2016. október 19., szerda

Mangózselés panna cotta












A panna cotta  egy olasz tejpuding és annak ellenére, hogy nem sok - de minőségi - alapanyagot igényel, mégis egy rendkívül finom desszert. A jó panna cottának lágyan remegősnek, szinte már éterinek kell lennie és ehhez bizony el kell találni a puding és a zselatin pontos arányát, különben keménnyé, gumiszerűvé válik. Én Dolce Vita oldalán találtam rá a megfelelő receptre, ahol Kriszti 6 dl folyadékhoz 3-3,5 lapzselatint ajánl. A desszert valóban így tökéletes! Nálam most az egzotikus mangóval készült, de bármilyen más friss vagy fagyasztott gyümölccsel is finom. A mangózselé receptben megadott mennyisége abban az esetben lesz elegendő, ha csak a desszert tetejére szánjuk, ha a képeken látható módon (1/2 tejpuding - 1/2 mangózselé) szeretnénk elkészíteni, akkor duplázni kell hozzá a megadott mennyiséget. Az elkészítési idő a dermesztések miatt sajnos elég hosszú, én a panna cottát előző este szoktam elkészíteni, éjszaka pihen, másnap reggel pedig már csak gyümölcszselét kell rátenni. Érdemes kipróbálni, nem bonyolult és még igazán mutatós is.  


Mangózselés panna cotta

Hozzávalók:
6 db 2-2,5 dl űrtartalmú pohárhoz

panna cotta:

  • 2 dl zsíros tej (lehetőleg 3,5%-os) 
  • 4 dl jó minőségű habtejszín (30-32%-os) - nem UHT
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk vanília esszencia (készíthetjük vaníliarúddal is)
  • 3 lapzselatin (1 lapzselatin = 3,33 gramm(!) zselatinpor) - Dr Oetkert használtam

mangózselé:

  • 1 nagy érett mangó
  • 1-2 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
  • citromlé
  • 2 lapzselatin 

Elkészítése:


  1. Először a panna cottát készítjük el: a 3 lapzselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
  2. Közben egy lábasba öntjük a tejet, tejszínt és a cukrot, alacsony lángon kevergetve megvárjuk, míg felforr és a cukor elolvad benne.
  3. Tűzről lehúzva hozzáadjuk a vanília aromát, - vagy már a tejes-tejszínes keverékbe főzzük bele a vaníliarudat ill. annak kikapart magjait - simára keverjük benne a kinyomkodott zselatint. 
  4. Mikor langyosra hűlt, poharakba töltjük, 6-8 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  5. A mangózseléhez szintén hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint.
  6. A mangó húsát felkockázzuk, rögtön meglocsoljuk kevés citromlével, hogy ne barnuljon, pürésítjük.
  7. Tűzre téve hozzáadjuk a cukrot, lassan kevergetve felforraljuk, majd beledolgozzuk a kicsavart lapzselatint is. 
  8. Ha langyosra hűlt, finom szűrőn átszűrjük, hogy a mangóhús rostos részei ne kerüljenek bele, ráöntjük a panna cottára, további 2-4 órára hűtőbe tesszük, hogy a mangózselé is megdermedjen.
  9. Apróra vágott natur pisztáciával, citromfűlevélkével vagy friss mangókockákkal díszítjük. 






1 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!