Nagy rajongója vagyok az édes-csípős-fűszeres kombinációknak, egy ilyen receptet hoztam mára. A csirkeszárnyakat nem szükséges pácolni, mivel a mennyei ragacsos máz a végén kerül a ropogósra sült húsra, így igazán időtakarékos is. Az édes méz, a fanyar narancslekvár, a csípős chili szósz egészen fantasztikus, egzotikus ízvilágot kölcsönöz az ételnek. Aki szereti a különlegesebb ízeket, ne féljen kipróbálni!
Fűszeres, ragacsos, narancsmázas csirkeszárnyak
Hozzávalók:
- 8 csirkeszárny
- 2-3 ek olaj
- só
- bors
máz:
- 2 nagy narancs leve
- 2 ek méz
- 1 ek narancslekvár
- 2 ek szójaszósz
- 4 g fokhagyma
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 1/2-1 tk csípős szósz (nálam Srirachca)
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- Egy mélyebb tálba öntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a csirkeszárnyakat. (én a szárnyvégeket levágtam)
- Sütőpapíros tepsibe tesszük egy rétegben, kb 50 perc alatt ropogósra sütjük, félidőben egyszer megfordítjuk a húsdarabokat.
- Közben elkészítjük a mázat: narancsok levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a narancslekvárt, szójaszószt, mézet, zúzott fokhagymát, reszelt gyömbért, csípős szószt, jól összekeverjük.
- Beleöntjük egy lábasba, közepes hőfokon, gyakran kevergetve addig főzzük, míg az egész mártássá sűrűsödik.
- Amikor a szárnyak megsültek, megforgatjuk őket a fűszeres, narancsos mázban.
- Frissen, forrón tálaljuk.
- Zöldsalátát adhatunk mellé.
TIPP: a kész csirkeszárnyakat megszórhatjuk szezámmaggal és újhagyma zöldjével is.