütőtök pálinkával még nem találkoztam, - de létezik, mert utána néztem - a sütőtök lekvárt azonban ma kipróbáltam és jelentem, hogy nagyon finom. A recept leírás alapján senki nem számítson egy hagyományos állagú és ízű lekvárra, mert ez nem az. A sima állag eléréséhez botmixerrel át kell turmixolni a kész lekvárt, én ezt most kihagytam, így rusztikusabb, testesebb kicsit az én tök levárom textúrája. A megadott mennyiségből kicsivel több lekvár lett, mint ami a képen látható, vagyis nem egy nagy adag. Felhasználásra ajánlom sütikbe, kekszre, kalácsra kenve, palacsintába töltve. Sem pektint, sem dzsemfixet nem tartalmaz és kidunsztolva sincs, így nem áll el túl sokáig, 1-2 hét alatt fogyasszuk el! Különleges ízű őszi csemege.
Mézes-gyömbéres sütőtök lekvár
Hozzávalók:
50 dkg nyers sütőtök (meghámozva, tisztán mérve)
2 ek méz
1 nagy, lédús narancs
1 citrom
diónyi friss reszelt gyömbér (vagy ízlés szerint)
csipet só
Elkészítése:
A sütőtököt lereszeljük, hozzáadjuk a mézet, sót, összekeverjük és fél órát állni hagyjuk.
Hozzáreszeljük gyömbért, a citrusok héját, hozzáadjuk a kifacsart levüket is. (kevés vizet is adhatunk hozzá)
Kis lángon, gyakran megkevergetve 30-40 percig főzzük.
Egy igazán laktató és gyors tésztaétel vacsorára, rohanós napokra vagy ha nincs más ötletünk. Van benne sovány hús, harsogó zöldség, ropogós szalonna, és még ezt is lehet fokozni egy isteni krémes sajtszósszal. Szeretni fogjátok, de igazán csak azonnal, forrón tálalva finom, mert a tészta nagyon hamar beszívja a mártást. A tészta főzését leszámítva minden egy serpenyőben elkészül, így sokat mosogatni sem kell utána. Egy pohárka fehér bor jól illik hozzá.
Sajtkrémes csirkés-brokkolis penne
Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
8 szelet bacon
1 vöröshagyma
3-4 g zúzott fokhagyma
30 dkg brokkoli
3 kisebb paradicsom
2,5 dl tejszín
25 dkg penne
10 dkg cheddar sajt + a tetejére
5 dl húsleves
só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
A pennét enyhén sós, forrásban lévő vízben megfőzzük, leszűrjük.
A megtisztított, megmosott, nyers brokkolit apró rózsákra szedjük.
A felcsíkozott bacont egy magasabb falú serpenyőben zsírjára pirítjuk, a ropogós pörcöket kiszedjük.
A csirkehúst falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megpirítjuk a visszamaradt szalonnazsírban.
A húst kiszedjük, a serpenyőben kb 2 evőkanálnyi zsiradékot hagyunk, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát és brokkolit, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, néhány pillanatig még pirítjuk.
A hagymás brokkolit is kivesszük a serpenyőből, beleöntjük a tejszínt, húslevest, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk.
Alacsony lángon kb 15 perc alatt besűrítjük a mártást, majd belekeverjük a sajtot és a pennét, majd visszatesszük a kisütött bacont, csirkehúst és hagymás brokkolit, az egészet jól összeforraljuk.
Forrón tálaljuk, tetejét még megszórhatjuk cheddarral.
Örömmel szeretném
megosztani minden kedves olvasómmal a nagyszerű hírt:
Egy régi álmom vált
valóra azzal, hogy néhány napja végre nyomtatott formában is a kezembe vehettem
életem első saját szakácskönyvét, sőt könyveit, hisz megjelent Az otthon ízei
sorozat első 3 kötete.
Leírhatatlan érzés,
nagyon boldog vagyok, hosszú évek kitartó munkájának elismerése ez most nekem.
Fogadjátok sok
szeretettel, remélem tetszeni fognak.
Közkedvelt régi receptjeim mellett, számos új ételleírással és fotóval is gazdagodtak a könyveim.
Köszönöm az SZTÉ Kereskedőház Kft. könyvkiadónak, hogy közös munkával mindez létrejöhetett!
A könyvek
megrendelhetők a kiadónál a következő e-mail címen:
Ha már unjuk a natur, rántott vagy töltött csirkét, készítsünk egy jó kis egzotikus pácot, vonjuk be vele a húst és máris egy izgalmasabb ízű ételt tehetünk az asztalra. Bár a csirkeszárny megosztó étel, nálunk elég gyakran kerül terítékre és az utóbbi időben leginkább ilyen formában. Ez most egy édes-sós ízvilágú változat, de egy kis chilivel is meg lehet még bolondítani. Érdekessége, hogy a húst ropogósra kell sütni a sütőben és csak azután kerül rá a pác, majd készre sütve még egyszer a pácba kell forgatni, amitől egy ragacsos réteg lesz a tetején. Aki kedveli a keleties ízvilágot vagy csak ki szeretne próbálni egy új, a megszokottól eltérő csirkehús változatot, az a recept alapján rögtön el is készítheti.
Mézes-szójás csirkeszárnyak
Hozzávalók:
10-12 db csirkeszárny
só
bors
máz:
4 ek szójaszósz
2 ek méz
3 g zúzott fokhagyma
1 tk friss reszelt gyömbér
2 ek szezámolaj
1 ek édes chiliszósz
csípős chiliszósz (opcionális)
sűrítés:
1 tk kukorica keményítő
2 ek víz
tetejére:
szezámmag
petrezselyem
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral.
A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, a szárnyvégeket levágjuk.
A húsdarabokat sózzuk, borsozzuk, kevés olajjal megspricceljük, a sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk.
Betoljuk a sütőbe és kb 30-35 perc alatt puhára sütjük.
Közben elkészítjük a mázat, a hozzávalókat egy edénybe tesszük, kis lángon összeforraljuk, majd a vízzel elkevert kukoricakeményítővel besűrítjük.
Amikor a hús megpuhult megkenegetjük a mázzal, 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
A sütőből kivéve összeforgatjuk a maradék mázzal, megszórjuk szezámmaggal és apróra vágott petrezselyemmel.
Még forrón, főtt rizzsel, zöldségekkel vagy zöldsalátával kínáljuk.
A panna cotta egy olasz tejpuding és annak ellenére, hogy nem sok - de minőségi - alapanyagot igényel, mégis egy rendkívül finom desszert. A jó panna cottának lágyan remegősnek, szinte már éterinek kell lennie és ehhez bizony el kell találni a puding és a zselatin pontos arányát, különben keménnyé, gumiszerűvé válik. Én Dolce Vita oldalán találtam rá a megfelelő receptre, ahol Kriszti 6 dl folyadékhoz 3-3,5 lapzselatint ajánl. A desszert valóban így tökéletes! Nálam most az egzotikus mangóval készült, de bármilyen más friss vagy fagyasztott gyümölccsel is finom. A mangózselé receptben megadott mennyisége abban az esetben lesz elegendő, ha csak a desszert tetejére szánjuk, ha a képeken látható módon (1/2 tejpuding - 1/2 mangózselé) szeretnénk elkészíteni, akkor duplázni kell hozzá a megadott mennyiséget. Az elkészítési idő a dermesztések miatt sajnos elég hosszú, én a panna cottát előző este szoktam elkészíteni, éjszaka pihen, másnap reggel pedig már csak gyümölcszselét kell rátenni. Érdemes kipróbálni, nem bonyolult és még igazán mutatós is.
Mangózselés panna cotta Hozzávalók: 6 db 2-2,5 dl űrtartalmú pohárhoz panna cotta:
Először a panna cottát készítjük el: a 3 lapzselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
Közben egy lábasba öntjük a tejet, tejszínt és a cukrot, alacsony lángon kevergetve megvárjuk, míg felforr és a cukor elolvad benne.
Tűzről lehúzva hozzáadjuk a vanília aromát, - vagy már a tejes-tejszínes keverékbe főzzük bele a vaníliarudat ill. annak kikapart magjait - simára keverjük benne a kinyomkodott zselatint.
Mikor langyosra hűlt, poharakba töltjük, 6-8 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A mangózseléhez szintén hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint.
A mangó húsát felkockázzuk, rögtön meglocsoljuk kevés citromlével, hogy ne barnuljon, pürésítjük.
Tűzre téve hozzáadjuk a cukrot, lassan kevergetve felforraljuk, majd beledolgozzuk a kicsavart lapzselatint is.
Ha langyosra hűlt, finom szűrőn átszűrjük, hogy a mangóhús rostos részei ne kerüljenek bele, ráöntjük a panna cottára, további 2-4 órára hűtőbe tesszük, hogy a mangózselé is megdermedjen.
Apróra vágott natur pisztáciával, citromfűlevélkével vagy friss mangókockákkal díszítjük.
Lassan elérkezik a disznóvágások ideje, amikor a vidéki konyhák megtelnek a frissen töltött hurka és kolbász illatával, a sparheltban csendesen duruzsol a tűz, a tetején pedig kondérnyi töltött káposzta rotyog és a disznósajt is szépen formálódik a prés alatt. Kicsit elnosztalgiáztam ma a gyerekkori emlékeimen, mikor nagymamával kimentünk a "tetthelyre" és meghúztuk a malacka farkát, hogy szerencsénk legyen és persze a fülét is megkóstoltuk, mert olyan jó ropogós volt. A napokban láttam meg a friss rózsaszín füleket a piacon és gondoltam, hogy a szokásos módon elkészítem majd, megfőzve, jól megpaprikázva, kifagyasztva. Időközben rátaláltam Boldog Kukta Áginál itt erre a receptre és egy percig sem volt kérdéses, hogy ki fogom próbálni a főtt-sült füleket. Csak egész keveset változtattam a recepten ill. az elkészítés módján. Igazi ínyencség lett belőle. Köszönöm a receptet!
Ropogós sertésfül Hozzávalók: 2-3 személyre
50 dkg sertésfül
1 vöröshagyma
pár szem egész bors
só
fűszerkeverék:
4 tk só
2 tk őrölt majoranna
1 tk őrölt bors
1 tk pirospaprika
5-6 g zúzott fokhagyma
sütéshez:
olaj
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott füleket bő, sós vízben feltesszük főni.
Hozzáadunk 1 egész fej megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát és pár szem egész borsot, kb 30-45 perc alatt puhára főzzük.
Közben elkészítjük a fűszerkeveréket, jól összekeverjük.
Papírtörlőre szedve leszárítjuk a füleket, ha kicsit kihűlt felcsíkozzuk, bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, majd beleforgatjuk a fűszerkeverékbe, a felesleget lerázzuk róla.
Bő, forró olajban ropogósra sütjük. (Sütésnél vigyázzunk, mert nagyon fröcsköl!)
Mikor hólyagosodni kezdenek, - néhány perc - már szedjük is ki, mert ha sokáig sütjük megkeményedik és ehetetlenné válik.
Fokhagymás majonézzel vagy friss zöldségekkel, puha kenyérrel kínáljuk.
Olcsó, egyszerű sütemény. A pihentetési időt leszámítva nagyon gyorsan elkészül és mivel nincs cukor a tésztájában, így nem túl édes, aki édesebben szereti kevés cukrot tehet bele. Bármilyen, ízlésünknek megfelelő pikáns lekvárral megtölthetjük, nálam most egy üveg, még a nyáron eltett, fahéjas-vörösboros meggylekvár esett áldozatul, az került bele, de sárgabarack lekvárral, dióval, máktöltelékkel is eteti magát. Nagyon jól kezelhető a tésztája és ha marad belőle másnapra, még jobban összeérnek az ízei. Délutáni kávé mellé vagy gondűzőnek pont megfelelő falatnyi finomság.
Békaszáj
Hozzávalók: kb 60-80 darabhoz tészta:
60 dkg liszt
40 dkg vaj/margarin (nálam fele zsír)
1 cs. (7gr) sütőpor
4 ek 10%-os ecet
8 ek szódavíz
csipet só
töltelék:
kb 10 dkg lekvár
szóráshoz:
porcukor
2-3 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a csipet sót és a sütőport.
A felkockázott vajat/margarint és/vagy zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk az ecetet és a szódavizet.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval (nálam 6cm-es volt) korongokat szaggatunk belőle.
Közepükbe lekvárt teszünk, óvatosan félbehajtjuk, de csak a széleit nyomkodjuk le egy kicsit, hogy sütésnél szét tudjanak nyílni.
A maradék tésztát ismét összegyúrjuk, lehetőség szerint kis ideig hűtőben pihentetjük, hogy azok is szépen szétnyíljanak majd, mint az előzőek, szaggatjuk, töltjük.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk.
Előmelegített sütőben 180°C-on 12-15 perc alatt készre sütjük. (Sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)
Ma van az állatok világnapja és én erről minden évben megemlékez(t)em. Most sem lesz ez másként, de mivel hosszú kihagyás után tértem vissza a blogra, így szeretnék most az én saját kis állatkáimról mesélni nektek, hisz nem volt ez idő alatt lehetőségem írni róluk. Talán érdekel benneteket, hogy mi is történt velü(n)k azóta.
17 éves Cinóber cicánk 2 éve az örök vadászmezőkre távozott.
2 éve már, hogy 11 éves Milike cicánk is nyomtalanul eltűnt
Írtam róla, hogy gyönyörű és okos Balikánkat a bicikli úton ütötték el, így ő sincs már velünk
legjobb barátja, Szurtika is hamarosan követte őt, betegség következtében
Idén januárban búcsúznunk kellett imádott Boldikánktól, akiről sokat írtam itt a blogon.
Az alapbetegségét (leukózis) szerencsére évekig jól tudtuk kezelni, de sajnos egy másik, gyógyíthatatlan betegséggel (FIP) nem tudta felvenni a harcot. 4 boldog évet töltöttünk együtt.
Pindur azóta megnőtt és
Mama cicával családot alapított
2015.május 16-án megérkeztek a kicsik is:
IZA (Izike)
MIA (Miuci)
NINA (Ninike)
Pici Ninát 10 hónaposan veszítettük el idén márciusban, szintén FIP betegségben.
Napjainkban:
IZA
MIA
Minden állat megérdemli, hogy szerető, gondoskodó, jó gazdája legyen. Sajnos nagyon sokuknak ez nem adatik meg, mostoha körülmények között, félelemben, élik mindennapjaikat.
Ezúton, én itt (is) szeretnék köszönetet mondani azoknak az embereknek, hétköznapi hősöknek, akik erejükön felül, sokszor életüket is kockáztatva, fáradhatatlanul segítenek a rászoruló, beteg, kiszolgáltatott állatokon. Minden tiszteletem az övék, ... és nem csak a mai napon!