2017. február 28., kedd

Fűszeres, ragacsos, narancsmázas csirkeszárnyak











Nagy rajongója vagyok az édes-csípős-fűszeres kombinációknak, egy ilyen receptet hoztam mára. A csirkeszárnyakat nem szükséges pácolni, mivel a mennyei ragacsos máz a végén kerül a ropogósra sült húsra, így igazán időtakarékos is. Az édes méz, a fanyar narancslekvár, a csípős chili szósz egészen fantasztikus, egzotikus ízvilágot kölcsönöz az ételnek. Aki szereti a különlegesebb ízeket, ne féljen kipróbálni!

Fűszeres, ragacsos, narancsmázas csirkeszárnyak

Hozzávalók:

  • 8 csirkeszárny
  • 2-3 ek olaj
  • bors

máz:

  • 2 nagy narancs leve
  • 2 ek méz
  • 1 ek narancslekvár
  • 2 ek szójaszósz
  • 4 g fokhagyma
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1/2-1 tk csípős szósz (nálam Srirachca)


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. Egy mélyebb tálba öntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a csirkeszárnyakat. (én a szárnyvégeket levágtam)
  3. Sütőpapíros tepsibe tesszük egy rétegben, kb 50 perc alatt ropogósra sütjük, félidőben egyszer megfordítjuk a húsdarabokat.
  4. Közben elkészítjük a mázat: narancsok levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a narancslekvárt, szójaszószt, mézet, zúzott fokhagymát, reszelt gyömbért, csípős szószt, jól összekeverjük.
  5. Beleöntjük egy lábasba, közepes hőfokon, gyakran kevergetve addig főzzük, míg az egész mártássá sűrűsödik.
  6. Amikor a szárnyak megsültek, megforgatjuk őket a fűszeres, narancsos mázban.
  7. Frissen, forrón tálaljuk.
  8. Zöldsalátát adhatunk mellé.    

TIPP: a kész csirkeszárnyakat megszórhatjuk szezámmaggal és újhagyma zöldjével is.






2017. február 27., hétfő

Churros rumos csokoládé öntettel












Holnap már húshagyó kedd van, mely a farsangi időszak zárónapja, majd hamvazószerdával megkezdődik a keresztények 40 napos nagyböjti időszaka, amely a húsvétra való felkészülés ideje.
Így én még a farsang jegyében és egyben a tél búcsúztatására ma fánkot sütöttem, a spanyolok híres churros-át. Bizonyára mindenki ismeri és szereti is ezt az édességet. Egy égetett tészta, amely nagyon hasonlít a mi képviselőfánkunkhoz, de ezt nem sütőben, hanem bő forró olajban kell megsütni. Gyors, egyszerű desszert, melyet fahéjas porcukorban szokás megforgatni és a selymes csokiszósz sem maradhat el mellőle. Bár a spanyolok forró csokoládéval vagy vanília fagylalttal is szívesen fogyasztják. A receptben leírt mennyiség kb 2 fő részére elegendő, így bátran lehet duplázni is. Melegen a legfinomabb, így a sütését célszerű rögtön ebéd utánra időzíteni. Ha gyerekek is fogyasztják, természetesen a rumot hagyjuk ki az öntetből.

 
Churros rumos csokoládé öntettel

Hozzávalók:

tészta:

  • 240 ml víz
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek (barna)cukor
  • 22 dkg liszt
  • 1/2 tk vanília esszencia
  • 3 tojás
  • csipet só

sütéshez:

  • 1 liter olaj

fahéjas porcukor:

  • 5 dkg porcukor
  • 1 tk őrölt fahéj

csokoládé öntet:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • rum - ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Egy edénybe öntjük a vizet, hozzáadjuk a vajat, cukrot, sót, addig melegítjük, míg a vaj felolvad.
  2. Hozzáöntjük a lisztet és a vanília esszenciát, állandóan kevergetve addig pirítjuk a tésztát, míg az alja sercegni nem kezd és elválik az edény falától (kb 2 perc).
  3. Átöntjük egy másik edénybe és félretesszük  egy kicsit hűlni. (3-5 perc)
  4. Közben egy tányérban a porcukrot elkeverjük a fahéjjal.
  5. A tésztához robotgéppel, egyesével hozzákeverjük a tojásokat, mindegyikkel alaposan eldolgozzuk.
  6. A masszát csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk.
  7. Az olajat lábasba vagy mély serpenyőbe öntjük, megmelegítjük, a nyomózsákból hosszú csíkokat nyomunk a tésztából az olajba, a csillagcső alatt konyhai ollóval elvágjuk és kb 2 perc alatt szép pirosra sütjük minden oldalát.
  8. Egyszerre 4-5 tésztacsíknál többet ne tegyünk a forró olajba!
  9. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, még melegen beleforgatjuk a fahéjas porcukorba. (hidegen már nem ragad rá)
  10. A csokoládé öntethez vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel, állandóan kevergetve mártássá sűrítjük, majd belekeverjük a rumot is.
  11. A kisült fánkokat még melegen, frissen fogyasztjuk, a csokoládé öntetbe mártogatva.







2017. február 14., kedd

Szerelmes levél














Megosztó a mai nap, a szerelmesek ünnepe. Világszerte ünneplik és szokás ilyenkor egy kis apró figyelmességgel meglepni a párunkat, szeretteinket. Én nem szoktam különösebben megünnepelni, de mint gasztroblogger, azért minden évben igyekszem megemlékezni róla. Stílszerűen egy nagyon egyszerű, mégis finom és mutatós Bálint vagy Valentin-napi sütemény, a szerelmes levél receptjét hoztam, amely a Konyhafőnők c. műsor győztesének, Orbán Áginak a receptje. Az FB-n futottam bele valamelyik nap, megtetszett és így ma el is készítettem. Hihetetlenül gyorsan kész van, kb negyed óra munka van vele összesen. Langymelegen egy gombóc tejszínes vaníliafagyival... hmmm, mennyei.

Szerelmes levél

Hozzávalók:
11 db-hoz

tészta:

  • 2 db (2x270 gr) kész leveles tészta

töltelék:

  • 1 üveg (680 gr) magozott meggybefőtt
  • 3 ek barnacukor
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 csapott kk őrölt fahéj
  • 2-3 szegfűszeg (nálam 1/2 kk-nyi őrölt, már ilyet is lehet kapni)  
  • csipet só


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. A meggybefőttet leszűrjük, levét felfogjuk.
  3. Egy edénybe tesszük a cukrot, keményítőt, fahéjat, szegfűszeget, csipet sót, összekeverjük, hozzáöntjük a meggylevet, lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrűre, pudingos állagúra főzzük.
  4. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a meggyet. (ha egész szegfűszeget használtunk, azt előtte kihalásszuk belőle, kidobjuk.)  
  5. A leveles tésztát kihajtogatjuk, 6 egyenlő méretű négyzetre vágjuk.
  6. Az egyik négyzetből szív alakú formákat szúrunk ki.
  7. A többi négyzetet megtöltjük: a tészta közepére halmozunk a meggyes töltelékből, borítékszerűen összehajtogatjuk úgy, hogy a teteje nyitott maradjon.
  8. A tölteléket hagyjuk kicsit kilógni a nyitott rész felé.
  9. A hajtások közepét a kiszaggatott szívecskékkel díszítjük.
  10. Sütőpapíros tepsire helyezzük a szerelmes leveleket, kevés hideg vízzel megspricceljük, néhány perc alatt (kb 10-15 perc, sütőfüggő!) szép aranybarnára sütjük.
  11. Tálalásnál meghintjük porcukorral és egy gombóc vanília fagylaltot adunk mellé.

Segítség az elkészítéshez: