Fokhagymás csomó
kb 30-40 db-hoz
Hozzávalók:
tészta:
- 70 dkg liszt (nálam pizza liszt)
- 415 ml meleg víz
- 17 gramm száraz élesztő
- 60 ml olívaolaj
- 1,5 dkg cukor
- 5 gr só
fokhagymás-petrezselymes vaj:
- 2 ek olívaolaj
- 3 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)
- 4 g zúzott fokhagyma
- 1 cs petrezselyem
- csipet só
Elkészítése:
- Az meleg vizet összekeverjük az olívaolajjal, cukorral, beleszórjuk az élesztőt, megkeverjük és felfuttatjuk.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, deszkára szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, amelybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
- Egy villa segítségével, belülről körkörösen haladva a folyadékba beledolgozzuk a lisztet.
- Mikor a tészta összeállt megdagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, - elfelezzük, így könnyebb vele dolgozni - kb 1/2 cm vastagra kinyújtjuk.
- Tésztacsíkokat vágunk belőle, megsodorjuk, csomót kötünk rájuk.
- Sütőpapíros tepsibe tesszük, helyet hagyva közöttük, mert sütés közben még nőni fognak.
- Letakarva újra kelesztjük, amíg bemelegszik a sütő.
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
- A csomókat kb 12-15 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)
- Még forrón lekenjük a fokhagymás petrezselymes vajjal, melyhez összeolvasztjuk az olívaolajat a vajjal, belekeverjük a zúzott fokhagymát és finomra vágott petrezselymet, sózzuk.
Forrás: itt
Amilyen egyszerű, elhiszem annál finomabb :-)
VálaszTörlésTe jó ég, de gyönyörű! itt az illata.:) csak ne kellene most mérsékelnem a tésztaféléket!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlés