2018. november 18., vasárnap

Hamburgi leves
















A hideg idők beköszöntével nincs is jobb, mint egy forró citromos-mézes-gyömbéres teával bekucorgózni egy puha, meleg takaró alá vagy egy nagy tányér színes, vitamindús, gőzölgő levessel indítani az étkezést. A zöldséglevesek kalóriaszegények, de a bennük lévő sok rosttól mégis laktatóak, egészségesek, így bárki számára ajánlott a gyakori fogyasztásuk. Gyerekkoromban egyáltalán nem rajongtam a levesekért, de ma már sokszor úgy vagyok vele, főleg az őszi és téli hónapokban, hogy mindegy milyen, csak leves legyen, ha jó sűrű és tartalmas, akkor második fogás nekem már nem is nagyon szokott kelleni utána. Ezt az egyszerű vegyes zöldséglevest most apró, finoman fűszeres, petrezselymes húsgombóckák gazdagítják, hogy azok se hiányolják belőle a húst, akik nem húsmentesen étkeznek. Ezzel a recepttel szeretnék egyben jelentkezni Katalin felhívására is, aki blogjának 8. születésnapja alkalmából hirdetett meg egy játékot, melyben egy boszorkányosan jó leves főzésére kérte fel a résztvevőket. Remélem sikerült eleget tennem a kiírásnak, Katalinnak köszönöm a játékot, kíváncsian várom a többi játékos pályaműveit!

Hamburgi leves

leves:

  • 30 dkg karfiol
  • 20 dkg zöldbab
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 sárgarépa
  • 1 karalábé
  • 1,2-1,5 liter húsleves (vagy víz + húsleves kocka)
  • őrölt bors
  • kevés olaj 

húsgombóc:

  • 20 dkg darált hús (lehet csirke, pulyka, sertés)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2 púpos ek zsemlemorzsa
  • 1/2 cs petrezselyem
  • őrölt bors

Elkészítése:

  1. Először a húsgombócot készítjük el, hogy legyen ideje egy kicsit állni: a darált húst összekeverjük a nagyon finomra aprított - vagy lereszelt - vöröshagymával, tojással, zsemlemorzsával, apróra vágott petrezselyemmel, megfűszerezzük.
  2. Alaposan összedolgozzuk.
  3. A répát és a karalábét hasábokra vágjuk, kevéske olajon megfuttatjuk, majd a többi zöldséggel együtt a húslevesben félpuhára (roppanósra) főzzük.
  4. A darált húsból vizes kézzel apró (cseresznye méretű) gombócokat formálunk, beledobjuk a forrásban lévő levesbe.
  5. Lefedve, lassú tűzön kb még 10-12 percig főzzük. (vágjunk szét egy húsgombócot, hogy rendesen megfőtt-e?)
  6. A levest apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk, forrón tálaljuk.


Inspiráció: innen


2018. november 2., péntek

Tökmagos burgonyás pogácsa
















A hosszú hétvégére kellett egy kis sós rágcsálnivaló. Sokféle pogácsát sütöttem már, de a tökmagos eddig valahogy kimaradt a repertoárból. Az eredeti recepthez képest apróbb változtatásokat tettem, amik így utólag mondhatom, hogy nem váltak a pogácsa hátrányára. Nekem a sós pogácsáknál elmaradhatatlan a sajt a tetejéről és a vaj mellett mindig kevéske zsírt is teszek bele, amitől omlósabbá, puhábbá válik. Valamint sarkalatos pont a só mennyisége, de én általában több sót használok, mint amennyit a legtöbb recept ír, számomra nincs rosszabb egy friss, ropogós, de sótlan pogácsánál, mert ha ízetlen, elveszik az élvezeti értéke. Persze ez egyéni ízlés dolga, lehet a só mennyiségét csökkenteni. A pogácsa érdekessége, hogy a tésztájába a ropogósra pirított tökmagon kívül lágy krémsajt is került, ami még finomabbá teszi. Másnap, újramelegítve pont olyan ízletes, mint amikor frissen kisült.


Tökmagos burgonyás pogácsa

Hozzávalók:
kb 80 db pogácsához, 
4 cm átmérőjű szaggatóhoz

tészta:


  • 1/2 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1,5 - 2 csapott ek só
  • 20 dkg áttört főtt burgonya
  • 15 dkg puha vaj (nálam 10 dkg vaj + 3 dkg zsír)
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg tömlős krémsajt
  • 10 dkg hántolt, pirított tökmag

tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • kb 5 dkg reszelt trappista
  • tökmag 

Elkészítése:

  1. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük, ha kihűlt megvagdaljuk.
  2. Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
  3. A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a kihűlt burgonyát, tojást, tejfölt, krémsajtot és a felfuttatott élesztős tejet.
  4. Robotgép dagasztó karjaival 7-8 percig dagasztjuk. 
  5. A durvára vágott pirított tökmagot is beledolgozzuk a tésztába.
  6. Letakarjuk, meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  7. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk.
  8. Sütőpapíros tepsibe tesszük, tetejüket felvert tojássárgájával lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, tökmagot nyomkodunk a tetejébe.
  9. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.


Forrás: itt

2018. november 1., csütörtök

Mindenszentek, Halottak napja


kép 

Istenáldottak


Áldott legyen minden lélek, ki az égbe költözött,
s kik már nem éreznek többé földi örömöt,
mert érző szívük jéghideg lett, testük dermedt kő,
mit holtcsendjével őriz a homoktemető.

Vigyázz rájuk Istenem, vigyázd nagyon őket,
adj békés nyugalmat a végleg elmenőknek,
hogy ne fájja lelküket az a kínzó hiányérzet,
mely az itt maradtakra súlyos csapást méret.

Áldott legyen minden gyermek, ifjú és öreg,
kik már egy más világban gyújtanak csillagtüzeket,
hogy feltündöklő csillagfénnyel átmelengessék,
a sírhantoknál sírdogáló emberek szívét.

Mindenszentek napján elnehezül szívünk,
és a sok-sok sír között elveszettek leszünk,
mert minden fejfa, minden kereszt emlékeztet arra,
hogy egyszer előttünk is állnak, mélyen fejet hajtva.

(Kun Magdolna)