2019. május 19., vasárnap

Szamócás vaníliatorta















Valami édességre vágytunk a hétvégén, olyanra ami könnyű, gyümölcsös, és nem igényel sok időt az elkészítése sem. Édes, hazai szamócát sikerült vennem a piacon, egy részéből készült ez az egyszerű , de finom vaníliás torta. Ropogós tészta, habkönnyű krém, zamatos gyümölcs, pont azt kaptuk, amire vágytunk. Szerintem a nyár folyamán málnával, bogyós gyümölcsökkel is érdemes lesz kipróbálni.

Szamócás vaníliatorta


Hozzávalók:
18 cm-es formához

tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

krém:

  • 5 dl tej
  • 1 tasak (40 gr) főzős vaníliás pudingpor
  • 7 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 csapott ek liszt
  • 2 tojásfehérje
  • 25-30 dkg apróbb szamóca

díszítéshez:

  • néhány szem szamóca
  • menta,- vagy citromfűlevél

Elkészítése:

  1. A lisztet összekeverjük a csipet sóval, porcukorral, belemorzsoljuk a vajat, tojássárgákat hozzáadva egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. Fóliába csomagolva 1/2-1 órára a hűtőbe tesszük.
  3. A tésztát kb 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 18 cm átmérőjű formát úgy, hogy magas pereme legyen.
  4. A tészta aljába szárazbabot vagy sütőgolyót szórunk, 180°C-os sütőben 20 percig sütjük.
  5. A formában hagyjuk kihűlni, tányérra tesszük.
  6. A krémhez a pudingporos tasak leírása alapján elkészítjük a vaníliás pudingot, de amikor a száraz anyagokat összekeverjük 1 csapott evőkanál lisztet is adunk hozzá, hogy szilárdabb legyen majd az állaga.
  7. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk a pudingba.
  8. A kihűlt tészta aljára terítünk egy sor megtisztított, megmosott, megszárított szamócát, ráöntjük a vaníliás krémet, hűtőbe tesszük megdermedni.
  9. Tálaláskor tetejét szamócával, menta vagy citromfűlevélkékkel díszítjük, picit meg is porcukrozhatjuk. 




2019. május 14., kedd

Marinált gomba















A hétvégén ismét piacoztam és ott akadtam rá ezekre az aprócska méretű gombákra. Mindjárt az jutott eszembe, hogy pácolt gombát fogok készíteni belőle. Szerencsére a mi családunkban mindenki szereti a gombát, rántva, levesnek, töltelékbe, rántottába, pörköltnek, bárhogyan szívesen fogyasztjuk. Most végre kipróbáltam pácolva is. Olaszos ízvilágú fűszerezést kapott és nagyon jól állt neki. Még melegen, azonnal is fogyasztható, friss ropogós pirítóssal, de ha néhány órát állni hagyjuk, akkor jobban összeérnek az ízei. Előételként, snacknek vagy grillezett húsok mellé kísérőnek kínálhatjuk.   

Marinált gomba

Hozzávalók:

  • 1 kg apró(bb) csiperke gomba
  • 2-2,5 dl olívaolaj + a sütéshez
  • 2 tk fehérbor ecet
  • 1-2 tk cukor
  • 3-4 g zúzott fokhagyma
  • 1 tk chili pehely
  • 1/2 tk szárított bazsalikom
  • 1/2 tk szárított oregánó
  • 1/2 tk szárított kakukkfű
  • néhány szál apróra vágott, friss petrezselyem
  • 1-2 csipet só

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a marinádot: az olívaolajat jól összekeverjük a sóval, cukorral, fokhagymával és a fűszerekkel.
  2. Egy serpenyőbe öntünk kevéske olívaolajat, közepes hőfokon kb 5 perc alatt gyakran rázogatva, kevergetve, több adagban megpirítjuk rajta a megtisztított, megmosott, egészben hagyott apró gombákat. (nem sózzuk, mert akkor levet ereszt és inkább párolódni fog, nem sülni!)
  3. A megpirult gombákat tálba tesszük, leöntjük a marináddal, jól összeforgatjuk, hogy a pác mindenütt jól bevonja a gombákat.
  4. Fogyaszthatjuk melegen is, de néhány órára hűtőbe téve jobban összeérnek az ízei.



2019. május 1., szerda

Epres-kókuszos tejberizs












Még csak az eper szezon elején járunk, de már lehet finom, édes hazai epret kapni, szerencsére nem horror áron. Tegnap még munka után ugrottam be kedvenc beszerező helyemre a mai gyors édesség alapanyagáért. Eredetileg csak egy "mezei" tejberizs volt betervezve, de mivel ma ünnep van, végül úgy gondoltam, hogy a desszertet is kicsit ünnepibbé varázsolom. Így kapott egy kis egzotikus,  kókuszos ízvilágot és díszítést is. Az eper édes-savas aromája pedig nagyon jól illett hozzá. Egyszerű, mutatós kanalazni való, de vásárlásnál ügyeljünk rá, hogy érett, édes gyümölcsöt vegyünk, mert az édesítés ellenére ízetlen lesz a végeredmény.   

Epres-kókuszos tejberizs

Hozzávalók:

  • 25 dkg kerekszemű rizs
  • 4 dl kókusztej
  • 5 dl tej
  • 50 dkg eper
  • 1 kezeletlen héjú (bio) citrom
  • 10 dkg cukor
  • 2 cs vaníliáscukor (még jobb a vaníliarúd)
  • csipet só

tetejére:

  • kókuszcsips
  • citromfű

Elkészítése:

  1. A rizst átválogatjuk, megmossuk, lábasba tesszük, csipet sót adunk hozzá, felöntjük kb 2-2,5  dl vízzel.
  2. Tűzre téve, kevergetve addig főzzük, míg a vizet teljesen magába nem szívja.
  3. Hozzáöntjük a tejet, kókusztejet, hozzáadjuk a cukor felét, vaníliáscukrot, felforraljuk, majd alacsony hőfokon kb 25-30 perc alatt puhára főzzük.
  4. Belereszeljük a citrom héját, belekeverünk 1-2 evőkanál citromlevet. 
  5. Fedő alatt hagyjuk még gőzében kicsit állni, majd teljesen kihűtjük.
  6. Közben az epret kicsumázzuk, megmossuk, leszárítjuk.
  7. A felét apróra vágjuk, másik felét a maradék cukorral és kevés citromlével pürésítjük.
  8. A tejberizst az eperrel, eperpürével üvegpoharakba rétegezzük.
  9. Száraz serpenyőben kókuszcsipszet pirítunk, ezzel szórjuk meg a tetejét.
  10. Citromfű levélkékkel díszíthetjük.