A hideg idők beköszöntével nincs is jobb, mint egy forró citromos-mézes-gyömbéres teával bekucorgózni egy puha, meleg takaró alá vagy egy nagy tányér színes, vitamindús, gőzölgő levessel indítani az étkezést. A zöldséglevesek kalóriaszegények, de a bennük lévő sok rosttól mégis laktatóak, egészségesek, így bárki számára ajánlott a gyakori fogyasztásuk. Gyerekkoromban egyáltalán nem rajongtam a levesekért, de ma már sokszor úgy vagyok vele, főleg az őszi és téli hónapokban, hogy mindegy milyen, csak leves legyen, ha jó sűrű és tartalmas, akkor második fogás nekem már nem is nagyon szokott kelleni utána. Ezt az egyszerű vegyes zöldséglevest most apró, finoman fűszeres, petrezselymes húsgombóckák gazdagítják, hogy azok se hiányolják belőle a húst, akik nem húsmentesen étkeznek. Ezzel a recepttel szeretnék egyben jelentkezni Katalin felhívására is, aki blogjának 8. születésnapja alkalmából hirdetett meg egy játékot, melyben egy boszorkányosan jó leves főzésére kérte fel a résztvevőket. Remélem sikerült eleget tennem a kiírásnak, Katalinnak köszönöm a játékot, kíváncsian várom a többi játékos pályaműveit!
Hamburgi leves
leves:
- 30 dkg karfiol
- 20 dkg zöldbab
- 20 dkg zöldborsó
- 1 sárgarépa
- 1 karalábé
- 1,2-1,5 liter húsleves (vagy víz + húsleves kocka)
- só
- őrölt bors
- kevés olaj
húsgombóc:
- 20 dkg darált hús (lehet csirke, pulyka, sertés)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 tojás
- 2 púpos ek zsemlemorzsa
- 1/2 cs petrezselyem
- só
- őrölt bors
Elkészítése:
- Először a húsgombócot készítjük el, hogy legyen ideje egy kicsit állni: a darált húst összekeverjük a nagyon finomra aprított - vagy lereszelt - vöröshagymával, tojással, zsemlemorzsával, apróra vágott petrezselyemmel, megfűszerezzük.
- Alaposan összedolgozzuk.
- A répát és a karalábét hasábokra vágjuk, kevéske olajon megfuttatjuk, majd a többi zöldséggel együtt a húslevesben félpuhára (roppanósra) főzzük.
- A darált húsból vizes kézzel apró (cseresznye méretű) gombócokat formálunk, beledobjuk a forrásban lévő levesbe.
- Lefedve, lassú tűzön kb még 10-12 percig főzzük. (vágjunk szét egy húsgombócot, hogy rendesen megfőtt-e?)
- A levest apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk, forrón tálaljuk.